Bezár

2022

kiemelt_hirek_1170x4302

Bibó István Centenáriumi Emlékkonferencia

Bibó István Centenáriumi Emlékkonferencia

2022. május 03.
3 perc

Bibó István tiszteletére rendezett konferenciát a Szegedi Tudományegyetem, melyen az ünnepelt fia, Ifj. Bibó István is részt vett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kétnapos szegedi Bibó István Centenáriumi Emlékkonferencia keretében három részletben tartottak előadásokat Bibóról és hagyatékáról angol, francia és magyar nyelven. Bibó Istvánra számos okból emlékeztek ezen nemzetközi konferencián, többek között szegedi kötődése, de a tudományos élethez való közjogi és politikai hozzájárulása miatt is. A magyar szekció a „Bibó István – Egy életpálya és egy életmű”, az angol „A közhatalom külső határai”, a francia „A közhatalom belső korlátai” címet viselte.


A konferencia első napján került sor a „Bibó István – Egy életpálya és egy életmű” alcímű magyar nyelvű szekcióra, amelyet Prof. Dr. Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora moderált. A rendezvényt ezután Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem prorektora és Prof. Dr. Görög Márta, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja köszöntőjével nyitotta meg.


Prof. em. Martonyi János és Prof. Dr. Antal Tamás dékánhelyettes, valamint Dr. Löffler Tibor és Dr. Kiss Barnabás egyetemi docensek négy kiváló előadást tartottak a hallgatóságnak. Szó esett a hatalmi ágak szétválasztásáról, Szeged és Bibó István kapcsolatáról, a rendszerváltást követő kormányzati hatalmi ellensúlyokról és a magyar közigazgatási reformokról. A konferencián részt vett Bibó István fia, Ifj. Bibó István is, aki röviden ismertette édesapja hagyatékát.


A konferencia második napján délelőtt angolul, délután franciául hangzottak el az előadások. Előbbit Dr. habil. Szalai Anikó moderálta, mely mellé angol-magyar szinkrontolmácsolás is társult. Prof. Dr. Sonnevend Pál (az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar dékánja), Dr. Molnár Tamás (az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének tagja), Rama-Hajrizi Arta (a Koszovói Köztársaság Alkotmánybíróságának volt elnöke), valamint Dr. Samantha Cheesman (a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi adjunktusa) tartottak előadást a délelőtti angol nyelven folyó konferencia szekcióban. Ebben a szakaszban szó esett a hatalmi ágak szétválasztásának koncepcióiról a többszintű alkotmányos rendszerekben, a belső jog hatásairól és a nemzetközi jog korlátairól, melyek a hatalmi ágak szétválasztására irányulnak. A hallgatóság megtudhatta, hogy a nemzetközi közösség miként befolyásolja a hatalmi ágak szétválasztását, valamint megismerhette a koszovói alkotmány emberi jogi rendelkezéseit és azt is, hogy hogyan vizsgálható a hatalmi ágak szétválasztása a brit Brexit tükrében.


Dr. Sulyok Márton moderálta a francia nyelvű zárószakaszt, amelyen francia-magyar szinkrontolmácsolás is volt. Négy kiváló vendégelőadó, köztük Prof. Dr. Bertrand Mathieu (Sorbonne, Franciaország), Dr. Natasa Colodrovschi-Danelciuc (Aix-Marseille, Franciaország), Dr. Kruzslicz Péter (SZTE Állam- és Jogtudományi Kar) és Dr. Lara Karam Boustany (Université Saint-Joseph de Beyrouth, Libanon) a belső közhatalom határait tárgyalta. Ezek az előadások olyan témákat érintettek, mint az igazságszolgáltatás szerepe a hatalmi ágak szétválasztásában, az alkotmányos felülvizsgálat és az alkotmányjogi fellebbezés az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint, valamint a hatalmi ágak szétválasztásának tesztelése a több közösségből álló Libanonban.


A rendezvényen készült képgaléria itt megtekinthető.



képgaléria
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek