Bezár

2021

Angol nyelvű Nemzetközi tanulmányok Mester szakos hallgató vett rész az Európai Közjogi Szervezet Migrációs Nyári Egyetem programján

Angol nyelvű Nemzetközi tanulmányok Mester szakos hallgató vett rész az Európai Közjogi Szervezet Migrációs Nyári Egyetem programján

2021. október 15.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén nyáron Widad Brimo, másodéves angol nyelvű Nemzetközi Tanulmányok Mester szakos hallgató vett részt az Európai Közjogi szervezet (EPLO) által kínált „Migrációs Nyári Egyetem” című programon. Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által nyújtott tudományos támogatást és az ösztöndíjat az Igazságügyi Minisztérium támogatása tette lehetővé. A Covid-19 intézkedések miatt a program idén is csak online formában került megvalósításra, 2021. július 26-31. között, témájában a „Migránsok, menedékkérők és menekültek a Covid-19 járvány alatt” fókusszal.

 

A hallgató kiváló görög, spanyol és olasz felsőoktatási intézmények előadóit hallgathatta meg a migrációhoz kapcsolódó olyan területeken, mint a bevándorláspolitika a Covid-19 időszakban, emberi jogok a migránsokra jellemző gender szemszögből, migráció és munkavállalás a Covid járvány alatt, országspecifikus esettanulmányok Olaszországból, Görögországból és Spanyolországból. A résztvevőknek naponta két ülésük volt, ahol kérdéseket tehettek fel, reagálhattak a témára és saját véleményüket is kifejthették, s így tartalmas párbeszéd alakult ki az előadókkal.

 

Widad Brimo értékelése szerint a téma mind tudományos, mind pedig magánéleti szempontból releváns volt számára, és a program segített mindkét területen a szakmai szempontok érvényesülésében. Beszámolójában rámutatott arra, hogy a részvevők különféle háttérrel rendelkeztek: voltak, akik már dolgoztak migrációs szakértőként nemzetközi cégeknél, szervezeteknél, de voltak egyetemi tanárok és kutatók is. Mindez biztosította a sokféleséget a problémák vizsgálata során, és néha nem meglepő hasonlóságokra is fény derült.

 

Ami a hallgatót illeti, a program nem csak lexikális tudását bővítette, de a beszédkészségét és a problémamegoldó képességét is javította. Ezen túlmenően szembesült azzal is, hogy az előadók által kijelölt csoportfeladatok megoldása során saját hozzászólásai, meglévő ismeretei és nézetei milyen értéket képviselnek.

A hallgató reményét fejezte ki, hogy jövőre is lehetősége lesz hasonló EPLO programon való részvételre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek