Bezár

2019

Alkotmany_Birosag_Verseny_cover

Szegedi sikerek az Alkotmánybíróság és az Igazságügyi Minisztérium közös szervezésében megvalósuló Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyen

Szegedi sikerek az Alkotmánybíróság és az Igazságügyi Minisztérium közös szervezésében megvalósuló Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyen

2019. november 12.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Alkotmánybíróság és az Igazságügyi Minisztérium 2018-ban kezdte meg azt az együttműködést, amelynek keretében az ország valamennyi jogi karának versenyzői mérhették össze tudásukat november 6-àn az Alkotmánybíróság épületében megrendezett szimulációs versenyen. A Szegedi Tudományegyetemet az Állam- és Jogtudományi Kar negyedéves hallgatókból álló csapata, Nagy Botond, Salgó Nóra és Csábi Fanni képviselte, akik a közel egy éves felkészülés eredményeként a II. helyezéssel tértek haza, illetve Nagy Botond a szóbeli fordulón nyújtott teljesítményéért a legjobb előadó alkotmánybíró osztott különdíjában részesült a Debreceni Egyetem csapatának előadójával, Ábrók Kamillával.

 

Az Igazságügyi Minisztérium részéről Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, illetve az Alkotmánybíróság részéről Sulyok Tamás elnök nevéhez köthető annak a szegedi kezdeményezésnek a kiterjesztése, amelynek eredményeként az ország valamennyi jogi karának részvételével megvalósuló verseny létrejöhetett.

 Alkotmany_Birosag_Verseny_27

A szimulációra a jogi karok nevezett csapatai 2018 novemberében kezdték meg felkészülésüket, majd 2019 nyarán kapták kézhez azt a jogesetet, amely alapján az Alkotmánybíróság alkotmányjogi panasz eljárását kellett szimulálniuk. Ennek keretében valamennyi csapat határozattervezetet készített, illetve a társkarok által készített tervezeteket véleményezte. Az egyéves felkészülést és a tervezet elkészítését magában foglaló folyamatot az Alkotmánybíróság teljes ülés termében megrendezett szóbeli szimuláció követte, amelyet a testület ügyrendjének megfelelően az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás vezetett. Az ülésén részt vett továbbá - szintén az eljárásjogi szabályok szerint - Bitskey Botond főtitkár és Szalay Péter alkotmánybíró. A teljes ülésen résztvevő további alkotmánybírók szerepét a jogi karok által delegált csapatok “alkotmánybírói” töltötték be.

 

A szóbeli fordulón valamennyi csapat ismertette saját határozattervezetét, majd az ebédszünetet követően a tervezetek megtárgyalására és vitára került sor. A szimulációt a “testület” szavazással zárta, amely során valamennyi csapat tervezetéről döntés született. A szimulációs versenyt rendkívül kiélezett küzdelemben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának csapata nyerte, míg a szegedi csapat a második helyezést tudhatja magáénak, kiegészülve a Nagy Botond által elnyert legjobb előadó alkotmánybíró különdíjával. A verseny harmadik helyezettje a győri Széchenyi István Egyetem csapata. Alkotmany_Birosag_Verseny_58

A szimulációs verseny során a csapatoknak a véleménynyilvánítás szabadságával összefüggő jogesetben kellett állást foglalni, fókuszban a közszereplői minőség és a közösségi oldalak, illetve a közügyek szerepével. Az teljes ülés szimulációja során a szegedi csapat előadó alkotmánybírója, Nagy Botond a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az a fejlett demokráciák közösen vallott értéke, a pluralizmus és a tolerancia záloga, azonban sosem irányulhat az emberi méltóság lényegi magvának megsértésére.

 Alkotmany_Birosag_Verseny_22

Az Alkotmánybíróság szimulált teljes ülésének lezárását követően Sulyok Tamás elnök hangsúlyozta, hogy a jogi karok csapatai által készített tervezetek és az azok alapján kialakult vita nem csak az eljárásjogi szabályok betartásában, de tartalmában és minőségében is megfelelt a testület mindennapi gyakorlatának.

 IMG_6667

A verseny helyezettjei az Igazságügyi Minisztérium által nyújtott pénz és tárgyjutalomban részesültek. A versenyt megelőző szervezés során a szakmai koordinációt az Alkotmánybíróság részéről dr. Detre László, míg az Igazságügyi Minisztérium részéről dr. Sulyok Márton és Kardos Lili látták el. A szegedi csapatot dr. Sántáné dr. Szakály Zsuzsa, dr. Pongó Tamás és dr. Tribl Norbert készítették fel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek