Bezár

Tanulmányi versenyek, pályázatok

Hallgatói beszámoló a Közigazgatási Jogi Tudományos Diákkör 2019. 05.02-án tartott rendezvényéről

Hallgatói beszámoló a Közigazgatási Jogi Tudományos Diákkör 2019. 05.02-án tartott rendezvényéről

2019. május 08.
2 perc

2019. május 2-án megrendezésre került a Közigazgatási Jogi Tudományos Diákköri Ülése, “Kérdezd a jegyzőt!” címmel. A kötetlen beszélgetésen a hallgatók által feltett érdekes kérdéseket Dr. Nagy-Elekes Petra Mórahalom jegyzője, valamint Dr. Fődi Anita Ruzsa Közös Önkormányzati Hivatalának jegyzője válaszolta meg.

A hallgatóság sorai között főként másod- és harmadéves joghallgatók foglaltak helyet. A hallgatók már előzetesen olyan kérdéseket gyűjtöttek össze, amelyekre mindenképpen szerettek volna választ kapni a vendégektől, úgymint a jegyző egy átlagos napja, a polgármester és a jegyző viszonya, a mindennapi gyakorlatban felmerülő problémák, a hivatás és a családi élet összeegyeztetésének nehézségei. A kérdések természetesen további kérdéseket inspiráltak. Annak ellenére, hogy az előadók különböző típusú településeken végzik jegyzői feladataikat, abban mindketten egyetértettek, hogy ezeket a kérdéseket nem egyszerű megválaszolni, hiszen egyetlen napjuk sem néz ki ugyanúgy, mint az előző. Vannak ugyan állandósult feladataik, főként adminisztratív jellegűek, de a munkájuk sokszínűsége az emberekkel való kapcsolattartásból fakad. Beszéltek továbbá arról, hogyan lehet valakiből jegyző (akár egy kisebb, akár egy nagyobb településen), hogyan lehet ezt a hivatást a családdal összeegyeztetni, milyen nehézségekkel néznek szembe a mindennapokban, mennyire szövi át munkájukat a helyi politika, illetve arról, hogyan lehet civilként élni a településen a hivatali idő lejártával.

A jegyzőről a hallgatók elé tárt kép igen motiválónak bizonyult, megtudhattuk, hogy a jegyző élete bár nem könnyű, mégis érdemes ezt a hivatást választani az olyan jogászoknak, akik társadalmi problémák iránt fogékonyak. Azt mindketten elismerték, hogy a közigazgatás szférája mindig tud nekik meglepetést okozni, de ezért is tartják izgalmasnak. Szerintük csak abból lehet jó jegyző, aki valóban szereti hivatását. Bármennyire is nehéznek tartják szakmájukat, ők nem bánták meg, hogy az élet a jegyzői pálya felé sodorta őket. Mindkét jegyző igyekezett objektíven megválaszolni minden kérdést, ezzel nem kényszerítette rá hallgatóságra saját szubjektív gondolatait egyes témákban, így mindenki el tudja dönteni, hogy hogyan is látja kívülállóként a jegyzői hivatást.

Rendkívül jó kezdeményezésnek tartjuk az effajta beszélgetéseket akár tudományos diákkörök keretein belül az egyetemen, hiszen sokkal közelebbről hallhatunk egy-egy szakmáról és megtudhatjuk mik azok a releváns, valóban a gyakorlatban is előforduló teendők, melyek meghatározzák a szakmát. Igen érdekes beszélgetésnek lehettünk fültanúi és rengeteg új információval gazdagodtunk.

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása – SZTE ÁJTK Tudományos Diákköreinek támogatása (2017-2018) című, NTP-HHTDK-17-0007 kódjelű pályázat támogatásával valósult meg.

 

Készítette: Mihaljevic Anna és Varga Dóra


jegyzok 


megnyito


hallgatosag5 



Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek