Bezár

2015

Kutatok-ejszakaja_2015

Kutatók Éjszakája 2015. szeptember 25.

Kutatók Éjszakája 2015. szeptember 25.

2015. szeptember 21.
3 perc

Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Szeged, Tisza Lajos krt. 54.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Europe Direct Szeged kínálata:

 

A Europe Direct Szeged iroda látogatói csatlakozhatnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Az érdeklődők az irodában elhelyezett számítógépek segítségével feliratkozhatnak az Élő Bolygónk (www.elobolygonk.hu) vagy a Live Earth (www.liveearth.org) honlapokon meghirdetett aláírásgyűjtés listájára. Ezzel részeseivé válhatnak Al Gore Nobel-díjas volt amerikai alelnök kezdeményezésének, aki elhatározta: egymilliárd aláírást gyűjt össze a decemberi párizsi klímakonferenciáig, hogy ezzel is ösztönözze a világ vezetőit egy nagyszabású nemzetközi klímavédelmi szerződés elfogadására.


Az érdeklődőket klíma-kvíz, az éghajlatváltozással, környezetvédelemmel kapcsolatos kiadványok is várják. A tesztek megoldásához a Europe Direct irodában és a kar informatikai laborjában az internet is használható, a hibátlan teszteket apró ajándékokkal jutalmazzuk.


Helyszín: SZTE ÁJTK Europe Direct Szeged Iroda, 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. fszt. 14.

 

Az SZTE ÁJTK által szervezett előadások:

 

Időpont

Program címe

Helyszín

Előadó

18.00

Hálás-e a hálapénz?

I. emelet Pólay tanterem

Dr. Lajkó Dóra

19.00

ENSZ-modellezés

III. emelet Társalgó

Dr. Szalai Anikó

20.00

Szegedi boszorkányok

I. emelet Pólay tanterem

Prof. Dr. Balogh Elemér

 

 

A programok rövid leírása:

 

Hálás-e a hálapénz? Az előadás bemutatja a hálapénz fogalmát, típusait, történeti kialakulásának okait, valamint az előadás ismerteti a hálapénz jelenlegi jogi megítélését. Valóban hálából adjuk a hálapénzt, vagy pusztán egy társadalmi elvárásnak akarunk megfelelni? Kényszer vagy lehetőség a hálapénz? Büntetendő dolog jogilag hálapénzt elfogadni, valamint hálapénzt adni? Mire megyünk ma a hálapénzzel? Az előadás ezen kérdésekre keresi a választ.

 

ENSZ modellezés: A résztvevők egy aktuális nemzetközi konfliktussal kapcsolatos ENSZ Biztonsági tanácsi döntéshozatalt modelleznek. A vita során tanúi lehetünk annak, melyik államot milyen érdekek vezérlik, hogyan védik álláspontjukat. A döntés megszületéséhez a nagyhatalmaknak kompromisszumra kell jutni, ami jelentős kihívás. A nézők is csatlakozhatnak a modellezéshez 1-1 ország képviseletében.

 

Szegedi boszorkányok: Az előadáson a boszorkányokkal szemben lefolytatott legnevezetesebb eljárásról, a szegedi perről fog beszélni az előadó, Prof. Dr. Balogh Elemér, aki beágyazza természetesen abba az európai történelmi, vallási és kulturális környezetbe, amely nélkül nehezen érthető a jelenség.

A boszorkányokkal szembeni, kifejezetten jogi karaktert öltő fellépésről volt szó, amelyhez a szegedi helyszín több sajátosságot is hozzáadott. Azért a szegedi per híresült el nálunk leginkább, mert egyszerre ennyi áldozata (13) egyetlen kivégzési aktusnak Magyarországon ismereteink szerint máshol nem volt. Lesz néhány torokszorító történet is... Ugyanakkor a nemzetközi kitekintés rávilágít arra a tényre, hogy a nyugati országokban nagyságrendekkel több áldozatot szedett a boszorkányüldözés. Az előadó ugyanakkor igyekszik majd néhány tévhitet eloszlatni.

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek