Bezár

2021

academy_c

Karunk három hallgatója vett részt az Európai Közjogi Szervezet „Európai Közjogi Akadémia” programján és közülük ketten IILLM diplomát kaptak!

Karunk három hallgatója vett részt az Európai Közjogi Szervezet „Európai Közjogi Akadémia” programján és közülük ketten IILLM diplomát kaptak!

2021. október 15.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén az Állam- és Jogtudományi Kar három hallgatója vett részt az Európai Közjogi Szervezet (EPLO) által kínált „Európai Közjogi Akadémia” intenzív nyári egyetemén. A Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet az Igazságügyi Minisztérium támogatásának köszönhetően ösztöndíjat és tudományos segítséget tudott nyújtani a hallgatóknak. A Covid-19 intézkedések miatt a program idén is csak online formában került megvalósításra, 2021. augusztus 23. és szeptember 10. között.


Az ÁJTK doktori iskola hallgatói, Yasin Tokat, Ferdous Rahman, és Pavlo Burdiak Bulgária, Hollandia, Olaszország és Spanyolország legjobb egyetemei kiváló előadóit hallgathatták. Az idei év programját tovább gazdagította az UNODC (az Egyesült Nemzetek Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatal) Bűnmegelőzési és Büntető Igazságszolgáltatási Hivatalának vendégoktatója. Az elméleti előadásokra támaszkodva a hallgatók az általuk kiválasztott kapcsolódó témában tanulmányokat írtak.


Az idei Akadémia törzsét két téma alkotta, melyeket egyenként 30 oktatási egységből álló két intenzív modul keretében dolgoztak fel.


Martin Belov, a szófiai „St. Kliment Ohridski” Egyetem alkotmányjogi és összehasonlító alkotmányjogi docense - aki egyébként a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet és az EPLO együttműködésével korábban szervezett konferencián is előadó volt - a most tartott összehasonlító alkotmányjogi előadásában a különböző alkotmányok és alkotmányosságok közti konvergenciára és divergenciára összpontosított. Az előadás során a hallgatók olyan témákról kaptak hasznos információkat, mint például a modern alkotmányosság története, kortárs alkotmányosság, az alkotmányosság tipológiája, alkotmányos identitás a jogi diskurzusokban, alkotmányosság az EU-ban, digitális alkotmányosság és sok egyéb. A második modul az EU gazdasági és monetáris uniója előtt álló kihívásokra és annak kilátásaira összpontosított, olyan témák tárgyalásával mint a monetáris politika, államháztartás, adósságok, költségvetési hiány, a nemzeti gazdasági teljesítményt meghatározó politikák, a bankunió és az EU költségvetése.


Hallgatóink átfogó értékelése szerint a program teret engedett az egyéni ötleteknek, vitáknak, így a puszta lexikai ismeretek elsajátításán túl a képességek fejlesztése is előtérbe került. Beszámolójukból kiderül, hogy a foglalkozások során megvalósított tevékenységek a diákokat elkötelezettebbé és együttműködőbbé tették. Aldous Rahman kiemelte: nagyon erősen ajánlaná társai számára, hogy a következő években ők is vegyenek részt ezen a programon. Egy másik résztvevő, Pavlo Burdiak megjegyezte, hogy az összehasonlító alkotmányjog tematika illeszkedik a jelenlegi PhD kutatása koncepciójához, ami az internet normatív szabályozásának kialakítását és az emberi jogok online védelmét illeti. Yasin Tokat pedig jelezte, hogy kapcsolatban szeretne maradni az EPLO-val a jövőben megrendezendő rendezvények és események kapcsán.


Idén Yasin Tokat és Aldous Rahman már másodízben vett részt az Akadémián, s mindketten meg is írták szakdolgozatukat az IILLM (Intensive International Master of Laws) európai közjogi diplomájuk elnyerése érdekében. Ezt a diplomát az EPLO bocsátja ki, és az EPLO együttműködés részes országaiban akkreditálták is. Mindkét hallgató teljesítette a szakdolgozat megvédéséhez vezető előírt lépéseket, a sikeres védést követően pedig megkapták az európai közjogi IILLM diplomát.

 

Gratulálunk hallgatóinknak az eredményeikhez!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek