Bezár

2015

Nyito_25698585

A tanulás kifizetődik

A tanulás kifizetődik

2015. október 26.
6 perc

Karunk vezetése 2015. október 20-án nyolc kiemelkedően tehetséges hallgató kitartó munkáját ösztöndíjjal jutalmazta. A legjobb tanulmányi átlag alapján odaítélt elismeréseket az érintettek személyesen vehették át Professzor Dr. Hajdú József dékán úrtól.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jeles esemény nem csak fényképekkel került dokumentálásra. A díjazottak személyesen is elmondták, miért is választották a jogi pályát és hogyan érték el a kimagasló, a Kar által is elismert tanulmányi eredményt?

 DSCN6946

Barna Mónika:

Egészen kis korom óta jogász szeretnék lenni, mivel már általános iskolás koromban nagyon szerettem különféle versenyeken szerepelni, ezért a tanáraim és a szüleim tanácsára választottam ezt a pályát, és úgy érzem, nagyon jól választottam. Azért döntöttem a szegedi képzés mellett, mert tudtam, hogy nagyon nívós az oktatás, hallgatóbarát a környezet és sok lehetőség van a későbbiekben a további fejlődésre, akár doktori képzésekre, szakmai szintű nyelvtanulásra is.

A gimnáziumi tanulmányaim alatt hozzászoktam, hogy nagy mennyiségű tananyagot viszonylag rövid idő alatt elsajátítsak. Az egyetem persze jóval nagyobb kihívást jelent, mint a középiskola, de eddig sikeresen alkalmazom a jól bevált tanulási módszereimet. Az is nagyon hasznosnak bizonyult, hogy gyakran a barátaimmal, évfolyamtársaimmal együtt tanulunk, megbeszéljük a tananyagot, szükség esetén kikérdezzük egymást, így sokkal jobban berögzülnek az információk. A sikeres vizsgaidőszak letudása után rendszerint egy kis pihenés és ünneplés következik.

 

Bene Laura:

„Már kiskorában is - bíró módjára- előszeretettel kalapálta az asztalt”- mondta édesanyám, amikor felvételt nyertem a szegedi jogi karra. Valóban szerettem gyermekkoromban mindenféle igazságüggyel kapcsolatos tévéműsorokat nézni és azokba rendszerint bele is éltem magam. Abban, hogy a jogi tanulmányok mellett döntöttem közrejátszott az is, hogy édesapám és a bátyám is jogot végeztek így ezzel egyfajta családi tradíciót vittem tovább. Bevallom annak ellenére, hogy szegedi vagyok sokáig vacilláltam az országos szinten a két legelismertebb egyetem, az ELTE és az SZTE között, de úgy érzem a lehető legjobban döntöttem.

Képtelen vagyok nagy mennyiségű száraz tananyagot pusztán könyvekből elsajátítani. Mindig is hallás után tanuló típus voltam, így számomra az a leghatékonyabb tanulási módszer, ha bejárok az előadásokra. Mint mindenki, más én sem szeretek órákon át a tanulnivaló fölött görnyedni, ezért igyekszem beosztani az időmet. Ez abban áll, hogy céltudatosan a tanulásra koncentrálok és törekszem arra, hogy ne vonja el semmi a figyelmemet. Egy-egy nehezebb vizsgát valamint a sikeresen lezárt vizsgaidőszakot baráti körben szoktuk megünnepelni, így engedjük ki a gőzt.

 

Hegedüs Kata:

A markáns humán érdeklődés, igazságérzet, szociális érzék miatt már általános iskolás koromtól ezt a pályát javasolták kívülállók, amivel én is egyetértettem, és céltudatosan jogra készültem felsős korom óta. Gyerekként vonzott a bíróságot körüllengő misztérium, és a „győz az igazság” mítosza, valamit a változatos pályák lehetősége. Jogász felmenők híján nem tudtam pontosan, mire is vállalkozom, de azóta is úgy érzem, jól döntöttem.

A szegedi képzés mellett három mindent elsöprő érv szólt: mivel Pécsre jártam gimnáziumba, új várost szerettem volna megismerni, Pest viszont a hatalmasságával, zsúfoltságával nem vonzott. Francia kéttannyelvűt végeztem, és a szegedi jogi karnak kiemelkedőek a francia kapcsolatai és képzési lehetőségei. Végül a nyílt napon elhangzott a tanulmányi eredmény alapjáni tandíjmentesség lehetősége, ami főleg a szülők felé volt meghatározó, ha nem a legfontosabb érv.

Szerintem a tanulásban nincsen semmi titok: le kell ülni és meg kell tanulni. Nyilván mindenki máshogy, máshol, máskor a leghatékonyabb, ezt ki kell tapasztalni, onnantól pedig csak akarat kérdése. Személyes tapasztalatom, hogy nem csak akkor kell kikapcsolni kicsit, ha az ember „a nehezén túl van”, fontos az egyes tantárgyakra szánt időbe is némi változatosságot vinni. Ezt nekem a rendszeres néptánc próbák jelentik.


Fülöp Tímea:

A jogi pályát főleg azért választottam, mert az első történelem óra óta érdekelnek a jogrendszerek működései, szegediként pedig logikusnak tűnt Szegeden maradni.

Mivel elsőéves vagyok idén, a vizsgaidőszakról egyelőre nem tudok érdemben beszélni.

 

Nagy Nikolett:

Egészen kisiskolás korom óta a jogi pályára készülök, így ez valahogy evidens is volt számomra a jelentkezésnél. A jogi egyetem mindig is egyfajta célként lebegett előttem. A szegedi képzést több ismerősöm is ajánlotta, de véglegesen a kari nyílt napon döntöttem el, hogy én szeretnék diplomát szerezni.

Rengeteg tanulással és kemény munkával sikerült elérnem ezt az eredményt. A tananyag elsajátításánál elsődlegesen az a taktikám, ha lehet így mondani, hogy folyamatosan már a szorgalmi időszak alatt igyekszem elsajátítani az anyag egy részét, hogy ne a vizsgaidőszakban szakadjon rám az egész. Másrészt az elsajátítást elősegítik az előadások és szemináriumok is, ugyanis véleményem szerint a tananyag önállóan megtanulható, de nem biztos, hogy az oktatói magyarázatok és segítség nélkül értelmezhető is. A vizsgaidőszak végével először általában alszok egy nagyot, aztán persze mindig van egy nagy záró buli is a barátaimmal a sikeres vizsgaidőszak ünnepléseként.

 

Tanács Ferenc József:

A Műszaki Egyetem alapképzésének elvégése után a munkaerőpiacon azzal szembesültem, hogy egy cég vezetése számos jogi kérdésre alapuló döntést von maga után nap mint nap. Ez ösztönzött arra, hogy a mesterképzés mellett elkezdjem jogi tanulmányaimat. Akkor még nem sejtettem, hogy az utóbbi terület annyira megtetszik, hogy azt tekintem később karrierem fókuszának. Az Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara kézenfekvő volt, hiszen tisztában voltam jó hírnevével, valamint vissza terveztem költözni Szegedre, ahol a családom és a legtöbb barátom él a mai napig.

Az analitikus gondolkodást és a problémamegoldó készséget érzem a kulcsfogalmaknak egy sikeres jogász számára. Jómagam ezeket a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium speciális matematika osztályán végzett tanulmányaim és a villamosmérnök hallgatóként eltöltött éveim során sokat fejleszthettem. Nem értek egyet a közhellyel, miszerint a jog ,,magolós tudomány'' hiszen a jogszabályok bármikor fellapozhatók a későbbi munka során, azonban egy jogesetben rejlő jogi probléma és az összefüggések helyes felismerése hiányában az anyagi jog ismerete mit sem ér. Ennek tükrében nagy örömmel konstatálom, hogy mára az SZTE jogi képzésén mind az oktatás mind a számonkérés egyre inkább gyakorlati jellegű.

Természetesen a kikapcsolódás is kulcsfontosságú a megfelelő teljesítmény eléréséhez. A barátaimmal való - leginkább a jogász bulik előtt megejtett - eszmecserék mellett napi szinten sportolok, mely főleg edzőtermi edzéseket, futást, úszást és fallabdát jelent. Nyáron különböző vízközeli tevékenységekkel bővül a paletta, mint a kajak és vitorlázás, míg telente, ha tehetem, síelek, esetleg meglátogatom valamelyik kari jegesestet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek