Bezár

2019

IMG_9898

PhD hallgatóink részt vettek az Európai Közjogi Akadémia 25. éves ülésén Athénban

PhD hallgatóink részt vettek az Európai Közjogi Akadémia 25. éves ülésén Athénban

2019. október 30.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organization – EPLO) égiszén belül került megrendezésre az Európai Közjogi Akadémia 25. éves ülése 2019. augusztus 26. és szeptember 15. között Görögországban, amelyen Karunkat PhD hallgatóink, Várkonyi Gültekin Gizem és Gombos Jarmo képviselték. Az intenzív programsorozat több helyszínen kínált előadásokat a számos európai államból érkező résztvevőnek, így különösen az EPLO athéni és souniói főhadiszállásain. A közjogi akadémia a „European Group of Public Law” szokásosan szeptemberben megrendezett éves nemzetközi konferenciájával zárult.

 5354a7da-d682-4f62-83f6-a7e8696612dc_2

Az akadémia kezdő etapját Elaine Mak, a hollandiai Utrecht Egyetem professzora koordinálta. Az előadásokon a hallgatók először elméleti oldalról közelítettek az igazságszolgáltatás kultúrájához, majd a professzor vezetésével arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon kialakulhat-e egy közös igazságügyi kultúra az európai jogrendszerek között. A kérdés megválaszolásához a hallgatók bemutatták saját nemzetük igazságszolgáltatási rendszerét, különösen is etikai és intézményi szempontból.

 DSC_0235

Az akadémia második etapját Rui Lanceiro professzor koordinálta a portugáliai Lisszaboni Egyetemről. A második etap az uniós jog tagállamok általi végrehajtásával foglalkozott, külön hangsúlyt fektetve azokra a területekre, ahol a tagállamok és az EU intézményeinek joggyakorlatát is szükséges volt vizsgálni. Az előadások keretében az akadémia résztvevői mélyebb ismereteket szereztek az uniós szabályok átültetésének lehetőségeiről, az EU közigazgatási jogának alapelveiről, illetve az EU-s jogot alkalmazó nemzeti közigazgatási rendszerek szerepéről. Az elméleti tudásanyagot a hallgatók gyakorlati, saját tagállamukból származó esetjogi példái gazdagították.

 DSC_0501-AEPL_Students

Az akadémia tanulmányi része a hallgatók által készítendő esszével zárult. A tanulmányi blokkot követően a hallgatók részt vettek egy, az EPLO által meghívott vendégelőadó előadásán. Ebben az évben a vendégelőadást Eser Karakas professzor tartotta, aki gazdasági szemszögéből közelítette meg a jogállamiságot és azt a kereslet és kínálat közgazdasági fogalmának szemüvegén át értelmezte.

 EPLOCertificateGombosJarmo-1

Az akadémia intenzív programjai után a hallgatók felkészültek a részvételre a „European Group of Public Law” éves találkozóján, amelyen számos jogterület több mint 200 neves képviselője vett részt, hogy megvitassák a nemzeti, európai és nemzetközi jogi eredményeket az EPLO megalakulása óta, különösen is azt, hogy a szervezet hogyan járult hozzá ezekhez az eredményekhez. A konferencia egyúttal kiváló alkalmat jelentett a résztvevő hallgatóknak szakmai kapcsolataik építésére. Az EPLO születésének 30. évfordulójára rendezett fő ülésszak mellett több párhuzamos workshop is megrendezésre került az uniós közjog különböző területeire összpontosítva. A programsorozat zárórendezvényén Várkonyi Gültekin Gizem, karunk PhD hallgatója, az EPLO által létrehozott és a közjogi akadémia keretében működő IILLM program résztvevőjeként LLM fokozatot (Master of Law in European Public Law) szerzett.

 image3

A Közjogi Akadémia, PhD hallgatóink beszámolói alapján saját kutatásaikat illetően is hasznos tapasztalatot jelentett. Gombos Jarmónak például lehetősége nyílt konzultálni Krzysztof Wojtyczekkel, az Emberi Jogok Európai Bírósága lengyel bírájával és Sime Jozipovic horvát egyetemi oktatóval. Ezen kívül Elaine Mak professzor asszony elvállalta a témavezetését egy, a bírói függetlenségről szóló összehasonlító jellegű szakdolgozat elkészítésében, amennyiben a következő évben folytatja a Közjogi Akadémia keretében megkezdett tanulmányaimat és részt vesz az IILLM képzés második, záró szakaszában.

 pasted-image2

A teljes eseménysorozat a szakmai rész végeztével egy egyedülálló gálarendezvénnyel zárult az athéni Római Agorában. Beszédet mondott többek között Görögország köztársasági elnöke, Prokopis Pavlopoulos, Görögország igazságügyi minisztere, Athén, illetve Attika régió polgármestere. Külön megjegyzést érdemel, hogy a gálavacsora végén, az EPLO elnöke, Spyridon Flogaitis professzor bemutatta hallgatóinkat, illetve a magyar küldöttség tagjait Görögország köztársasági elnökének, aki egyúttal üdvözölte Trócsányi László professzort, a magyar delegáció vezetőjét is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek