Bezár

Hírek

szemun_borito

A Szeged Model United Nations az SZTE EHÖK Külügyi Bizottság és az SZTE ÁJTK HÖK szervezésében 2016. szeptember 28 és október 2 között

A Szeged Model United Nations az SZTE EHÖK Külügyi Bizottság és az SZTE ÁJTK HÖK szervezésében 2016. szeptember 28 és október 2 között

2016. szeptember 25.
2 perc

A Szeged Model United Nations, azaz SzeMUN egy diákkonferencia, melyre 2010. április 7 és 9 között került először sor Szegeden, az Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán illetve a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A SzeMUN három év kihagyás után idén újra megrendezésre kerül az SZTE EHÖK Külügyi Bizottság és az SZTE ÁJTK HÖK szervezésében 2016. szeptember 28 és október 2 között. Az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat által immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a konferencia Szegeden.

szemun_profil

A SzeMUN gyakorlatilag az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) munkáját szimulálja, a konferencia során a hallgatói delegáltak egy-egy országot képviselnek, és csakúgy, mint az ENSZ-ben, felvázolnak egy témát, közvetítik a képviselt ország álláspontját, érdekeit, megvitatják az aktuális kérdéseket, érvelnek a kialakult helyzet mellett, vagy ellen.


A hallgatóknak az általuk képviselt országok érdekeit szem előtt tartva kell felszólalniuk, vitázniuk, ha szükség van rá, konfrontálódni, de legfőképpen meg kell próbálni együttműködni a világ problémáinak megoldása érdekében. A rendezvény célja, hogy a jövő politikusai, diplomatái gyakorlati tapasztalatra is szert tegyenek az elméleti tudásuk mellett. Mivel több országból fogadunk résztvevőket, az ENSZ multikulturális szellemisége nemcsak a bizottságokban, hanem azokon kívül is át fogja hatni a rendezvényt.

A konferencia a tervek szerint hat bizottságból fog állni. A Security Council Észak-Korea atombomba projektével foglalkozik, az International Olimpic Committee témája értelemszerűen a 2024-es olimpia, melyre Magyarország is pályázik. A bizottságban résztvevőknek olyan kérdésköröket kell megvitatniuk, hogy mely országnak kellene a pályázók közül megrendezni az olimpiát, valamint hogyan lehetne a rendezvényt költséghatékonyabbá tenni. A European Councilban a diákok a migráció, míg a Human Right Councilban az abortusz és az eutanázia problémakörével találják szembe magukat. A Children Right's Council a gyermekmunka, valamint gyerekek háborúban történő bevetésével foglalkozik, míg a UN Women a nők helyzetével a politikában, valamint a prostitúcióval.

 

További információkért kérjük keresse fel a SzeMUN honlapját, a szemun.sztehap.hu-t, valamint a https://www.facebook.com/szemun2010/ oldalt. Kérdés esetén keressen minket a szemun2016@gmail.com-on.

Aktuális események

Kapcsolódó hírek