Friss hírek

2023. január 31.
2023. január 24.

Zenei, vers-és prózamondó versenyt, irodalmi és fotópályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Irodája.

2023. január 24.

2023. január 20-án, 29. alkalommal rendezte meg jogásznapját a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete. A jogásznap tudományos előadásokkal vette kezdetét, majd egy hagyományos jogászbállal ért véget, ahol köszöntőt mondott Prof. Dr. Görög Márta, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja, egyben a Magyar Jogász Egylet Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetének elnöke. A bált Prof. Dr. Trócsányi László, a Magyar Jogász Egylet elnöke nyitotta meg.

2023. január 18.

A demonstrátori pályázatok benyújtási határideje (az illetékes Tanszékre/Intézetbe):

2023. január 26. (csütörtök)

2023. január 06.

A Szegedi Tudományegyetem idén is részt vesz az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amelyet 2023. január 12-14. között rendeznek meg Budapesten, a Hungexpo "A" csarnokában. A hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléjén az SZTE 12 kara és Tanárképző Központja mutatja be képzési kínálatát. Az SZTE képviselői virtuális standdal is várják a továbbtanulás előtt állókat.

2022. december 23.

A Nemzeti Felsőoktatási Törvényben 2022. december 20-i hatállyal megjelent változásokkal kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit.

2022. december 05.

Magyarország legjobb egyeteme lett a Szegedi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján a HVG friss felsőoktatási rangsorában. Az összesített rangsorban második helyen végzett az SZTE a magyar intézmények között, ezzel egyúttal a legjobb fővároson kívüli intézmény. Idén az SZTE több kara is előrébb lépett: az összesített kari listán a Bölcsészet- és Társadalomtudományi, az Egészségtudományi és Szociális Képzési, a Fogorvostudományi, a Juhász Gyula Pedagógusképző, a Mérnöki, valamint a Mezőgazdasági Kar is előkelőbb helyen végzett a tavalyihoz képest.

2022. november 29.
2022. november 29.
2022. november 24.

Több ezer érdeklődő vett részt a Szegedi Tudományegyetem Nyílt Napján. Minden kérdésükre választ kaphattak a felvételizők 2022. november 24-én, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az SZTE 12 kara több mint 550 szakon kínál lehetőséget a továbbtanulásra nappali, levelező és távoktatás tagozaton.

2022. november 18.

A 21. századra az „atlanti korszak” 500 éves időszaka lassan lezárul, és az eurázsiai korszak veszi kezdetét, amelyben Kína igen jelentős szerepet kap. 2022. november 22-én, kedden a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán mutatja be erről szóló könyvét Dr. Horváth Levente Ph.D., Kína-szakértő, korábban Magyarország Sanghaji Főkonzulja. A 17 órakor kezdődő esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

2022. november 16.

A Deák Ferenc-díjat a magyarországi jogász-hivatásrendek legfontosabb intézményeinek vezetői alapították 2004-ben: az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a Legfőbb Ügyész, a Magyar Jogászegylet elnöke, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, a Magyar Közigazgatási Kar elnöke, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke valamint a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Bizottságának elnöke. A cél az volt, hogy minden évben kitüntessék azokat a szakembereket, akik szakmai életútjuk alapján kiemelkedő jogászi teljesítményt mutatnak fel, így a Deák Ferenc-teremtette hagyomány méltó utódai.

2022. november 14.

Az elmúlt hónapban Ásotthalom adott otthont a Europe Direct Szeged szakmai programjának, amely a „Küzdelem a klímaváltozással – erdészet a 21. században” címet viselte. Az eseményen harminc fő vett részt, a Szekeres Ildikó vezette csoportot a szegedi iroda jelenlegi és korábbi munkatársai, középiskolás tanulók és tanáraik, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói és oktatói alkották. A programon képviseltette magát a Nemzetközi és Uniós Környezetjogi Kutatócsoport is, amely az SZTE ÁJTK környezetjogi kutatásokat folytató hallgatóit tömöríti.

2022. november 10.

Karunk Római Jogi Tanszéke és a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) Jogtudományi Szakbizottsága – a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) égisze alatt életre hívott „A magyar tudomány ünnepe” programsorozat keretébe illeszkedően – közösen rendezte meg 2022. november hó 4. napján a „Jogélet és jogtudomány az antik világban” elnevezést viselő konferenciáját.

2022. november 08.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara a kolozsvári alapításának 150. évfordulója alkalmából ünnepi, Kartörténeti konferenciát és kiállításmegnyitót tart 2022. november 18-án (pénteken) 9:00 órától a Szeged, Tisza Lajos krt. 54. szám alatti főépületének aulájában.

2022. november 08.

A tudományos ismeretterjesztés ritka jelenség a jogi területen. A büntetőjog kényes témaköreiről nyíltan és közérthetően beszél Dr. Karsai Krisztina professzor. A Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének intézetvezető egyetemi tanárát a büntető igazságszolgáltatással kapcsolatos és eloszlatandó tévhitekről szóló video-sorozatáról, az online platformokon elért kommunikációs sikereiről kérdeztük.

2022. november 06.

Az 1944-es strasshofi deportálásnak emléket állító Szeged-Strasshof-Szeged című kötet (2021) után november 10-én, Szegeden bemutatják Molnár Judit és Frojimovics Kinga sorozatának második, a Szolnokról Strasshofba deportáltak sorsát leíró könyvét. A Szolnok-Strasshof-Szolnok című kötet a szegedihez hasonlóan azoknak a sorsával foglalkozik, akiket 1944 nyarán sorozatos véletlenek nyomán Szolnokról nem Auschwitzba, hanem az ausztriai Strasshof “rabszolgapiacára” szállítottak. Dr. Molnár Judittal, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék egyetemi docensével beszélgettünk.

2022. november 04.

2022 októberében harmadik alkalommal rendezték meg a Jurista Kupát, az eseménynek ezúttal Debrecen adott otthont. A sportrendezvényen nyolc jogi kar hallgatója, négy sportágban, három napon keresztül mérte össze erejét a szépen fénylő kupáért. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar szerepéről, és versenyben elért eredményekről Tucsek Mátéval, az SZTE ÁJTK Pro Jure Egyesület elnökével, és Varga Andrással, az SZTE ÁJTK joghallgatójával beszélgettünk.

2022. október 28.

XXI. századi tantermek, modern belső és külső terek, fénylő kupola - szalagátvágással ünnepelték 2022. október 28-án az Állam- és Jogtudományi Kar főépületének felújítását Szegeden. Az eseményen az egyetem vezetői és a kar dékánja mellett köszöntőt mondott Dr. Lázár János, az Építészeti és Beruházási Minisztérium építési és beruházási minisztere is.

2022. október 21.

Kilenc hallgató részesült Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A 2021/22-es tanévben végzett szorgalmas munkáért járó elismerést a hallgatóknak 2022. október 19-én Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja adta át. Az ösztöndíjak kiosztására a II. rendes Kari Tanácsülésen került sor.

2022. október 17.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara idén is számos tudományos programot kínált a Kutatók Éjszakáján. Az előadók között gondolatébresztő, környezetvédelmi témájú programokkal is találkozhattak az érdeklődők. A Nemzetközi és Uniós Környezetjogi Kutatócsoport tagjai egy választottbírósági eljárás szimulációját mutatták be, amelyben azt járták körbe, jogunk van-e az egészséges környezethez. Bartha Karina beszámolója.

2022. október 05.

A hagyományokhoz híven, 2022. október 18-án, a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont az őszi Állásbörzének. A rendezvényen a hallgatók többek között a magyar munkaerőpiac legkiemelkedőbb szereplőivel is találkozhatnak. Az Állásbörze előtt, három napon át Felkészítő Programok várják a diákokat.

2022. október 11.
2022. szeptember 30.
2022. szeptember 19.
2022. szeptember 26.
2022. szeptember 23.

Karunk a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetén keresztül több évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást az athéni székhelyű Európai Közjogi Szervezettel, amely idén a hagyományokhoz híven szeptemberben tartotta éves nemzetközi konferenciáját az Athén közeli Sounióban.

2022. szeptember 13.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara immáron harmadszor hirdeti meg a Both Ödön Közjogtörténeti Emlékversenyt középiskolai tanulók számára. A rövid pályamunkából, az írásbeli közjogtörténeti alapismereti tesztből és a Pecha Kucha prezentációs módszeren alapuló szóbeli előadásból álló versenyre 2022. november 30-ig várjuk a 11. és 12. osztályos tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezését a pályamunka megküldésével együttesen.

2022. szeptember 15.

Időpont: 2022. szeptember 27. (kedd), 10:30
Helyszín: SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, Főépület (Szeged, Tisza Lajos krt. 54.) Bibó terem (JK-105)

2022. szeptember 08.

2022. szeptember 7-én esküt tettek a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar 2022-ben felvételt nyert hallgatói. A hagyományteremtő eseménynek a felújított központi épület adott otthont. A 2022/23-as tanévet az SZTE ÁJTK-n összesen 670 hallgató kezdte meg.

2022. július 23.

2022. július 16-án doktort avattak, valamint alap- és mesterszakos diplomákat adtak át a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Az eseményeknek az SZTE Tanulmányi és Információs Központ adott otthont.