Fedezd fel! #együttújra

[1] 2 
2023. január 17.

Dr. Lukács Adrienn nemcsak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán állja meg a helyét, hanem a Kúria főtanácsadójaként is igyekszik a lehető legjobban teljesíteni. Az oktatás mellett kutat, ilyenkor leginkább a munkajog és a digitalizáció rejtelmeibe ássa bele magát.

2023. január 13.

Dr. Juhász Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszékének adjunktusa hisz a hallgatókkal való együtt gondolkodásban, a tehetséggondozásban és az önfejlesztésben. Amellett, hogy oktat, kutat is. Mottójaként, az Anna & the Barbies egyik ikonikus dalának refrénjére esküszik, szabadidejében előszeretettel sportol és utazik. Mindezek mellett a nemrégiben neki ítélt Pro Facultatate Emlékplakettel való kitüntetésről is beszélgettünk.

2022. december 16.

Dr. habil. Merkovity Norbert a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense nemrégiben Nívódíj Monográfia-díjban részesült. A politológus nemcsak oktat, hanem ír és kutat is, emellett több társaság és bizottság tagja. Díjáról, a mai magyar politikai kommunikációról, oktatásról és szabadidőről is beszélgettünk.

2022. december 02.

Dr. Kemenes István nemcsak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar ikonikus alakja, hanem a magyar igazságszolgáltatásé is. Számos kitüntetés birtokosa, ilyen a Civis Academicus Honoris Causa díj is, amelyet az SZTE ÁJTK Kari Tanácsa nemrég neki ítélt oda. Dr. Kemenes Istvánnal hivatásról, betöltött szerepekről, kiemelkedő pillanatokról, felelősségről, sikerről és szabadidőről is beszélgettünk.

2022. december 09.

Bartos Blanka, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar egykori hallgatója Danubius Young Scientist Award elismerésben részesült - a díjat 2022 novemberében Szlovéniában vehette át. Kutatásának fő témája: a gén-, és sejtterápiák elérhetőbbé tétele a betegek számára, jogi szempontból. Az SZTE ÁJTK korábbi hallgatóját, egykori oktatója, mentora, Prof. Dr. Görög Márta, az intézmény dékánja terjesztette fel. Tanulmányokról, hivatásról, célokról beszélgettünk az ifjú kutatóval.

2022. november 19.

2022. november 18-án Kartörténeti konferenciával és kiállítás megnyitóval emlékezett fennállásának 150. évfordulójára a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar. Az eseményt Prof. Dr. Görög Márta, a kar dékánja nyitotta meg, minek után több, neves professzor is előadott. A rendezvényt a Kartörténeti kiállítás megnyitása zárta.

2022. október 28.

XXI. századi tantermek, modern belső és külső terek, fénylő kupola - szalagátvágással ünnepelték 2022. október 28-án az Állam- és Jogtudományi Kar főépületének felújítását Szegeden. Az eseményen az egyetem vezetői és a kar dékánja mellett köszöntőt mondott Dr. Lázár János, az Építészeti és Beruházási Minisztérium építési és beruházási minisztere is.

2022. november 08.

A tudományos ismeretterjesztés ritka jelenség a jogi területen. A büntetőjog kényes témaköreiről nyíltan és közérthetően beszél Dr. Karsai Krisztina professzor. A Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézetének intézetvezető egyetemi tanárát a büntető igazságszolgáltatással kapcsolatos és eloszlatandó tévhitekről szóló video-sorozatáról, az online platformokon elért kommunikációs sikereiről kérdeztük.

2022. november 04.

2022 októberében harmadik alkalommal rendezték meg a Jurista Kupát, az eseménynek ezúttal Debrecen adott otthont. A sportrendezvényen nyolc jogi kar hallgatója, négy sportágban, három napon keresztül mérte össze erejét a szépen fénylő kupáért. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar szerepéről, és versenyben elért eredményekről Tucsek Mátéval, az SZTE ÁJTK Pro Jure Egyesület elnökével, és Varga Andrással, az SZTE ÁJTK joghallgatójával beszélgettünk.

2022. október 21.

Kilenc hallgató részesült Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A 2021/22-es tanévben végzett szorgalmas munkáért járó elismerést a hallgatóknak 2022. október 19-én Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja adta át. Az ösztöndíjak kiosztására a II. rendes Kari Tanácsülésen került sor.

2022. október 07.

A fogyasztóvédelem aktuális kérdéseiről, az Igazságügyi Minisztérium jogászösztöndíj programjáról, és a közigazgatási szakmai lehetőségekről is szó esett 2022. október 5-én a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karon. A témákról Salgó László közigazgatási államtitkár, és Kupecki Nóra, alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár tartott előadást az SZTE ÁJTK hallgatóinak.


2022. szeptember 20.

A Szegedi Tudományegyetem Testkultúra Centruma, az SZTE Sportközpont és az SZTE Alma Mater közösen szervezett nagyszabású rendezvényt a Nemzetközi Egyetemi Sportnap alkalmából, a Füvészkertben. A résztvevők különböző mozgásformákat próbálhattak ki, napközben emléktáblát avattak egy korábbi, sikeres sportos kampány emlékére ültetett fánál, este pedig futóverseny zárja a programot.

2022. szeptember 16.

Díjak, ösztöndíjak, elismert kutatások, legalább egy tucat, magasan betöltött pozíció, hallgatóbarát órák, színvonalas oktatás – ezek jellemzik Prof. Dr. Jakab Évát, az SZTE ÁJTK oktatóját, aki augusztus 20-án Magyar érdemrend lovagkereszt kitüntetésben részesült. A professzor asszonyt hivatásról, kihívásokról, szabadidőről és családról is kérdeztük.

2022. szeptember 07.

Jogtörténész, egyetemi tanár, férj, családapa – Magyarország Köztársasági elnöke augusztus 20-án a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta neki – hivatásról, családról, felelősségről és szabadidőről kérdeztük a kitüntetettet.

2022. augusztus 22.

A nemzeti ünnep alkalmából, augusztus 20-án állami kitüntetéseket adtak át. A Szegedi Tudományegyetem polgárai közül többen részesültek elismerésben.

2022. július 18.

Thalyta Santos, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Nemzetközi Tanulmányok mesterképzésének hallgatója nyerte a Eugloh Annual Summit keretében megrendezett, EUGLOH's Got Talent tehetségkutatót, ahol énekével a Szegedi Tudományegyetemet képviselte.

2022. június 28.

Az ukrán származású Pavlo Burdiak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar másodéves PhD hallgatója. Részt vett az SZTE Prezilimpia elnevezésű prezentációs technikákat összemérő versenyén, amelynek országos döntőjében 2. helyezést ért el. Az idei versenyt a „Nagy múltú iskolák, XXI. századi oktatás” témakörében hirdették meg, amely keretében Burdiak „Online oktatás: lehetőség vagy kihívás?” címmel adott elő.

2022. június 17.

A sport és az egyetem jól megfért egymás mellett Dr. Molnár Tamás hallgatói életében, aki a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott 1998-ban. A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó most, a szegedi klub vezetőjeként képviseli azt a koncepciót, amelyet annak idején hallgatóként ő is sikerre vitt: a sport és a tanulás a legmagasabb szinten is gyakorolható egyszerre.

2022. június 02.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar 45 évvel ezelőtt, azaz 1977-ben végzett hallgatói találkoztak 2022. május 28-án, Szegeden. Az évfolyamot Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja köszöntötte. Ezt megelőzően az SZTE ÁJTK egykori hallgatóit képviselve, Dr. Téglás Péter osztotta meg gondolatait az egybegyűltekkel, aki Dr. Rokolya Gábor beszédét tolmácsolta.

2022. május 23.

2022. május 25-én mutatja be az Egyetemi Tavasz záróeseményeként legújabb lemezét a Szegedi Tudományegyetem egykori hallgatója, Tandi Flora. Az énekesnő harmadik lemeze decemberben jelent meg #5050 címen, zenei anyagát a szegedi Molnár Gábor jegyzi. Az új dalok tematikus koncepcióra épültek és összetartó erejük van: az egyenlőség fontosságát mutatják be az élet legkülönbözőbb területeire vetítve.

2022. március 24.
2022. január 16.
2021. november 25.
2021. november 24.

A nyomozás tudományát segíti az a különleges kriminalisztikai oktató kabinet, amelyet a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és a Csongrád-Csanád megyei rendőrök számára alakított ki az SZTE és a rendőrség, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Moszkvai körúti objektumában. Az elméleti tudás gyakorlatba való átültetését segítő helyiséget 2021. november 24-én, ünnepélyes keretek között adták át.

2021. november 15.
2021. november 13.

Ünnepi Szenátusülés zárta 2021. november 13-án a Szegedi Tudományegyetem Napját. Az ünnepségen a hagyományokat követve a felsőoktatási intézmény munkáját támogató jeles személyiségeknek Doctor Honoris Causa címet, továbbá rangos egyetemi díjakat és elismerő okleveleket adományozott az universitas vezető testülete. A kitüntetettek sorát a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának kutatói és oktatói is erősítették.

2021. október 18.

Szeptember 16-19. között zajlott a XXIV. Internationales Sommerseminar zur Antiken Rechtsgeschichte Bécsben.

2021. október 05.

Évek óta meglévő szoros együttműködését újabb területekkel egészítette ki a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara.

2021. október 01.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara 2021. szeptember 30-án Díszoklevél Átadó Ünnepséget tartott az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, ahol a Kari Tanács döntése értelmében az SZTE ÁJTK 1 fő részére rubindiplomát, 3 fő részére gyémántdiplomát és 35 fő részére aranydiplomát adományozott.

2021. szeptember 30.
2021. szeptember 23.

A Magyar Jogász Egylet hagyományteremtő eseményén, az Első Magyar Jogi Könyvszalon rendezvényén népes szegedi delegáció tette tiszteletét 2021. szeptember 18-án a felújított budapesti Károlyi-Csekonics-palotában.

2021. szeptember 20.

A digitális technológiák mindennapi életben való széleskörű használata, a kreatív gondolkodás, a közérthető kommunikáció a 21. század emberének nélkülözhetetlen készségeivé váltak. A felelős felsőoktatási intézmények éppen ezért igyekeznek mindennapi oktatási eszköztárukat folyamatosan bővíteni, és a kor aktuális trendjeire is figyelemmel lenni.

2021. szeptember 16.
A Debreceni Egyetem hagyományteremtő szándékkal rendezte meg 2021. szeptember 2-án és 3-án az OTDK Plusz elnevezésű rendezvényt, amelynek célja a 2021 tavaszi OTDK tagozataiban első díjjal jutalmazott hallgatók számára lehetőséget biztosítani győztes dolgozataik bemutatására a szélesebb szakmai közönség előtt.
2021. szeptember 16.

Két újonnan kialakított tantermet, egy közösségi teret és egy dolgozói étkező-konyhát adtak át az SZTE ÁJTK Bocskai utcai épületében.

2021. szeptember 14.

Az Állam- és Jogtudományi Kar mindig kiemelten fontosnak tartotta, hogy a munkatársak publikációi megfelelő bemutatás keretében ismertetésre kerüljenek. Erre kiváló lehetőség nyílt a 92. Ünnepi Könyvhét, amelynek mottója: „440 éve az oktatás és tudomány szolgálatában, 100 éve Szeged és a régió fejlődéséért” kapcsán az alábbi két kötet került bemutatásra.

2021. szeptember 12.

Az SZTE idei felvételi eljárása kiemelkedően sikeresnek bizonyult, az ÁJTK egyike azon Karoknak, melyek jelentősen tudták növelni első éves hallgatói létszámukat.

2020. november 17.

A EUGLOH szövetség az év végére is számos eseményt tartogat a Szegedi Tudományegyetem, a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem, a Paris-Saclay Egyetem, a Portói Egyetem és a Lundi Egyetem hallgatói számára.

2020. október 21.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Tudományos Diákkörei Kari Tudományos Diákköri Konferenciát szerveznek 2020. november 5-én 14 órai kezdettel. 

2020. június 28.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán folyó oktató és kutató munkához elengedhetetlen szakmai adatbázis, a HVG-ORAC Lap- és Könyvkiadó Kft. Jogkódex szolgáltatás elérhető az EFOP-3.6.1-16-2016-00008 Intelligens élettudományi technológiák, módszertanok, alkalmazások fejlesztése és innovatív folyamatok, szolgáltatások kialakítása a szegedi tudásbázisra építve című projekt támogatásával.

2020. szeptember 14.
A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Both Ödön Emlékversenyt hirdet középiskolai tanulók számára. Az írásbeli közjogtörténeti alapismereti tesztből és a Pecha Kucha prezentációs módszeren alapuló szóbeli előadásból álló versenyre 2020. november 30-ig várják a 11. és 12. osztályos tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezését.
2022. január 25.

Az ÁJTK egy centenáriumi ünnepi programsorozattal készül az első szegedi tanév 100. és a Kar alapításának 150. évfordulója alkalmából, amely kapcsán kartörténeti emlékeket teszünk közzé digitalizálva.

2020. november 04.

A karon folyó oktató- és kutatómunka támogatása érdekében összegyűjtöttük a kari előfizetésű szakmai adatbázisokat és a Könyvtár e-forrásai közül azokat, amelyek tartalmaznak olyan forrásokat, amelyek hasznosak lehetnek az állam- és jogtudományi kutatásokhoz és a tananyagfejlesztéshez.

2020. április 08.

Tekintettel a jelenleg kialakult helyzetre az SZTE ÁJTK elindította az e-könyvek árusítását.


#együttújra

2020. október 08.
Kovács Bernadett Orsolya az SZTE ÁJTK-GTK Statisztika és Demográfiai Tanszékének adminisztrátora a sárkányhajózásban kiemelkedő hazai sikereket ért el.
2020. április 14.

Közel 15 000 fotó érhető el ingyenesen az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatékájában. A képgyűjtemények között megtalálhatók Szent-Györgyi Albert fotóalbumai és egyetemtörténeti gyűjtemények, így például a TIK és a könyvtár építéséről is megtekinthetők fotók.

2019. december 19.

A Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi Terme megtelt az SZTE-ÁJTK képzései iránt érdeklődőkkel, akik teljes körű tájékoztatást kaptak a 2020 szeptemberében induló szakjainkról.

2019. október 15.

Nyilvánosságra hozta a legjobb feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai felsőoktatási intézmények listáját a Quacquarelli Symonds (QS). A rangsorban a 33. helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem, ezzel a rangsorolt intézmények legjobb kilenc százalékában szerepel.

2019. október 28.

Megállapodást írt alá október 25-én a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara az Alkotmánybírósággal. A hosszú távú együttműködés elsősorban tudományos kutatás, oktatás, képzés, illetve konferencia- és rendezvényszervezés területére terjed ki.

2017. július 26.

Felújítják a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának épületét, a 650 millió forintos kormányzati támogatásból megvalósuló rekonstrukció részeként visszaállítják az egykori kupolát és toronyszobát, befedik az udvart és új tantermet alakítanak ki.

2018. május 23.

Prof. Dr. Karsai Krisztina előadása - Szabadegyetem - Szeged, XXI. szemeszter

[1] 2