Bezár

2018

Chongqing_15_cover

Látogatás a Délnyugati Jogi és Politikatudományi Egyetemen Csungkingban

Látogatás a Délnyugati Jogi és Politikatudományi Egyetemen Csungkingban

2018. április 17.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2018. április 7-14. között Kína egyik vezető jogi és politikatudományi egyetemére látogattam. A jogágak szerint tagolt egyetemen hat jogi kar és egy, a nemzetközi hallgatók képzését végző további karból áll. Meghívóm és helyi kapcsolattartó, Qin Jie professzor az Magánjogi és Üzleti Jogi Kar professzora, egyben a nemzetközi képzésért felelős kar dékánja. Kutatási területe a szellemi tulajdonvédelem, és ennek keretében az e félévben meghirdetett Nemzetközi szerzői jogi kurzusára, valamint egy PhD kurzusra hívott vendégelőadónak. A nemzetközi szerzői jogi kurzust két karról választó 51 hallgatót számláló csoport kiváló felkészültségéről adott tanúbizonyságot az egész héten. Az idegen jogesetek, illetve az európai és az egyesült államokbeli szerzői jogi logika mind kihívást jelentettek számukra, ám e kihívásnak alázattal és határtalan lelkesedéssel tettek eleget. Az órák alatt, a szünetekben és a foglalkozásokat követően is kiváló kérdésekkel fordultak hozzám, illetve saját kínai joganyagukat is örömmel megismertették velem.

Chongqing_01

Az oktatási feladatokon kívül kiemelt figyelmet kapott a két intézmény közötti hivatalos együttműködés lehetősége. Ennek részeként megbeszéléseket folytattam az Magánjogi és Üzleti Jogi Kar dékánjával, Zhao Wanyi-val, és dékán-helyettesével, Li Zhaoyu-val, valamint Qin Jie professzor asszonnyal. A hallgatói és oktatói mobilitáson túl közös kutatási programok és közös PhD képzés iránt is nyitott kínai kollégák ígéretet tettek egy nyári szegedi látogatásra is. További érdekes szakmai programként ellátogattam egy védjegyoltalom igénylésére és kapcsolódó szolgáltatások nyújtására szakosodott internetes céghez, amelynek működéséről, portfóliójáról és globális terveiről is részletes tájékoztatást kaptam.

Chongqing_02

Mindezeken felül minden nap hosszú órákon keresztül kulturális és történelmi helyszíneket látogattam vendéglátóimmal (Yuan Bo Yuan skanzen, a pandáknak otthont adó állatkert, a „Három Szurdok Múzeum, a People’s Square, a bevásárlóközpontként is eladható, történeti épületekből álló Ci Qikou óváros). Megismerkedtem továbbá a helyi ételkülönlegességekkel (bármilyen csípősek is voltak), valamint a kínai nyelv, történelem és filozófia tanításait hallgattam.

Chongqing_03

Amikor pedig csak lehetett, és is megosztottam vendéglátóimmal a saját kultúrám érdekességeit. Az pedig már csak hab volt a tortán, amikor az egész heti előadások zárásaként a diákok tai chi előadást, illetve karaoke show-t tartottak nekem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek