Bezár

Hírarchívum

labi

Heti könyvajánló - Szabadfi Szabolcs-Trogmayer Éva: Labi és a nagy találkozás

Heti könyvajánló - Szabadfi Szabolcs-Trogmayer Éva: Labi és a nagy találkozás

2023. július 26.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Azzal, hogy kidobjuk a maradékot, a nap, a föld, az eső, a szél és a rovarok munkáját vesszük semmibe. Ráadásul mindenért, ami az asztalra kerül, fizetnünk kell. Ahhoz, hogy pénzt keressünk, értékes időt töltünk munkával. Ha kidobjuk az így szerzett pénzen vásárolt élelmiszert, akkor elpazaroljuk a pénzünket, a munkába fektetett energiánkat és az időnket is.”

Trogmayer Éva a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett magyar, finnugor, kommunikáció és médiatudomány, továbbá fejlesztő irodalomterápia szakon. Az egyetem után a Délmagyarország munkatársa lett, majd a Női váltó magazinnál dolgozott, közben már kacérkodott az írás gondolatával. Mint a legtöbb első kötetes meseírónál, nála is gyermeke születése hívta elő ezt az oldalát. Többek között az apák szerepét helyezte fókuszba első, Medvemese című alkotásával. Szerzőtársa, az illusztrátor Egervölgyi Lilla is szegedi, grafikát tanít a Vedres István Technikumban.

 

Labi és a nagy találkozás egy sorozat második része, Labi és az erdő pékje folytatása, amely tavaly jelent meg. Szabadfi Szabolcs 2012-ben nyitotta meg pékségét, majd kezdte írni blogját (https://szabiapek.hu/). Fontosnak tartja, hogy már a legkisebbek is megszeressék a konyhai tevékenységeket, hiszen nem is gondolnánk, hogy milyen apróságokon múlik a sütés-főzés szeretete, amely gyermekkorban dől el. Trogmayer Évát kérte fel, hogy receptjei mellé írjon meséket. Így lett Szabadfi Szabolcs rajzolt labrador pék, aki észrevétlenül edukálja az arra kevésbé fogékonyakat is, hiszen alapfogalmakkal ismerteti meg az olvasókat, és közös konyhai tevékenységre aktivizálja a családokat. A második kötet már cukrászati alapismereteket is bemutat, természetesen igazán szerethető formában, hiszen megjelenik női karakter formájában Áfonya uszkár, garantált, hogy szerelmes levelet is kell sütni! Rendkívül jól átgondolt kötetről van szó, hiszen már az első kötet legelején bemutatja a kellékeket, a tartalomjegyzék pedig szintén előre került, emiatt már a receptekkel is szemezhetünk rögtön a belelapozást után. Kezdő pékek és a sütés szerelmesei is szeretni fogják akkor is, ha nincs otthon gyermek, akit a konyha titkaiba szeretnének bevezetni.

Lázárné Csernus Anikó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek