Bezár

2022

Környezetvédelemről, kihívásokról, eredményekről

Környezetvédelemről, kihívásokról, eredményekről

2022. április 04.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Március 25-én, pénteken került megrendezésre a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete, az EPLO (Európai Közjogi Szervezet) és a Europe Direct Szeged közös szervezésében megvalósult környezetvédelmi témájú konferenciája. A rendezvény a „Mérlegen a környezetvédelmi törekvések - eredmények és várható tendenciák a kihívások tükrében” címet viselte.


A konferencia az Igazságügyi Minisztérium jogászképzés színvonalának emelését célzó programjai keretében valósult meg. A rendezvénynek a Szent-Györgyi Albert Agóra, Informatóriun adott otthont. Az eseményt a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszékének adjunktusa, Dr. Sziebig Orsolya Johanna nyitotta meg és moderálta. A konferencián öt meghívott előadó prezentációját hallgathatták meg a résztvevők, akik a környezetvédelem különböző aspektusait taglalták.


01


Az első előadó Dr. Szurovecz Zoltán, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Jogérvényesítési Osztályának osztályvezetője volt, aki a környezetvédelmi engedélyezési eljárások hatékonyságáról beszélt. Kiemelte az eljárások transzparenciájának fontosságát és azt, hogy mennyire lényeges az államok közötti együttműködés e tekintetben is, ugyanakkor elengedhetetlen a gazdasági támogatás és a társadalmi részvétel.


Dr. Kecskés Gábor, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának docense arra világított rá, hogy a környezetvédelmi szabályozások érvényesítésére és kikényszerítésére a belső jogban kell a megoldást keresni. Szólt az ökológia és ökonómia közötti különbségről, a COVID-19 járvány és a háborúk hatásairól a környezetre nézve, illetve a klímaperekről.


A rendezvény harmadik előadója Dr. Alföldi Zoltán a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, Természetvédelmi Biológiai Tanszékének docense volt, aki a környezetvédelemhez az etika oldaláról közelített. Elmondása alapján az etika a választás-cselekvés-döntés tudománya, az ember és a természet közötti morális kapcsolatrendszer. A környezetvédelem valójában embervédelem, az embervédelem pedig önvédelem. Az ökológiai gondolkodás vonatkozásában pedig azt hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem ezek által „honvédelmi munka”.

Dr. Farkas Csamangó Erika az SZTE ÁJTK Üzleti Jogi Intézetének adjunktusa előadásának a következő címet adta: „Uniós és hazai törekvések az egyszer használatos műanyaghulladékok csökkentésére”. Egy megdöbbentő ténnyel kezdte beszédét, mely szerint: „Több lego figura van, mint ahány ember él, és ezek mind túl fognak élni minket.” Elmondása alapján ösztönözni kell az újrahasznosítást, amelyhez a környezeti nevelés és a szemléletváltás kulcsfontosságú.


02


A konferencia utolsó előadója Dr. Zsigmond Csaba c.r. alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Bűnügyi, Gazdaságvédelmi és Kiberbűnözés Elleni Tanszék tanársegédje volt, aki a környezeti bűncselekményekről beszélt. Elmondta, hogy az eredményes fellépés alapja a tagállamok közötti információcsere hatékonyságában rejlik, továbbá a napi szintű szoros nemzetközi együttműködés és a büntetések súlyosbítása hozhatnának pozitív változást.


Az előadások után a konferencia résztvevői szabadon kérdéseket tehettek fel az előadóknak. Az esemény online formában is közvetítve volt, ahonnan szintén fogadtak kérdéseket, hozzászólásokat a szervezők. A konferenciát pozitív, bizakodó hangnemben zárták, miszerint lehet és van is fejlődés a környezetvédelmi törekvésekben.


Brimo Widad

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek