Bezár

2021

Judit

A szegedi joghallgató sikeres találkozása a svéd-magyar diplomáciatörténettel

A szegedi joghallgató sikeres találkozása a svéd-magyar diplomáciatörténettel

2021. június 17.
4 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarország stockholmi Nagykövetségének a Magyarország és Svédország közötti diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója alkalmából kiírt diplomáciatörténeti pályázatban Pappné Nagypál Judit különdíjat ért el. A sikerhez vezető utat, a pályamunka részleteit és nem utolsó sorban az élményeit Judit egy online interjúban osztotta meg velünk.


Nevtelen_melleklet_00053


Először is gratulálok a sikeredhez, mesélj pár szót magadról kérlek!


Köszönöm szépen! Pappné Nagypál Juditnak hívnak és 2017-től tanulok a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogász szakon, levelező tagozaton, ahol a IV. évemet teljesítem.


Min indultál el pontosan?


Magyarország valamint Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország közötti diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója alkalmából a diplomáciatörténet részleteinek feltárása érdekében Magyarország Koppenhágai nagykövetsége, Magyarország Helsinki Nagykövetsége, Magyarország Oslói Nagykövetsége és Magyarország Stockholmi Nagykövetsége nyilvános pályázatot hirdetett a magyar-dán, a magyar-finn, a magyar-norvég vagy a magyar-svéd diplomáciai kapcsolatok történetének valamely időszakát, történését, fontos személyiségét vagy meghatározó viszonyrendszerét bemutató tudományos igényű tanulmány elkészítésére felsőoktatási intézmények hallgatóinak, doktori hallgatóknak, tudományos munkát végző kutatóknak.


Mit lehet tudni erről a pályázatról?


Pályázni lehetett a négy reláció bármelyikében az 1920-1989 közötti időszak diplomáciai kapcsolatait bemutató tanulmánnyal, amely olyan kérdésre, területre összpontosít, amelynek átfogó tudományos feldolgozása még nem történt meg. A pályamű felé elvárás volt, hogy korábban nem publikált, saját kutatás alapján, minél több forrás felhasználásával, eredeti kutatási anyag figyelembevételével készüljön. A tartalmi követelmények mellett igen szigorú formai előírások is szerepeltek a pályázati felhívásban.


Mivel neveztél, honnan jött az ötlet?


A pályázat kiírásának idején európai jogot és nemzetközi jogot hallgattam a Szegedi Tudományegyetemen. A remek előadások felkeltették az érdeklődésemet egyebek mellett a diplomáciai jog, a diplomáciatörténet iránt. Éppen ezért nagyon megörültem, amikor olvastam a pályázati felhívást, melynek tárgya kapcsolódott aktuális tanulmányaimhoz. Még inkább fellelkesedtem, amikor láttam, hogy nem csak nappali tagozatos egyetemisták mérettethetnek meg, hanem kortól függetlenül levelezős hallgatók is, amely igen ritka alkalom. Szerencsés egybeesés volt, hogy éppen egy életrajzi könyvet olvastam Raoul Wallenbergről, a svéd diplomatáról. A könyvben gyakran felmerült Per Anger neve, akiről addig semmit nem tudtam, pedig nagy szerepe volt a II. világháború idején a magyar zsidók mentésében. Akkor határoztam el, hogy tanulmányozni fogom Per Anger életét, tevékenységét, szerepét a holokauszt idején a magyar-svéd diplomáciai kapcsolatokban. Szerettem volna, hogy Wallenberg neve mellett minél többen megismerjék Per Angerét is, aki, bár meglehetősen szerény, visszahúzódó természetű volt, szerepe a magyar zsidók mentésében legalább olyan jelentős volt, mint a közismertebb Wallenbergé.


Mesélj egy kicsit az árnyoldaláról a pályamunka írásnak, milyen nehézségekkel szembesültél?


Munkám során több mint negyven szakirodalmat dolgoztam fel, ezek nagyobb része idegen nyelven íródott. A COVID járvány miatt levéltári kutatást sajnos nem tudtam végezni.


Milyen díjat értél el, illetve tudnál mesélni az eredményhirdetésről?


A COVID-járvány miatt többször meghosszabbított határidőt követően 2021. június 1-jén 17:00 órai kezdettel került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre online formában. Az eseményen a pályázók szóban röviden előadták kutatási témájukat. A bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a Wallenberg árnyékában - Per Anger, a csendes hős című munkámat. A nagykövetség jóvoltából másodmagammal 3 napot tölthetek el Stockholmban a nagykövetség vendégeként. A pályázat eredményét és a pályaműveket Magyarország Stockholmi Nagykövetségének honlapján illetve Facebook oldalán is közzétették.


Mit jelent számodra ez az elismerés?


A díj nagy elismerést jelent számomra, mert több neves kutató mellett részesültem elismerésben. Az eredményhirdetést követően felvette velem a kapcsolatot Horváth-Lindberg Judit, a stockholmi Raoul Wallenberg Akadémia munkatársa, aki arra buzdított, hogy folytassam a kutatást. Személyes beszélgetésre invitált Stockholmba, melynek rövidesen eleget fogok tenni.


Mit üzensz azoknak, akik hozzád hasonlóan meg szeretnék mérettetni magukat?


Hallgatótársaimat, köztük a levelező tagozatosokat is arra biztatom, hogy bátran induljanak az érdeklődési körüknek megfelelő pályázatokon, merjék magukat megmutatni. Motiváljon mindenkit az alkotás öröme, amely az írás során engem végig elkísért, és ami nem csak a tudósok, művészek kiváltsága, hanem mindazoké, akik szeretnek elmélyedni, kutatni, keresni és persze találni is.


Végezetül köszönettel tartozom Dr. Szalai Anikó tanárnőnek, aki az államközi kapcsolatok tantárgy tanítása során felkeltette az érdeklődésemet a nemzetközi jog iránt, majd Dr. Blutman László professzorral és Dr. Kertészné Dr. Váradi Szilvia tanárnővel közösen végig kísért tanulmányaim során a nemzetközi jog, ezen belül a diplomáciai jog minél alaposabb megismeréséhez vezető utamon.


Köszönöm szépen a válaszokat és gratulálok!


Írta: Pintér Tibor, doktorandusz hallgató


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek