Bezár

2020

Szegedi részvétel az EPLO gyakorlatorientált közigazgatási jogi programjában

Szegedi részvétel az EPLO gyakorlatorientált közigazgatási jogi programjában

2020. október 16.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Karunk idén első ízben képviseltette magát az Európai Közjogi Szervezet (EPLO) által szervezett közigazgatási nyári egyetemen, amely a „Global Administrative Law in Practis” címet viselte. Vörös Tímea, karunk angol nyelvű nemzetközi tanulmányok képzésének mesterszakos hallgatója a nyári egyetemen a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete (NRTI) által kiírt ösztöndíjpályázat keretében vehetett részt, köszönhetően az NRTI és az EPLO által három éve tartó együttműködésnek. A rendezvényre 2020. július 20-24. között került sor a globális járványügyi korlátozásokra tekintettel online platformon keresztül.


Az idei program számos előadást kínált a résztvevőknek többek között a nemzetközi szervezetek felelősségéről és elszámoltathatóságáról, a globális pénzügyi szabályozásról és szabályozókról, valamint a Brexit hatásairól és következményeiről. A program keretében hallgatónk betekintést nyert – a vizsgált területen – számos globális szervezet működésébe az Egyesült Nemzetektől egészen a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottságig. A Brexit témájában tartott előadások szélesítették a hallgatóság ismereteit az Egyesült Királyág és az Európai Unió, illetve az uniós tagállamok jövőbeni kapcsolatát illetően. Az öt nap alatt egy külön előadás foglalkozott egy globális alkotmány megalkotásának kihívásaival és egy ilyesfajta alkotmányozás lehetetlenségének okaival. Valamennyi előadás beszélgetéssel és az előadásban megjelenített problémákra adható lehetséges megoldások megvitatásával zárult.


kozigazgatasi_1


Hallgatónk tapasztalata szerint a nyári program alatt vizsgált témák önmagukban is izgalmas kihívásokat jelentettek, a programot azonban az tette igazán színessé, hogy az előadásokat tartó elméleti és gyakorlati szakemberek a vizsgált problémákat saját hivatásuk módszerei és megközelítése szerint vizsgálták, így a hallgatóság átfogó képet kaphatott a felmerülő problémákról. Tímea a programról készített beszámolójában kiemelte, hogy különböző kutatási módszereket volt alkalma megismerni, nem utolsó sorban a különböző statisztikai mutatók felhasználásának területén. Egyúttal a program kiváló lehetőséget biztosított számára angol nyelvtudásának fejlesztésére, többek között a csoportos előadások során, például Írország és Észak-Írország kapcsolatának megvitatásakor.


Hallgatónk elmondása szerint a program minősége és hozzá adott értéke nem szenvedett csorbát az online forma következtében, az előadók megfelelően tudták ösztönözni a hallgatóságot az aktív részvételre, illetve az egyes előadások késés és technikai probléma nélkül kezdődtek. Tímea összegzése szerint, bár a programon jogi tudásbázis nélkül vett részt, ez nem jelentette akadályát az előadások megértésének, illetve a vitákban történő aktív és eredményes részvételnek. Végül – de természetesen nem utolsó sorban! – a program kiváló lehetőséget biztosított a résztvevőknek személyes kapcsolati hálójuk bővítésére, így a hallgatók és az oktatók közötti ismeretségek kialakítására.


kozigazgatasi_2


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek