Bezár

2018

Szakmai látogatás a keleti-partra és Texasba

Szakmai látogatás a keleti-partra és Texasba

2018. április 09.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2018. március 17-26. között az Egyesült Államokba utaztam, hogy ott a Kar nemzetközi ügyekért felelős dékán-helyetteseként új intézményi kapcsolatokat építhessek ki, illetve hogy a szerzői jog kutatójaként eleget tehessek számos szakmai meghívásnak.

Golden_Gate_Egyetem

Elsőként San Franciscóba látogattam el, ahol 2018. március 19-én William Gallagher professzor meghívására a Golden Gate Egyetem jogi karán a kari oktatóknak és kutatóknak tartottam előadást a digitális jogkimerülés témakörében. A helyi szokásoknak megfelelően az előadást két főállású professzor (Marc C. Greenberg és Samuel Ernst) opponálta, lehetővé téve ily módon a mély és tanulságos szakmai vitát. Az összehasonlító jogász szakemberek is értékes hozzászólásokkal vették ki részüket a rendezvény sikeréből. Gallagher professzorral ezen felül számos szakmai együttműködési lehetőségről tárgyaltam. 2018. március 20-án a San Francisco melletti Palo Altóban található Stanfordi Egyetem kampuszára látogattam, ahol a nemzetközileg elismert Paul Goldstein professzorral folytattam szakmai megbeszélést nemzetközi és összehasonlító szerzői jogi, valamint jogi oktatási kérdésekről. A szerzői joggal kapcsolatos élményekről lásd részletesen a blogomon: http://copy21.com/2018/03/szerzoi-jogi-tura-san-franciscoban/.

Stanford_Egyetem

Március 21-én San Diegóban az Amerikai Jogi Szakértői Képzés korábbi meghívott előadójával, William McGee ügyvéddel folytattam munkamegbeszélést, körbejárva annak lehetőségét, hogy miként tudna becsatlakozni a közeljövőben ismét a kari képzésünkbe.

Texas_AM

Végül Peter K. Yu meghívására március 23-24-én a fort worthi Texas A&M Egyetem jogi karán szervezett DMCA at 20 című nemzetközi konferencián tartottam előadást az idén húsz éves amerikai Digital Millennium Copyright Act nevű törvény és az európai elektronikus kereskedelmi szabályozás hasonlóságairól és eltéréseiről. A konferencia majd harminc előadójának kiváló prezentációiból történő okuláson felül a rendezvény kiváló lehetőséget teremtett arra is, hogy amerikai és európai kollégákkal további intézményi és személyes kapcsolatot építsek ki. E beszélgetések közül kiemelkedik a müncheni Matthias Leistner professzorral és a chicagói Doris Estelle Long professzorral folytatott eszmecsere, akik örömmel vállalták, hogy a közeljövőben Szegedre látogatnak előadást tartani. A konferenciáról készített szakmai beszámoló mindhárom része elérhető erről a linkről: http://copy21.com/2018/03/dmca-at-20-1-resz/

John_F._Kennedy

A több állomásos, igen intenzív (több mint 23.000 kilométeres) utazással zsúfolt program keretében természetesen lehetőségem volt körbesétálni San Franciscóban, San Diegóban, Fort Worth-ben (ahol John F. Kennedy utolsó éjszakáját töltötte) és a hazaút előtt közvetlenül Dallasban (ahol épp az amerikai elnökkel szembeni merénylet emlékhelyét és a múzeummá alakított könyvtárépületet látogattam meg).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek