Bezár

Hírarchívum

Birkás Balázs, SZTE

„Mindenkiben ott van a példakép…”

„Mindenkiben ott van a példakép…”

2023. augusztus 28.
3 perc

Birkás Balázs világ- és Európa-bajnok kajakozó, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar végzős hallgatója már jól tudja, mi az, hogy siker, hiszen többször is volt benne része. Családjában ő az első élsportoló, emellett műszaki menedzsernek tanul, és a Magyar Honvédség Sportszázadánál szerződéses katona.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Hogyan kerültél kapcsolatba a kajakozással?


– Közel laktunk a Tisza-parthoz, ahol sokszor rendeztek kajak-kenu versenyeket, így ismerkedtem meg ezzel a sporttal. Gyerekként a szüleim sokszor levittek a vízhez. Előbb megtanultam úszni, aminek köszönhetően fejlődött az állóképességem. A kajakozásra – vagyis, hogy a vízen és egyben a természetben lehetek – egyfajta lehetőségként gondoltam. A számításom bejött: én lettem az első élsportoló a családban.


– A kitartás és edzés mellett mi kell még ahhoz, hogy valakiből sikeres élsportoló váljék?


– Úgy gondolom, több út vezethet a célhoz. Én mindig úgy tekintettem magamra, mintha vállalkozást építenék azért, hogy a lehető leghatékonyabb legyek. Azt hiszem, mindennap tenni kell egy lépést azért, hogy sikeres lehess. Ez a biztos recept.


Birkás Balázs, SZTE

Birkás Balázs


– Hogyan készülsz a versenyekre?


– A felkészülésem nagy részét saját magam tervezem meg. Ezzel értem el, hogy a személyre szabott edzés a lehető legjobban érvényesüljön. Van csapatom, akik segítenek, de az edzés számolható részét magamnak rakom össze, és eddig egészen jó eredményeket tudtam elérni vele. És bár ez még csak egy tanuló fázis, mégis azt láttam, hogy a legjobb teljesítményem eléréséhez éppen ez, a tudatos terv kell. Az elmúlt években nagyon jó csapatokkal és edzőkkel dolgoztam, akiktől sokat tanultam, sok szakmai tapasztalatot szereztem.


– Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?


– Két kedvenc évem volt, az egyik 2016, amikor a riói olimpiára tartalékos versenyzőként utazhattam ki. A másik a 2019-es év volt, amikor az Európa-játékokon a K1 200 méteren ezüstérmet szereztem. Európa-játékokat csak négyévente rendeznek, és nekem nagyon motiváló volt sikeresen szerepelni.


Birkás Balázs, SZTE

A sportoló maga tervezi meg a felkészülési időszakot egy-egy versenyre.


– Kik ösztönöztek eddig a legjobban életed során?


– Mindenkiben ott van a példakép, mindenkiben van olyan tulajdonság, ami példaértékű. Sok olyan ismerősöm van, akiktől el tudtam sajátítani olyan dolgokat, amelyek a hasznomra váltak az életben. A gyerekkoromból nagyon jó példa volt a nevelőedzőm, Almási Gergő, akinek a karaktere, embersége, jószívűsége motiváló volt, illetve tőle tanultam meg a kajakozás alapjait, amire a mai napig építkezem. Sokat köszönhetek még a középiskolai osztályfőnökömnek, Erdélyi Eszter tanárnőnek, akinek a bátorsága, hozzáállása, a véleményéért való kiállása és a felkészültsége igazán példaértékű.


– A sport mellett műszaki menedzsernek tanulsz az SZTE Mérnöki Karon. Miért választottad ezt a szakot, és milyen terveid vannak a diploma megszerzése után?


– A sport mellett érdekeltek a műszaki dolgok, és ez a szak olyan széles spektrummal rendelkezik, hogy biztos vagyok benne, később tudok majd rá építeni. Gondolkodom a mesterszak elvégzésén is, de most a következő egy évben a sportolói karrieremre szeretnék koncentrálni.


Birkás Balázs, SZTE

Nemcsak a sportban van otthon, hanem szerződéses katonaként is dolgozik.


– Mindemelett a Magyar Honvédség Sportszázadánál vagy szerződéses katona. Hogyan kerültél oda?


– Az ötletet a megélhetés biztosítása adta. A katonaságnak van egy kettős életpályamodellje, ez megtetszett, és jelentkeztem a szegedi toborzó irodán. Egy év alatt elvégeztem a kiképzést, amit nagyon motiválónak találtam. Utána lehetőség volt átkerülni a sportszázadhoz, ahol teljes alapkiképzésben részesültem, majd részt vettem határvédelmi feladatokban, illetve kiképzésekben is segítettem. Izgalmas a katonaság, nagy modernizáción esik át, úgyhogy szép jövő előtt áll. Szívesen segítek a sportszázados toborzással kapcsolatban azoknak, akiket mindez érdekel.


Mátó Gábor

Borítókép: Interjú a világ- és Európa-bajnok kajakozó, Birkás Balázzsal.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek