Bezár

2021

UNKP_20-21_cover

ÚNKP kari konferencia beszámoló

ÚNKP kari konferencia beszámoló

2021. február 03.
2 perc

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a 2020/2021. tanévre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal útján az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében nyílt ösztöndíjpályázatot hirdetett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ÚNKP célja, hogy támogassa a hazai kutatói és alkotóművészi utánpótlást, a tudományos és művészeti pályán való elindulást, majd pályán tartást, valamint a nemzetközi szinten is kiváló tapasztalt kutatók és alkotók kutatómunkáját. Az Új Nemzeti Kiválósági Program kereti között, valamennyi kutatási időszakban megrendezésre kerülnek a különböző egyetemi karoknak a saját kari ÚNKP konferenciái, amelyeken az adott időszak ösztöndíjasai mutathatják be elért eredményeiket.

58585855

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, 2021. január 14-én került megrendezésre az ÁJTK ÚNKP ösztöndíjasok Online Konferenciája. A kari konferencián az ösztöndíjasok lehetőséget kaptak, hogy bemutassák az Új Nemzeti Kiválósági Program keretei között megvalósuló kutatási eredményeiket. A konferenciát Prof. Dr. Görög Márta karunk dékánja nyitotta meg, majd köszöntő szavait követően megkezdődtek az első szekció előadásai.

02585855

Összesen három szekcióban mintegy 18 fiatal hallgatói kiválóság mutatta be kutatási tevékenységét. Prof. Dr. Görög Márta Dékán Asszony levezetése alatt a civilisztikai és magánjogi szekcióban hallhattunk többek között az adatvédelem és a versenyjog kapcsolatairól, a jogcímes elbirtoklásról, a polgári jogi igények érvényesíthetőségének lehetőségeiről, valamint betekintést nyerhettünk a német-osztrák bírói joggyakorlatba is.

369685855

A Közjogi szekcióban Prof. Dr. Karsai Krisztina Intézetvezető Asszony vezénylete alatt zajlottak a kutatási beszámolók. A változatos kutatási témák között szó volt többek között a jogászi pro bono munkákról, tágíthattuk ismereteinket a humanitárius joggal kapcsolatban, hallhattunk a mesterséges intelligencia adatvédelemre gyakorolt hatásairól, vagy a digitális szolgáltatások adóztatási lehetőségeiről.

012585

Külön említést érdemel, hogy a 2020-2021-es tanévben támogatott kutatási témák között 6 db jogtörténeti támájú kutatás is helyet kapott. A korábbi ÚNKP konferenciáktól eltérően, így lehetőség mutatkozott egy önálló, jogtörténeti témájú szekció létrehozására is, amelynek levezető elnöke Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária Professzor Asszony volt. Az előadások folyamán hallhattunk például a magyarországi nemzetiségek jogi helyzetéről, ismerkedhettünk a Legfelső Honvédelmi Tanács által gyakorolt kivételes hatalommal, vagy az 1881. évi csődtörvény tömeggondnokának meghatározó szerepével is.


A konferencia programja itt elérhető.

 

dr. Krusóczki Bence

ÚNKP ösztöndíjas

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek