Bezár

Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet

Intézeti hírek

Intézeti hírek

2022. április 28.
2 perc

jjikep05

Az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet a COVID miatti járványintézkedések feloldásával felkészül a szinte kizárólagos személyes jelenléti oktatásra. Így a 2021/2022. tanév 2. félévben (néhány kivételtől eltekintve) teljesen visszaáll a személyes jelenléti oktatásra.

Vagyis az Intézet felkészült a hagyományos, kontakt formában történő oktatásra, ezért mindent megtett a megfelelő színvonalú képzés 2021/2022-es tanévben történő folytatására.Így a hagyományos oktatási forma mellett – az Intézet továbbra is kiegészítő jelleggel használja az online aszinkron formát is, továbbá meglévő tananyagok PPT formátumban - a hallgatók számára kiegészítő jelleggel - való CooSpace-re történő feltöltését.

Az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet szerepet vállalt aInternetes Jogi Enciklopédia elkészítésében. Így a hetekben Prof. Dr. Badó Attila a jog-összehasonlítás, Nagy Zsolt egyetemi docens pedig a jogszociológia területéről készített/készít szócikkeket (összefoglaló tanulmányokat).

Az Internetes Jogtudományi Enciklopédiáról részletesebben lásd: https://ijoten.hu/.

Az Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet által „Az összehasonlító jogi metodológia és az igazságszolgáltatás függetlensége” címmel (InternationalConferenceonMethodology of Comparative Law and JudicialIndependence) szervezett konferencia 2022. április. 22-én realizálódott. A konferencia programja az alábbiakban olvasható:

Key notes: TamásMatusik: Rule of Law issues: Judicial administration of the past 10 years in Hungary.

MátéTucsek: Removal and disciplinary liability of judges in the United States

Arta Rama-Hajrizi: Lay decision-making according to Albanian customary law

SamanthaCheesman: Lay participation and judicial independence

MederAitmyrzaev: The Problems of Implementation of Lay Participation in Judicial Decision Making in Kyrgyzstan.

GhulamMujtabaMalik: The jury’s contribution over a judge: The lay participation in the fairness of legal decision-making analysis.

CamiGiola: Could lay participation support a successful closure of the ongoing Justice Reform in Albania?

BlertaAhmeti: Lay Judges in the Court Proceedings in Kosovo.

Sabrina Judith Kaliman: The evolution of lay participation in Argentina and the inheritance of Spain.

Amir Hossein Nik Nejad: Lay participation in Iran

A találkozó keretein belül gyakorló bíró ismertette a hazai igazságszolgáltatási helyzetet a függetlenség szempontjából, illetve a kar doktori programjában résztvevők adták elő hazájukkal kapcsolatban a bírói függetlenség és a laikus részvétel kérdéseit.

A konferencia az OTKA K_120693 “A pártatlanságbiztosításaazigazságszolgáltatásban” című pályázata keretében került megszervezésre.

jjikep01  jjikep03

jjikep04  jjikep02

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek