Bezár

Archívum

Kavala

Europa Moot Court Competition

Europa Moot Court Competition

2016. április 06.
2 perc

Másfél hónapos felkészülés után 4 szegedi jogászhallgató immár csapattá összekovácsolódva vette nyakába a nagyvilágot, hogy részt vegyen a 3. Europa Moot Court Versenyen a görögországi Kavalában.

A szimulált előzetes döntéshozatali eljárásban a feladott jogeset témája évről évre változik; idén az EU versenyjoghoz és szerzői joghoz kapcsolódó kérdésekre kellett választ találniuk a versenyzőknek és álláspontjukról meggyőzni a zsűritagokat. A szegedi mellett a görög, bolgár, portugál, belga, spanyol és francia csapatnak olyan szaktekintélyek előtt volt szerencséje érvelni, mint Melchior Wathelet (főtanácsnok), Milan Kristof, Penny Katsorchi és Paschalis Pachalidis referensek, a döntőben pedig Vasileios Skouris (az Európai Unió Bíróságának korábbi elnöke) elnökölt.

A verseny a Mohammed Ali Research Center színvonalas szervezésében, több szponzor támogatásával valósulhatott meg. Célja a résztvevők EU joggal kapcsolatos ismereteinek elmélyítése és a hallgatók érvelési technikájának fejlesztése.

A fordulóknak az impozáns Imaret Hotel adott otthont, valamint a szegedieknek lehetőségük nyílt Mohammed Ali múzeumként üzemelő egykori házában is számot adni tudásukról, amely utóbbi pikantériáját a padló kímélése végett cipőre húzandó kék nejlonok adták meg.


A mezőny rendkívül erős volt, a tehetséges versenyzők mind érvelésük során, mind a bírák által feltett kérdések megválaszolása alatt magabiztosak voltak. Az első napon két forduló zajlott, végül a 8 csapat közül csak 4 juthatott tovább a másnapi döntőbe. Egyetemünk sajnos nem került be a legjobb négybe, ám rengeteg tapasztalattal gazdagodtak a versenyzők.


A végső forduló helyszíne rendkívül különleges volt, hiszen Philippi romváros fórumán került megrendezésre, ahol már őseink is alkalmazták a római jogot. A történelmet hordozó maradványokról az az archeológus mesélt a csoportnak, akinek köszönhetően az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították a várost. A nap záróakkordja az Imaret Hotelben megrendezett „black tie” gálavacsora volt, amelynek során a közös asztalok mellett megismerhették egymást a résztvevők, s amelynek kifinomult eleganciája tette a kihirdetett nyertesek örömét még felhőtlenebbé.


Az utolsó nap városnézéssel telt, egy idegenvezető mutatta meg Kavala ó- és újvárosát. A várba felérve megerősödött a szél és az eső is eleredt, ám ennek dacára mindenkit lenyűgözött a toronyból nyíló kilátás; a haragosan morajló tenger és a hegyen sorakozó házak sziluettje a felhők között átszűrődő napfényben. Az ebéd és vacsora alkalmával a helyi ízeket élvezhették mind a hús, mind a halimádók- természetesen csak az elengedhetetlen görög saláták után.


A Szegedi Tudományegyetem csapata ezennel is köszöni az egyetemnek és a szervezőségnek, hogy egy ilyen színvonalas versenyen vehetett részt és egy életre szóló élményben lehetett része.

 

Kaskovits Melinda

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek