Bezár

Hírarchívum

Szobrot kapott Trefort Ágoston a jubileumi tanévre az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző karán

Szobrot kapott Trefort Ágoston a jubileumi tanévre az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző karán

Szobrot kapott Trefort Ágoston a jubileumi tanévre az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző karán

2023. augusztus 31.
4 perc

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar jogelőd intézményeit, amelyek a polgári iskolai tanárképzést szolgálták, 150 éve alapította Trefort Ágoston kultuszminiszter. Ennek emlékére szobrot állítottak az évfordulón, a Hattyas sori SZTE kampusz pedig felvette a Trefort Park nevet, 2023. augusztus 31-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Hattyas sori komplexuma új néven, Trefort Parkként várja a hamarosan kezdődő tanévben a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit. 2023 augusztusának utolsó napján, a hálás utókor szobrot állított az egykori kultuszminiszternek, aki a hazai pedagógusképzés alapjait tette le másfél évszázaddal ezelőtt. Trefort Ágoston 1873-ban alapította meg a polgári iskolai tanárképzést szolgáló intézményeket, amelyeket ma az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar jogelődjének tekintünk. A szoborportré alkotója Brzózka Marek szobrászművész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója.

 Trefort Ágoston szobor

A Trefort Park és a szobor avatása egyúttal az SZTE JGYPK Jubileumi Tanévének nyitó rendezvénye is volt, amelyen Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja is beszédet mondott, mint a jubileumi tanév fővédnöke. Előtte az alkotóval, Brzózka Marekkel közösen leplezte le a műalkotást. Fotó:Kovács-Jerney Ádám

– A pedagógusképzés szempontjából nemcsak az infrastruktúra fejlesztésének, hanem a hallgatók toborzásának is kiemelt jelentősége van. Ennek érdekében az SZTE pedagógus életpálya-modellt dolgoz ki, és a kar egyik jogelőd intézményének, a 150 éve Budapesten alapított Erzsébet Nőiskola első igazgatójának, Zirzen Jankának a nevét viselő ösztöndíj-programot indít a pedagógusképzés iránt érdeklődőknek. Az egyetem vezetése a lehetőségeihez mérten maximálisan támogatja a JGYPK törekvéseit, hogy méltó módon tudja megünnepelni jeles évfordulóját. A Jubileumi tanév kezdetére felújításra és átadásra kerül a kar modernizált, a 21. század oktatási és rendezvényszervezési igényeit kielégítő, patinás és szimbolikus díszterme, amely nemcsak a nagy évfolyam-előadásokat tudja majd kiszolgálni, de kar rendezvényeinek, országos és nemzetközi konferenciáknak is méltó teret tud adni. Az intelligens fokozatváltás projekt keretében ugyancsak idén őszre újul meg több százmillió forintos beruházás keretében a kar wifi-hálózata, illetve informatikai, művészeti laborjai és TV-stúdiója technológiai fejlesztésére is sor kerül – hangsúlyozta Dr. Fendler Judit.

Dr. Fendler Judit

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese Trefort Ágoston munkásságát méltatta és kiemelte, hogy a nagyhatású és sokáig hivatalában lévő kultuszminiszter a gyakorlatba is át tudta ültetni tudományos gondolatait és törekvéseit. A szoboravatáson Dr. Döbör András, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja elmondta, hogy a jubileum ebben az esetben valóban indokolt, hiszen Trefort öröksége ma is aktív és élő.


SZTE_JGYPK_Trefort_Agoston_szobor_es_park_avatas_galeria_KJA
Kovács-Jerney Ádám fotói a képre kattintva megtekinthetők

– A kar egész évben, méltó módon szeretne, konferenciákkal, ünnepségekkel megemlékezni a jubileumról. Ennek nem csupán az az oka, hogy a legnagyobb vidéki és az országban a legrégebbi pedagógusképző kara vagyunk, hanem azért is, mert az intézmény működésére, szervezeti kultúrájára és az oktatással kapcsolatos felfogására a mai napig meghatározó hatással van ez a nagyon mélyen gyökerező pedagógiai hagyomány. Trefort 1873-ban alapította tanítónőknek, később tanárnőknek az Erzsébet Nőiskolát, majd a Pedagógiumot, ami férfi pedagógusokat képző intézmény volt. Ezek az intézmények később tanárnő- és tanárképző intézetekké, majd főiskolákká alakultak. 1928-ban Klebelsberg Kuno döntött úgy, hogy koedukálja, összevonja, és Szegedre költözteti mint polgári tanárképző főiskolát, ezzel is erősítve a Kolozsvárról Szegedre költöztetett egyetemet. Valóban nemcsak egy név vagy egy jogi státus, hanem egy egész kulturális örökség és pedagógiai szemlélet továbbvitele zajlik ebben intézményben, most már 150 éve – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Döbör András, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja.

Dr. Döbör András

A JYGPK dékánja beszédében Trefort Ágostont és a róla készült szobor alkotóját is méltatta. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában is komoly infrastrukturális fejlesztések zajlanak, amelyek nemcsak a diákok, de az ott gyakorló pedagógushallgatók képzésének színvonalát is emelni fogják. A Szegedi Tudományegyetemen nőtt a legnagyobb arányban a felvett hallgatók száma Magyarország vezető nagy egyetemei közül. Ebből a növekedésből a JGYPK is alaposan kivette részét, majdnem 40 százalékkal növelte felvett hallgatói számát a tavalyi évhez képest, az általános eljárásban 1265, a pótfelvételiben pedig 200 fővel az SZTE második legnagyobb felvételi eredményt produkáló kara lett.

IMG_8149

Kicsik és nagyok kíváncsian keresték a szimbólumokat a szobron. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A szobor érdekességeket is rejt, hiszen a hátoldalán és az oldalán olyan szimbólumokat fedezhetnek fel az alapos szemlélők, amelyek Trefort Ágoston munkásságára utalnak. A szoboravatást követően elkezdődött az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző 150 éves Jubileumi Tanévnyitó Egységvezetői értekezlete.

 

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek