Bezár

2018

Csongrad_Megye_Diszpolgara_Trocsanyi_Laszlo

Csongrád Megye Díszpolgára címmel tüntették ki Trócsányi Lászlót

Csongrád Megye Díszpolgára címmel tüntették ki Trócsányi Lászlót

2018. március 20.
2 perc

Csongrád Megye Díszpolgára címmel tüntették ki Trócsányi László igazságügyi minisztert, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) professzorát. Az elismerést szerdán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából rendezett Nemzeti esten adták át Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Balogh Elemér jogtörténész, az SZTE jogi karának dékánja Trócsányi László életútját ismertetve elmondta, a miniszter 1956-ban született Budapesten. Jogi tanulmányait Szegeden kezdte, majd 1980-ban szerzett diplomát az ELTE-n. 1985-től a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja. Pályafutását az Országgyűlés Könyvtárában kezdte jogi szakkönyvtárosként, majd az akadémia jogtudományi intézetében kutatott. 1989-ben visszatért Szegedre, az egyetemre, melyet azóta is szolgál - mondta Balogh Elemér, hozzáfűzve: elévülhetetlen érdemeket szerzett a közösségteremtésben. Csaknem két évtizede oktat és kutat a szegedi alkotmányjogi tanszékén, számos alkalommal vállalt szerepet az egyetemi közéletben.

969696

A professzor hangsúlyozta, Trócsányi László hatalmas elméleti tudásához rendkívüli gyakorlati érzék, kiváló kapcsolatteremtési képesség társul. 2000-től brüsszeli nagykövetként dolgozott, 2013-ig a Velencei Bizottság póttagjaként is tevékenykedett, 2007-től - 2010-es párizsi nagyköveti kinevezéséig - az Alkotmánybíróság tagja volt.

1564846

Trócsányi László 2014-től irányítja az igazságügyi tárcát, a jogtörténetbe valószínűleg úgy fog bevonulni, mint a kodifikátor miniszter: az elmúlt négy esztendőben megújultak az anyagi és eljárásjogi kódexek, először készült önálló közigazgatási perrendtartási törvény. A minisztérium programot indított a jogászképzés színvonalának emelése érdekében - mondta Balogh Elemér.

Trócsányi László hangsúlyozta, díjai közül az egyik legkedvesebb a díszpolgári cím, amellyel a közösség ismerte el munkáját.

899995656

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök ünnepi beszédében kifejtette, szükség van a márciusi ifjak lelkületére, "azért emlékezünk, hogy a forradalmárok bátorságából mi is bátorságot merítsünk". Erőfeszítés nélkül nincs eredmény, áldozat nélkül nincs siker - mondta.

A szabadságnak, függetlenségnek ma is vannak ellenségei, "az értéksemlegesség diktatúrájának harcosai" - hangsúlyozta a püspök, hozzátéve: fel kell velük venni a küzdelmet.

Az ünnepségen Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke más elismeréseket is átadott. Kiemelkedő teljesítményéért elnöki kitüntető díjat kap Cao Cseng-jin, a kínai Senhszi tartomány kereskedelmi képviselője. Csongrád Megye Sportjáért és Ifjúságáért díjban részesült Bartók Csaba kézilabdázó, edző és Bán Sándor úszóedző. Csongrád Megye Sajtódíját idén Pintér M. Lajos újságíró érdemelte ki. A Csongrád Megyéért díjat a Csongrád Megyei Polgárőr Szövetség, Török György, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint a Duna-R Kft. kapta meg.


http://www.kormany.hu/hu/igazsagugyi-miniszterium/hirek/csongrad-megye-diszpolgara-cimmel-tuntettek-ki-trocsanyi-laszlot


Fotók: Véssey Endre

http://promenad.hu

(MTI)


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Kapcsolódó hírek