Bezár

2016

foto

Csoportos tanulmányút az IMEI-ben

Csoportos tanulmányút az IMEI-ben

2016. április 25.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet idén ünnepli 120 éves fennállását, alapvetően a kényszergyógykezelés végrehajtására hozták létre. Az intézet speciális egészségügyi tevékenységet végez, melyben sajátosan ötvöződik a klasszikus pszichiátriai gyógykezelés és büntetés-végrehajtási tevékenység. Ennek apropóján az SZTE ÁJTK Pszichológia TDK-jának tagjai 2016. április 18. napján látogatást tettek az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben.

 

Az IMEI a Budapesti Fegyház és Börtön területén belül helyezkedik el és három épületből áll, befogadóképessége 311 fő. Az I. épület három pszichiátriai rehabilitációs osztályán a kényszergyógykezelésre, ideiglenes kényszergyógykezelésre utalt férfi és női betegek, valamint a kóros elmeállapotú elítéltek gyógykezelése történik. A II. épület ad helyet a büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartottak pszichiátriai és neurológiai kivizsgálására és ellátására, az előzetes letartóztatottak elmeállapotának megfigyelésére, a korlátozott beszámítási képességű, valamint a személyiségzavarban szenvedő fogvatartottak kivizsgálására és gyógyítására. Az IMEI III. épületében kizárólag kényszergyógykezelésre utalt betegeket helyezzük el. (forrás:http://bv.gov.hu/imei)

 

Egy reintegrációs tiszt fogadott és vezetett minket körbe az Intezetben. Részletes betekintést az IMEI III. épületébe nyerhettünk. Először az udvarra mentünk, majd a ferfi KGYK osztályra és végül a női KGYK osztályra. Megtudtuk, hogy az itt kezeltek szabadon mozoghatnak az osztályukon, viselhetik saját ruhájukat és amennyire egészségügyi állapotuk engedik, munkát is végeznek a közösség szolgálatában (pl.mosás). Tájékoztattak minket arról is, hogy számos koedukált programot szerveznek a betegeknek. Van egy kialakított kultúrház, ahol 2 évente színdarabot adnak elő az ott kezeltek. Sokkal szabadabb a mozgásterük az itt lakóknak. Az egyes KGYK osztályokon vannak kórtermek, egy közösségi hely(ahol könyvek találhatók), étkező és közös vizes blokk. Az épület állapota nem túl fényes, annak ellenére, hogy most került felújításra. Összesen 2 órát töltöttünk az Intézetben.

 

Tanulságos kirándulás és egy nagyszerű lehetőség volt ez számunkra, hiszen az országban egyedülálló Intézet mindennapjaiba volt lehetőségünk betekinteni.

 

Nagy Nikolett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek