Bezár

2016

Beszámoló a november 18.-i Budapesti szakmai kirándulásról

Beszámoló a november 18.-i Budapesti szakmai kirándulásról

2016. november 21.
2 perc

- kapcsolódóan a november 10.-i előadáshoz a kari társalgóban

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

November 18.-án pénteken Dr. Révész Béla egyetemi docens szervezésének köszönhetően az SZTE ÁJTK érdeklődő hallgatói Budapesten egy szakmai kirándulás keretében betekintést nyerhettek az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába, a Nyílt Társadalmi Archívumba (OSA) és Magyarország polgári hírszerző Szolgálatába, az Információs Hivatalba.


Allambiztonsagi_leveltar_1

Az Információs Hivatalba való belépés nem kis teljesítményt igényelt, ugyanis a Tanár Úr már évek óta próbálkozott a találkozó megszervezésével. Ez az esemény a hallgatók és a hivatal számára is egyedülálló, ugyanis az Információs Hivatal 26 éves történetében még nem került sor hasonlóra.

A kirándulás első helyszíne az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára volt. A hallgatóknak az intézményt Bikki István, Titkársági Főosztályvezető mutatta be. A bemutatás után a hallgatók bepillantást nyertek a levéltár egy részébe, illetve az ott található eredeti dokumentumok néhány példányába.

Allambiztonsagi_leveltar_2





A következő állomás az egykori Goldberger család házában kialakított Nyílt Társadalom Archívum (Vera & Donald Blinken Open Society Archives) volt. A csoportot Dr. Székely Iván, a Közép-európai Egyetem Nyílt Társadalom archívumának főtanácsadója kalauzolta. A történeti és funkcionális bemutatás után, Dr. Székely Iván bemutatta az intézmény honlapját (http://www.osaarchivum.org/hu), különös tekintettel a digitális archívum használatára, majd körbevezette a csoportot az épület emeletein és a pincében található levéltári archívumban.

OSA_3


A kirándulás utolsó állomása az Információs Hivatal volt, ahol a Hivatal munkatársai, köztük a november 10.-én az SZTE ÁJTK-n előadó Simon Csaba, az IH igazgatási és humánpolitikai igazgatója fogadták a hallgatókat egy kötetlenebb szakmai beszélgetésre. Ahogyan a november 10-i előadáson már előre egyeztetve lett, a beszélgetés az Információs Hivatal tevékenységének bemutatása és a hírszerzői hivatás köré központosult.

IH_logo


A hallgatóknak az előadás után lehetőségük nyílt kérdések feltételére és egy a 10.-i előadásnál jóval kötetlenebb beszélgetésre a szolgálat munkatársaival a felvételi követelményekkel, a munkavégzéssel és a pszichológiai megterheléssel kapcsolatban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek