Bezár

2016

csoportkep_nyit

A kaland folytatódik - A Regionális ENSZ Akadémia második állomása Pozsonyban

A kaland folytatódik - A Regionális ENSZ Akadémia második állomása Pozsonyban

2016. október 10.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Hallgatói az elmúlt évekhez hasonlóan az ENSZ Akadémia (Regional Academy on the United Nations, RAUN) 2016/2017-es sorozatában is képviseltetik magukat. Ennek keretében a tavaszi prágai fordulóhoz hasonlóan három, programokban gazdag napot töltöttünk Szlovákia fővárosában, Pozsonyban, ahol az értékes szakmai előadások meghallgatása mellett a programban részvevőknek be kellett mutatniuk az eddigi kutatási eredményeiket.

Szeptember 12 és 14 között került megrendezésre az ENSZ Akadémia második ülése Pozsonyban. A forduló legfőbb célja az volt, hogy a Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából és Magyarországról érkező hallgatók 3-4 fős csapatokat alkotva egy prezentáció keretében bemutassák a kutatási területükön eddig elért eredményeiket, amelyekről a program többi hallgatója észrevételeket tehetett, ezáltal segítve egymás munkáját. A fent említett prezentáció különösen hasznosnak bizonyult, mivel lehetőséget biztosított a csapatok számára a gyakorlásra a következő 2017 januári bécsi fordulót megelőzően, ahol egy szakmai zsűri előtt kell majd bemutatniuk a kutatási témájukat.

magyar_csapat

Az ENSZ Akadémia 2016/2017-es konferenciasorozatának második ülésén Magyarországot a prágaihoz hasonlóan Bartos Blanka jogászhallgató, Bódi Zita, Marosi-Kiss Melinda nemzetközi tanulmányok mester szakos hallgatók és Szőri Gergely jogászhallgató a Szegedi Tudományegyetemről, Kiss Lilla Nóra PhD Hallgató a Miskolci Egyetemről és Hörömpöli Lúcia nemzetközi tanulmányok angol nyelvű mester szakos hallgató pedig a Budapesti Corvinus Egyetemről képviselte.


seminar


A pozsonyi ülés szervezői kiemelten fontosnak tartották, hogy a résztvevők aktív részesei legyenek a programoknak. Ennek keretében került megszervezésre az első napon egy egész délelőttön át tartó interaktív workshop, ahol a résztvevők mélyebb ismereteket szerezhettek a tudományos kutatómunkák és dolgozatok megírásának módszertanáról, amelyet fel tudnak majd használni a saját kutatásuk során is.

A fentieken kívül a hallgatók számos érdekes és kiemelkedően hasznos előadást hallhattak többek között az emberi jogok jövőbeli kihívásairól, az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben dolgozás lehetőségeiről, a migrációs válság okozta kihívásokról, az ENSZ „fenntartható fejlődés” programjának célkitűzéseiről, végül a Habitat for Humanity segélyszervezet tevékenységéről.

Treasure_hunting

A szakmai programok mellett a magyar csapatnak maradt ideje egy kis városnézésre és kikapcsolódásra is. Volt alkalmunk megnézni Pozsony történelmi belvárosát, valamint felmászni a pozsonyi várba. A hasznos szakmai előadásokat követően pedig mindenkinek jól esett megkóstolni a kézműves szlovák söröket, valamint a tradicionális szlovák konyha specialitásait.


Végül meg szeretnénk ragadni az alkalmat, hogy az egész magyar csapat nevében megköszönjük a lehetőséget és a rengeteg segítséget a RAUN magyarországi helyettes-koordinátorának, dr. Sziebig Orsolya Johanna tanársegédnek. A szegedi Hallgatók ENSZ Akadémián való részvételét az SZTE ÁJTK Dékáni Hivatala és a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete támogatja, amelyet ez úton is szeretnénk megköszönni.


A pozsonyi session beszámolóját írta:

Szőri Gergely

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek