Bezár

2020

coverphoto_magyar

Karunk hallgatói ismét részt vettek az Európai Közjogi Szervezet nyári akadémiai programjain, ezúttal online formában

Karunk hallgatói ismét részt vettek az Európai Közjogi Szervezet nyári akadémiai programjain, ezúttal online formában

2020. október 16.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világjárvány következtében hatályban lévő nemzetközi korlátozásokra tekintettel az Európai Közjogi Szervezet (EPLO) ebben az évben online formában szervezte meg nyári akadémiai programjait.

 

Ebben az évben a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetének ösztöndíjpályázatán keresztül, az EPLO és az NRTI között három éve fennálló együttműködés keretében karunk hat hallgatója vehetett részt a rendezvényeken. Kecskés Anna jogász szakos hallgatónk, illetve Beya Amouri és Mawad Shady PhD hallgatóink a Migrációs Nyári Egyetemen, míg Gombos Jarmo, Ferdous Rahman, illetve Yasin Tokat PhD hallgatóink az Európai Jog Akadémiáján vettek részt.


Migrációs Nyári Egyetem


A 2020. július 20-25. között megrendezett program átfogó ismereteket nyújtott a résztvevőknek a menekültválság újabb fejleményeiről és kihívásairól, elsősorban a menekültek integrációjára és társadalmi kirekesztésére összpontosítva. A nyári egyetem keretén belül különböző területek szakértői – úgy, mint jogtudomány, szociológia, pszichológia, illetve orvostudomány – tartottak szakterületeiknek megfelelő előadásokat a migráció témakörén belül. Az előadások segítették a résztvevőket abban, hogy átfogó képet alkothassanak a menekültek, illetve menedékkérők jelenlegi helyzetéről Európában. A menekültek helyzetével összefüggő elméleti és gyakorlati kérdések megértésén kívül az előadások nagy hangsúlyt fektetettek arra, hogy a probléma megoldásához globális párbeszédre és együttműködésre van szükség, amelyhez elsősorban tudatosságra van szükségünk, a téma azonban politikai vitákhoz vezethet. Az előadások egyúttal kiemelték az Európában megfigyelhető társadalmi kirekesztettség problémáját. A nyári egyetem nagy hangsúlyt fektetett többek között a jelenlegi törvényhozási, bürokratikus és egyéb adminisztratív kihívásokra a menekültpolitikával kapcsolatban. Az előadások az emberkereskedelem és a gyermekmunka áldozataival összefüggő valós történeteken keresztül próbálták elősegíteni, hogy a résztvevők minél jobban megérthessék a jelenlegi helyzet valós természetét és komplexitását.


migss_1


Az Európai Jog Akadémiája


A 2020. augusztus 24. és szeptember 10. között megrendezett Európai Jog Akadémiájának három hetes üléseit két részre osztották, amelyek során az első szekció a magán- és a családi élethez való jogra összpontosított az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlatában, míg a másik szekció a „közérdek” fogalmával és annak a közjogban elfoglalt helyével kapcsolatos vitákra összpontosított. A „rendes” előadásokon kívül két vendégelőadó közreműködésével a résztvevők olyan up-to-date témákkal kapcsolatban vehettek részt foglalkozásokon, mint a közérdek és az állami beavatkozás a gazdaságba az energiaszektor területén, vagy a technológia fejlődése által előidézett új kihívások, különös tekintettel a személyes adatokra és az adatok kereskedelmi célú felhasználására a közösségi média mögött álló nagyvállalatok részéről.


migss_2


Hallgatóink az EPLO programokon keresztül szerzett tapasztalatai azt mutatják, hogy az online formában megvalósított nyári programok is nagyszerű lehetőséget kínáltak arra, hogy a résztvevők tudományos igényességű diskurzust folytathassanak az adott szakterületet magas fokon művelő előadókkal, és okulhassanak az előadók által megszerezett és a programokon keresztül átadott gyakorlati tapasztalatokból. Mindezeken túl a program segítette hallgatóinkat, hogy hatékonyabb módszereket sajátítsanak el tudományos munkásságuk során különösen az adatgyűjtés, az esettanulmányok és az online lehetőségek felhasználásának területén. Nem utolsó sorban a nyári programok lehetőséget biztosítottak hallgatóinknak a kapcsolatépítésre is mind az előadókkal, mind a hallgatóság többi tagjával.


Hallgatóink véleménye szerint a programok lebonyolítása zökkenőmentesen zajlott az online platform ellenére is. A programok álláspontjuk szerint kiváló lehetőséget biztosítottak angol tudásuk fejlesztésére, különösen az elkészítendő vitaanyagok, esszék, tanulmányok készítésén, illetve a szóbeli vitákon, előadásokon keresztül. Végül, hallgatóink elmondása alapján a nemzetközi, multikulturális környezet még így, online formában is meghatározó hatást gyakorolt a résztvevőkre karrierjük további megtervezését illetően.


migss_3

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek