Bezár

2016

RAUN_Vienna_nyito

Regionális ENSZ Akadémia

Regionális ENSZ Akadémia

2016. február 08.
3 perc

2015/2016

III. Session; Bécs, 2016. január 12-16.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hihetetlen gyorsan eltelt ez a háromnegyed év, mióta az első, áprilisban megrendezett prágai fordulón találkozhattunk a csapattársainkkal, megismerkedhettünk megannyi hasonló érdeklődésű diákkal. A szeptemberben megtartott szegedi forduló alkalmával már lehetőségünk adódott belepillantani a többi csoport munkájába, tippeket osztottunk meg egymással, különböző kutatási módszereket tanulhattunk, mindamellett, hogy a Prágában megismert társainkkal szorosabbra fűzhettük az ismeretséget. Szeptemberben már mindenki érezte azt a bizonyos izgalmat, olykor feszültséget, amely mutatta, hogy egyre közelebb kerül a kutatások leadási határideje. Tudtuk, ha legközelebb találkozunk, akkor bizony közönség előtt beszámolni eredményeinkről, a közös munkáról.

konferencia

Mikor 2016 január 11-én elindultunk a magyar csapattal Bécsbe, a Regionális ENSZ Akadémia záró fordulójára, már mindenki izgatott volt, a vonatút szinte csak azzal telt, hogy a különböző prezentáció-készítési technikákat elemeztük, az előadásról beszélgettünk, ki hol tart a készülésben, lehetett érezni, hogy ez a forduló kicsit más lesz, mint az eddigiek.

Eloadas_kozben

Mikor megérkeztünk már régen látott ismerősként üdvözöltük a többi ország képviselőit, viszont a trécselés és a csavargás helyett, most a munkán volt a hangsúly. Az bécsi ENSZ Központban tartott ACUNS 2016 Vienna UN– New Approaches for a Peaceful and More Sustainable Word c. konferencia nagyon érdekesnek bizonyult, hiszen több olyan témát is érintettek az előadások, amelyekből mi, diákok is felkészültünk. Lehetőségünk volt megismerkedni olyan szakemberekkel, akik az ENSZ égisze alatt végeznek rendkívül értékes kutatásokat. Hallhattunk előadásokat a CTBTO képviselőitől (például Cormac Oreilly-tól), előadott Lamberto Zannier (OSCE Secretary General), és az ENSZ képviseletében Angela Kane is beszélt.

Koordinatorok

Esténként azért szakítottunk időt arra is, hogy a helyi konyhaművészetbe belekóstoljunk, igyekeztünk megismerkedni a várossal a készülés ideje alatt. A konferencia zárónapján már mindenki nagyon izgatott volt, ami nem csoda, hiszen nem mindennap adatik olyan lehetőség, hogy diákként egy nemzetközi konferencián adhassunk elő. Végignéztünk minden csoportot, és nagyon jó érzés volt látni, hogy amikor mi sorra kerültünk, akkor a többiek is figyelnek. Egytől-egyig, minden csoport kitett magáért, azt gondolom, hogy nagyon színvonalas előadásokat tartottak a RAUN diákok. Ez azt mutatja, hogy a résztvevők nagyon komolyan vették a feladatot és bizonyítani akartak, ami sikerült is. Az előadások után megkönnyebbülten és boldogan vettük át az oklevelet, amin rajta áll, hogy sikeresen teljesítettük a Regionális ENSZ Akadémia programot.

Csoport

Nagyon ígéretes kezdeményezésnek tartom, hogy a már végzett résztvevőknek lehetőségük van továbbra is kapcsolatban maradni a programmal, hiszen jelentkezhetnek az Alumni és a PEER + programba. Ezen programok keretén belül továbbra is hozzájárulhatunk a RAUN munkájához, megoszthatjuk tapasztalatainkat a jövőbeli diákokkal, és könnyedén tarthatjuk a kapcsolatot a megismert mentorokkal, tanulókkal.

Vivi_kerdez

A RAUN időtartama alatt számos ismeretséggel, élménnyel, tapasztalattal lettünk gazdagabbak. Sokat dolgoztunk a kutatással, ami nem volt könnyű az egyetem és egyéb elfoglaltságok mellett. Külön köszönettel tartozunk Szalai Anikó és Sziebig Orsolya Johanna tanárnőknek, akik koordinátorokként végig nagyon lelkiismeretesen dolgoztak a program szervezésén, és ha segítségre volt szükségünk, bátran fordulhattunk hozzájuk. A magyar diákok részvételét támogatták továbbá a Szegedi Tudományegyetem Dékáni Hivatala, valamint a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete (NRTI). Köszönjük a hozzájárulásokat!


Az oklevél, amit most már mind a hatan, Gomilkó Henrik, Gulyás Alexandra, Hajzer Gergő, Keresztes Vivien Kata, Nagy Szabolcs és Tari Viktória, a magunkénak tudhatunk, pont azért tölt el nagy büszkeséggel, mert tudom, hogy kemény munka áll mögötte. A rengeteg pozitív impulzus, az új barátok és a megszerzett tudás pedig még inkább megerősítik azt az érzést, hogy nagyon megérte RAUN diáknak jelentkezni.



A bécsi forduló beszámolóját írta,

Keresztes Vivien Kata

NET Master

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek