Bezár

Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet

pexels-markus-spiske-97050

Intézeti hírek

Intézeti hírek

2021. november 15.
3 perc

Az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet a COVID-járvány miatt a 2020/2021. tanév 2. félévben teljesen átállt az online oktatásra. Figyelemmel a szabályok változásaira, elsősorban a szinkron online forma preferálása történt, azonban szükség esetén (például levelezős hallgatók esetében) az aszinkron jelleg is szerepet játszott. Azonban fel kellett ismét készülni a hagyományos, kontakt formában történő oktatásra, ezért az intézet mindent megtett a megfelelő színvonalú képzés 2021/2022-es tanévben történő folytatására. Ennek eredményeképpen a hagyományos oktatási forma mellett kiegészítő jelleggel használjuk az online szinkron formát is, továbbá meglévő tananyagok PPT formátumban - a hallgatók számára kiegészítő jelleggel - való CooSpace-re történő feltöltését.

Az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet is részt vesz a Prof. Dr. Kovács István egyetemi tanár, akadémikus születésének 100. évfordulójának ékére tervezett kötetben való publikációk készítésében. Így Nagy Zsolt egyetemi docens Visszatérő problémák a jogászképzésben címmel tervez, Molnár András egyetemi adjunktus pedig Az összehasonlító módszer Kovács István munkásságában címmel tervez publikációkat a kötetben megjelentetni. A tanulmányok elkészültével immmáron a kötet szerkesztése is elkezdődött.

Az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet szerepet vállalt a Internetes Jogi Enciklopédia elkészítésében. Így a hetekben Prof. Dr. Badó Attila a jog-összehasonlítás, Nagy Zsolt egyetemi docens pedig a jogszociológia területéről készített/készít szócikkeket (összefoglaló tanulmányokat).

Az Internetes Jogtudományi Enciklopédiáról részletesebben lásd: https://ijoten.hu/.

Megkezdődött az EFOP-3.6.2-16-2017-00007 számú pályázat folytatásaként megjelenő tanulmányoknak az FORVM legközelebb megjelenő tanulmánykötetében való szerkesztése. (A kutatást az EFOP-3.6.2-16-2017-00007 azonosító számú, Az intelligens, fenntartható és inkluzív társadalom fejlesztésének aspektusai: társadalmi, technológiai, innovációs hálózatok a foglalkoztatásban és a digitális gazdaságban című projekt támogatta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában valósul meg.)

A kötetben az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet két munkatársa szintén publikál:

Nagy Zsolt egyetemi docens: Adalékok a jogszociológia neomarxista interpretációjához; Molnár András: A pszichopata elkövetők büntetőjogi felelősségre vonásának elméleti dilemmái a büntetési célok fényében címmel jelennek meg a tanulmányok.

Dr. Mezei Péter egyetemi docens és Dr. Harkai István egyetemi tanársegéd, Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet két oktatója a reCreating Europe projekt keretében végzett kutatásuk részeként videó-prezentációt nyújtott be az Association of Internet Researchers (AoIR) 2021-es online konferenciájára.

A prezentáció benyújtására szóló felhívás külön kiemelte, hogy örömmel fogadják a legfeljebb 3 perces, feliratos videó-anyagokat is. Elsősorban az időkorlát miatt munkatáraink prezentálták a kutatás főbb sarokpontjait, illetve az ezzel kapcsolatos néhány – akár humorosabb, a munka során felvetődött- gondolataikat is.

Büszkén beszámolhatunk arról, hogy az AoIR szervezői oktatóink által benyújtott anyagokat egy Fun Video Award for the Best Comedy Duo díjjal jutalmazták. Ugyan ez még nem jelent belépőt az Oscar-jelölésre vagy a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilmes Arany Medve díjára, de ettől függetlenül az Intézet minden dolgozója nevében „Gratulálunk kollégáinknak a díjhoz!”

A videó elérhető a YouTube-ról az alábbi linken keresztül: https://www.youtube.com/watch?v=e_icMRQdozw

A díj pedig itt látható:

2021 conference fun video award

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek