Bezár

2021

1170x430

Újabb szegedi sikerek az Országos Polgári Anyagi Jogi, Perszimulációs és Activity Versenyen

Újabb szegedi sikerek az Országos Polgári Anyagi Jogi, Perszimulációs és Activity Versenyen

2021. december 18.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nagymúltra visszatekintő Polgári Jogi Jogesetmegoldó és Activity Versenyt 2009-ben az SZTE ÁJTK Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszéke hívta életre az akkori 8 jogi kar képviselőinek részvételével megalakuló Magánjogot Oktatók Egyesületének égisze alatt.

 

Tíz év elteltével a verseny megújítását az SZTE ÁJTK Civilisztikai Tudományok Intézete vállalta magára, biztosítva, hogy a polgári anyagi jogi és eljárásjogi tanulmányaikban eltérő szinten tartó hallgatók tudásuknak megfelelő megmérettetésen vehessenek részt.

 

A 2021-es évben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar szervezésében került megrendezésre az Országos Polgári Anyagi Jogi, Perszimulációs és Activity Verseny.

 

A kari selejtezőt követően az országos versenyen Karunk anyagi jogi és activity versenyszámban képviseltette magát.

Az anyagi jogi jogesetmegoldás során a versenyzőknek egy világjárvány miatt nehéz helyzetbe került bérlő jogesetét kellett önállóan feldolgozniuk és felperesi vagy alperesi pozícióból ütköztetni álláspontjaikat a dr. Welmann György, a Kúria nyugalmazott kollégiumvezető úr által vezetett zsűri előtt.

 

Az Activity versenyszámban a karok képviselőiből álló zsűri előtt, a közismert Acitivity játék szabályai szerint kellett különböző polgári jogi fogalmakat azonosítaniuk.

 

A versenyen Karunk hallgatói:

 

Anyagi Jogi jogesetmegoldás kategóriában:

Ádám Benedek Attila felperesi pozícióban II. helyezést

 

IMG_3265


Activity versenyszámban:

Lauer Viktória, Paszt Adél, Tóth Lilla II. helyezést értek el.

 

1


Felkészítő tanáruk: dr. Telegdy Gergely, mesteroktató volt.

 

A verseny apropóján Ádám Benedek Attillával beszélgettünk:

A kari versenyen alperesi pozícióban első helyezést értél el, így képviselhetted a Karunkat az országos versenyen, hogyan készültél a megmérettetésre?

Bevallom, a helyi fordulóra nem volt időm külön készülni, így aznap az esélytelenek nyugalma, illetve egy nagy adag szerencse segített jó eredményt elérnem.

Az országos döntőn már komolyabb volt a tét, mivel a Kart is képviseltem, így erre az alkalomra alaposan áttanulmányoztam a kapcsolódó tananyagot. Emellett nagy segítségemre volt a felkészülés során Dr. Telegdy Gergely mesteroktató, akinek praktikus tanácsait ezúton is köszönöm.

 

Hogy érezted magad az országos versenyen?

Hatalmas megtiszteltetés volt Budapesten a szegedi jogi kart képviselni. Emiatt azonban eleinte feszült voltam, de az izgalom rögtön elmúlt, amint a zsűri elé állhattam. Összességében elképesztően emelkedett érzés volt ennyi felkészült hallgató és kiváló szakember között lenni.

 

Ajánlanád-e a versenyt hallgató társaidnak?

Határozottan ajánlom mindenkinek, hogy legalább egyszer nevezzen be a kari perbeszédversenyre. Egyrészről semmi vesztenivalója nincs a résztvevőknek, hiszen – mint ahogyan az országos döntőben Dr. Wellmann György (a zsűri elnöke) is fogalmazott – „a perbeszédverseny végső soron egy játék”.

Másrészről viszont a verseny egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy különösebb tét nélkül próbáljuk ki magunkat a „tárgyalóteremben”, megtapasztaljuk azt, hogy milyen érzés egy háromtagú bírói tanács előtt érvelni.

Egy esetleges pozitív visszajelzés a szakma legnagyobb kiválóságaitól már csak ráadás, mely mérhetetlen önbizalmat és motivációt tud adni egy joghallgatónak.

 

 Hallgatóinknak ezúton is szívből gratulálunk!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek