Bezár

2022

kiemelt_hirek_1170x430

X. Jogi Kari Könyvünnep az SZTE ÁJTK-n

X. Jogi Kari Könyvünnep az SZTE ÁJTK-n

2022. június 03.
3 perc

Megtartotta X. Jogi Kari Könyvünnepét a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara. Az eseményen a 2020-ban és 2021-ben megjelent könyvekből rendezett tudományos szemlét az intézmény. A rendezvénynek az SZTE Rektori Hivatala adott otthont 2022. június 2-án, köszöntőt mondott Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A X. Jogi Kari Könyvünnepen a 2020-ban és 2021-ben, az SZTE ÁJTK oktatóinak tollából megjelent műveket szemlézték. Ezek közül hétről bővebb ismereteket is szerezhettek a jelenlévők. A recenzensek az adott könyvek kapcsán ugyanis olyan kérdésre adtak választ, hogy: Ki? Miért? Mit? Hogyan? dolgozott fel.


- „Erővel olvasni. Néha nagyobb erővel olvasni, mint amilyen erővel az írás készült, melyet olvasol. Áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni. Az író fecseghet; de te olvass szűkszavúan. Minden szót, egymás után, előre és hátra hallgatózva a könyvben, látva a nyomokat, melyek a sűrűbe vezetnek, figyelni a titkos jeladásokra, melyeket a könyv írója talán elmulasztott észlelni, mikor előrehaladt műve rengetegében. Soha nem olvasni fitymálva, mellékesen, mint akit egy isteni lakomára hívtak, s csak a villa hegyével turkál az ételekben. Elegánsan olvasni, nagylelkűen. Úgy olvasni, mintha siralomházban olvasnád az utolsó könyvet, melyet még beadott celládba a porkoláb. Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas” – kezdte köszöntőjét Mária Sándor idézetével Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, aki ezt követően kiemelte: igazi ünnep ez a nap, ahol a tudást, a tudás átadását, szeretetét, az elhivatottságot, a szorgalmat és azt az intellektuális folyamatot ünneplik, amely arra késztet, hogy mindaz, ami a fejekben megfogan, az valamilyen formában meg is legyen jelenítve.

 

A dékán asszony emellett hangsúlyozta azt is, hogy: a X. Jogi Kari Könyvünnepen a szerzőket, a szerkesztőket és azokat is ünneplik, akikért a kötetek szólnak.

 

- A mai világban fontos dolog publikálni, fontos, hogy a tudományos eredményeket megjelenítsük. A bennünket körülvevő mindennapok egyre bonyolultabbak, ezek a könyvek azonban iránytűként szolgálnak. Segítséget nyújtanak a kiigazodásban, ugyanakkor segítenek megismerni a másikat is. Tükörképet mutatnak a szerzőről, a világképéről, a gondolkodásmódjáról. A ma bemutatásra kerülő könyvek pedig azt bizonyítják, hogy mi, az SZTE ÁJTK polgárai tudunk és akarunk is iránytűként funkcionálni ebben a világban. Ez pedig egy fontos érték, amit szeretnék még nagyon sokáig megőrizni – fogalmazott a dékán asszony.


A bemutatásra kiválasztott művek:

  • MOLNÁR ERZSÉBET: A gazdálkodó szervezet vezetőjének speciális büntetőjogi felelőssége - Szeged, Iurisperitus Kiadó, 2020. (196 p.) Recenzens: Prof. Dr. Jacsó Judit (Miskolci Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar)

  • VARGA NORBERT: A kartellfelügyelet bevezetése Magyarországon. Az 1931: XX. tc. kodifikációja és gyakorlata - Szeged, Iurisperitus Kiadó, 2020. (192 p.) Recenzens: Prof. Dr. Szabó István (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Állam- és Jogtudományi Kar)

  • FROJIMOVICS KINGA, MOLNÁR JUDIT (szerk.): Szeged-Strasshof-Szeged: Tények és emlékek a Bécsben és környékén ,,jégre tett" Szegedről deportáltakról. 1944-1947 - Szeged, SZTE ÁJTK Politológia Tanszék, Szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság, 2021. (256 p.) Recenzens: Prof. em. Dr. Karsai László (SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar)

  • KRUZSLICZ PÉTER, SULYOK MÁRTON, SZALAI ANIKÓ (szerk.): Liber Amicorum László Trócsányi. Tanulmánykötet Trócsányi László 65. születésnapja alkalmából - Szeged, SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete, 2021. (677 p.) Recenzens: Prof. Dr. Antal Tamás (SZTE Állam- és Jogtudományi Kar)

  • SZIEBIG ORSOLYA: Vadvilág végveszélyben. A vadvilággal kapcsolatos büntetendő cselekmények nemzetközi és uniós jogi vonatkozásai - Szeged, Iurisperitus Kiadó, 2021. (184 p.) Recenzens: Dr. Zsigmond Csaba egyetemi tanársegéd (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészet-tudományi Kar)

  • NAGY CSONGOR ISTVÁN: Versenyjogi kézikönyv - Budapest, HVG-ORAC, 2021. (596 p.) Recenzens: Dr. Kovács András egyetemi docens (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar)

  • SZAKÁLY ZSUZSA: Az alkotmány stabilitását védő garanciák - Szeged, Iurisperitus Kiadó, 2020. (200 p.) Recenzens: Dr. Váradi Szilvia egyetemi adjunktus (SZTE Állam- és Jogtudományi Kar)

 

Az eseményt Prof. Dr. Antal Tamás, az SZTE ÁJTK tudományos és általános dékánhelyettese moderálta.



3


A rendezvényen készült képgaléria itt megtekinthető.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek