Bezár

2020

Nevtelen_terv_11

DigitLaw

DigitLaw

2020. november 04.
5 perc

A karon folyó oktató- és kutatómunka támogatása érdekében összegyűjtöttük a kari előfizetésű szakmai adatbázisokat és a Könyvtár e-forrásai közül azokat, amelyek tartalmaznak olyan forrásokat, amelyek hasznosak lehetnek az állam- és jogtudományi kutatásokhoz és a tananyagfejlesztéshez.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Állam- és Jogtudományi Kar az EFOP-3.6.1-16-2016-00008 Intelligens élettudományi technológiák, módszertanok, alkalmazások fejlesztése és innovatív folyamatok, szolgáltatások kialakítása a szegedi tudásbázisra építve c. projekt támogatásával az alábbi digitális adatbázisokat fizetett elő, jelenleg az adatbázis használata az „Igazságügyi Minisztérium jogászképzés színvonalának emelését célzó programjai keretében valósult meg” 2021. szeptember 30. napjáig, amelyet követően kari forrásból finanszírozzuk az adatbázis használatát.


HeinOnline - angol nyelvű jogi dokumentumok kurrens és történeti adatbázisa. Több önálló részből áll, tartalmazza többek között a legtöbbet hivatkozott több mint 2.800 jogi szakfolyóirat teljes szövegű gyűjteményét. A hozzáférés IP alapú, a Szegedi Tudományegyetem hálózatán belül bárhol, jelszó nélkül érhető el:

http://heinonline.org/HOL/Welcome

http://www.juris.u-szeged.hu/hirek-esemenyek/szte-ajtk-2020-majus/heinonline-jogi


GRUR- Geweblichher Rechtsschutz and Urheberrecht (GRUR PLUS) is elérhető az alábbi linkről közvetlenül:

https://beck-online.beck.de/Home/29641?MEINBECKONLINE=True

Elérése egyetemi IP-ről vagy a proxy (távoli elérés) szolgáltatásunkkal lehetséges.


HVG-ORAC Jogkódex - tartalmazza a teljes magyar és európai uniós hatályos joganyagot, több ezer bírósági határozatot (BH-Nagy Döntvénytár), a HVG-ORAC kiadó elektronikus könyveit és jogi folyóiratok közel 12.000 cikkét. A Jogkódexet innen <https://jogkodex.hu/letoltes/> lehet letölteni és telepíteni. Tetszés szerint telepíthető bármennyi számítógépre, offline módban is elérhető. IP- korlát jelenleg nincs beállítva.


Letölthető a Jogkódex applikáció Androidra, IOS-re és Windowsra:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.hvgorac.jogkodex

Windows: https://www.microsoft.com/hu-hu/p/jogkodex/9nblggh2w03b

IOS: https://apps.apple.com/hu/app/jogkódex/id911706830?l=hu

Böngészőből való online használatra a https://mobil.jogkodex.hu/ oldal alkalmas.


Az adatbázist jelszóval lehet használni, ami csak a kar oktatóinak és PhD hallgatóinak áll rendelkezésére. Az adatbázis használatának befejezését követően kérjük, hogy minden esetben lépjenek ki a programból. Jelszó igényelhető a nap nagy részében a Könyvtár E-help szolgálatától: http://www.ek.szte.hu/help/

http://www.juris.u-szeged.hu/hirek-esemenyek/szte-ajtk-2020-junius/hvg-orac-lap-konyvkiado


Az Egyetemi Könyvtár e-forrásainak rendszerében elérhető tartalmak:


Cambridge University Press Journals – megközelítőleg 25 jogi témájú folyóirat teljes szövegű elérése: https://www.cambridge.org/core/browse-subjects/law


Oxford University Press Journals – megközelítőleg 45 jogi témájú folyóirat teljes szövegű elérése: https://academic.oup.com/journals/pages/law


De Gruyter Journals – benne 25 jogi témájú folyóirat teljes szöveggel

https://www.degruyter.com/subject/LA


JSTOR - több más tudományterület mellett elsősorban társadalomtudományi folyóiratcikkek teljes szövegű adatbázisa. Jelenleg 80 jogi témájú folyóiratot, és csaknem 250 könyvet tartalmaz.

https://www.jstor.org/subject/law

https://www.jstor.org/subject/criminologycriminaljustice


SpringerLink (kiegészítve a Springer eBook Law & Criminology (2017-2020) e-könyv csomaggal - a Springer Nature kiadó teljes szövegű multidiszciplináris adatbázisa hozzávetőlegesen 30 jogi témájú folyóiratot és mintegy 1300 könyvet tartalmaz.

https://link.springer.com/search?facet-discipline=%22Law%22


Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) - több száz szakfolyóirat, közlöny, akadémiai közlemény, évkönyv, heti- és napilap, lexikon és kézikönyv található meg teljes szöveggel a magyar tartalmakat biztosító adatbázisban.

A hozzáférés IP alapú, a Szegedi Tudományegyetem hálózatán bárhol, jelszó nélkül érhető el:

https://adtplus.arcanum.hu/hu/collections/?tag=JOG


MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenszművek) - az Akadémiai Kiadó online okoskönyvtára több száz magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet, jegyzetet tartalmaz teljes szöveggel, kereshető, jegyzetelhető, hivatkozható formában. Az Akadémiai Kiadó kiadványai mellett itt megtalálhatjuk a Wolters Kluwer kiadó fontosabb jogi szakkönyveit is.

A hozzáférés IP alapú, a Szegedi Tudományegyetem hálózatán bárhol, jelszó nélkül érhető el:

https://mersz.hu/mod/konyvespolc/kategoria/16/


Szaktárs (Szakkiadók Társulása) – az Arcanum Adatbáziskiadó Kft. által működtetett portál egy közös felületen gyűjti össze a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit, teljes szöveggel és egységesen kereshető formában.


A Szaktárs adatbázis platformon jelenleg a következő kiadók művei érhetőek el: Akadémiai Digitális Archívum, Attraktor, Balassi, Gondolat, L'Harmattan, Kalligram, Kortárs, Kriterion, Kronosz, Mentor, Múlt és Jövő, Napvilág, Osiris, Szaktudás Kiadó Ház, Szent István Társulat, Tinta

- Az oldalon nem szerepel az adott kiadó összes könyve, hanem egy meghatározott, a felsőoktatási intézmények profiljára szabott gyűjteményből lehet válogatni.

- Az adott kiadó nevére, majd az oldal alján „jogtudomány” szóra kattintva találhatjuk a jogi témájú e-könyveket.

- A hozzáférés IP alapú, a Szegedi Tudományegyetem hálózatán bárhol, jelszó nélkül érhető el: https://www.szaktars.hu/


Általános tudnivalók az Egyetemi Könyvtár adatbázisainak használatához:


Az Egyetemi Könyvtár katalógusában és honlapján tematikusan és cím szerint is visszakereshető minden elektronikus forrás:

http://www.ek.szte.hu/online-forrasok/


A katalógusban az adatbázison belüli egyes dokumentumokat is lehet keresni:

http://qulto.bibl.u-szeged.hu/


Egy másik "katalógus" verzió teljes szövegű, vagy ahhoz nagyon közeli keresést teszi lehetővé a kutatónak az előfizetett külföldi adatbázisok vonatkozásában:

http://search.ebscohost.com/login.aspx?authtype=ip,cookie,guest&custid=s6185934&groupid=main&profile=eds


Ezek a keresők legegyszerűbben a http://www.ek.szte.hu/ oldal közepén, kiemelve érhetőek el.


Az otthoni, egyetemi hálózaton kívüli használatra fejlesztette ki a Könyvtár a Proxy (távoli elérés) szolgáltatását, illetve a források többségénél az idei évre sikerült beállítani az eduID alapú távoli hozzáférést is:

http://www.ek.szte.hu/online-forrasok-otthonrol/


Az online források másik otthoni elérési módja lehet az eduID-s bejelentkezés. Azon szolgáltatók esetében, akik már csatlakoztak az eduID-hez, nincs szükség a távoli eléréshez proxybeállításra, hiszen az eduID-s bejelentkezéssel a szolgáltató felismeri, hogy SZTE-s felhasználó szeretné használni az adatbázisát, így az előfizetett full-text anyagok azonnal elérhetővé válnak. Sajnos még nem minden szolgáltató csatlakozott az eduID-hez, ezért ez a lehetőség nem minden esetben működik.


Jelenleg eduID-val elérhető adatbázisok (a linkre kattintva vagy azonnal megjelenik az eduID-s bejelentkezési felület, vagy az intézménynév (Szegedi Tudományegyetem) kiválasztása után):



Együttújra a kutatásban is!


Tisztelettel:


Prof. Dr. Görög Márta

dékán, egyetemi tanár








Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Kapcsolódó hírek