Bezár

Hírarchívum

SZTE ÁJTK, Nemzetközi Hét

Konferencia a rendkívüli jogrendek jegyében

Konferencia a rendkívüli jogrendek jegyében

2023. november 24.
3 perc

Rendkívüli jogrend napjaink demokratikus rendszereiben: legalitás és legitimitás címen rendezett konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ, a Francia Nagykövetség és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete Szegeden. A kétnapos esemény első napjának a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar adott otthont. A tanácskozás apropóját az SZTE Frankofón Egyetemi Központ fennállásának 10. évfordulója és a Nemzetközi Hét nevű, egyhetes rendezvény adta.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A korunkban egyre gyakrabban alkalmazott rendkívüli jogrendek bemutatásával a kétnapos esemény első napján a különösen aktuális, nemzetközi közösségek modern kihívásaihoz kapcsolódó témát járták körbe a szakértők. Az esemény francia nyelven zajlott, szinkorntolmáccsal.


SZTE ÁJTK, Nemzetközi Hét

 Magyar nyelven is végigkövethető volt az egész.


A rendezvényt Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete és Dr. Kruzslicz Péter nyitotta meg.

 

Claire Legras kiemelte: örül, hogy ismét Szegedre látogathatott és részt vehet ezen a nagyon fontos téma köré épülő konferencián. Mint ismertette, a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ idén ünnepli alapításának 10. évfordulóját. Véleménye szerint a Francia Nagykövetség által létrehozott intézmény nagyon fontos szerepet tölt be az egyetemen, és a jövőbeni célok is arra irányulnak majd, hogy az intézmény láthatóságát növeljék úgy a hazai, mint a nemzetközi vizeken.


SZTE ÁJTK, Nemzetközi Hét

 Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete.


Dr. Kruzslicz Péter, a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ vezetője, az SZTE ÁJTK oktatója ismertette a központ működését, beszélt a francia-magyar kapcsolatokról és kiemelte, hogy mindezeknek köszönhető többek között az is, hogy a világ számos országából érkeznek diákok az SZTE-re, amely a központ széleskörű kapcsolatrendszerének is köszönhető.


SZTE ÁJTK, Nemzetközi Hét

 Dr. Kruzslicz Péter


Az első kerekasztal beszélgetésre A rendkívüli jogrend alkotmányos szabályai: feltételek, eljárások, korlátok címen került sor. A tanácskozásban részt vett Natasa Colodrovschi-Danelciuc, az Aix-Marseille Egyetem Jogtudományi Karának oktatója, Aleksandar Tsekov, a Bolgár Köztársaság Alkotmánybíróság tanácsosa, a szófiai Ohridi Szent Kelemen Egyetem Jogtudományi Karának oktatója, Dr. Kruzslicz Péter, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar oktatója, a Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ vezetője és Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete is. A szakértők ismertették és összevetették országaik szabályozásait, olyan aktuálitásokat érintve, mint a járványhelyzet vagy a háborús veszélyhelyzet.


SZTE ÁJTK, Nemzetközi Hét

Nemzetközi szakértők egy asztalnál.


A második kerekasztal beszélgetés előtt Prof. Dr. Széll Márta, a Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese és Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja köszöntötte résztvevőket.


SZTE ÁJTK, Nemzetközi Hét

Prof. Dr. Széll Márta és Dr. Kruzslicz Péter.


Prof. Dr. Széll Márta a Szegedi Tudományegyetem működésébe avatta be a jelenlévőket, Prof. Dr. Görög Márta pedig a nemzetközi kapcsolatok jelentőségéről beszélt.

SZTE ÁJTK, Nemzetközi Hét

Prof. Dr. Görög Márta

A délutáni tanácskozás témája az Alkotmányossági ellenőrzés rendkívüli jogrendben: alapjogvédelem, törvényesség, demokrácia címen folyt. Részt vett rajta Mathilde Heitzmann-Patin, a Mans-i Egyetem tanára, a Francia Alkotmányjogi Egyesület főtitkára, Katarzyna Kubuj, a Lengyel Tudományos Akadémia kutatója, a Francia-Lengyel Jogi Eszme Kutatóközpont vezetője és Violeta Stratan, a Nyugat-Temesvári Egyetem Jogtudományi Karának Közjogi Tanszékének oktatója.

 SZTE ÁJTK, Nemzetközi Hét

Az előadásokra sokan voltak kíváncsiak a hallgatók és az oktatók közül is.

A konferencia második napjának a Budapesti Francia Intézet ad otthont.

Bartha Karina, Pósa Tamara

Borítókép: Konferencia a rendkívüli jogrendek jegyében.

Fotó: Gábor Amarialla, SZTE ÁJTK Facebook oldal

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek