Bezár

2022

„Az orosz-ukrán háború - jog, politika, biztonság” címmel szervezett közös tudományos diákkört az ÁJTK három szervezeti egysége

„Az orosz-ukrán háború - jog, politika, biztonság” címmel szervezett közös tudományos diákkört az ÁJTK három szervezeti egysége

2022. március 18.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Közjogi Intézete, a Nemzetközi Jogi és Európa-jogi Tanszék és a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete közös tudományos diákkört szervezett az orosz-ukrán háború kitöréséről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

plakát


A szervezők célja volt, hogy a 2022. február utolsó napjaiban kezdődött, szomszédos államban zajló események jogi, politikai és biztonsági aspektusait elemezzék, illetve lehetőséget teremtsenek a hallgatóságnak – elsősorban az ÁJTK hallgatói számára –, hogy nemzetközi jogi, illetve biztonságpolitikai szakértők elemzésén keresztül értékelhessék a kialakult helyzetet, illetve kérdéseket tehessenek fel az előadóknak.


Kep1


Az esemény online került megrendezésre. A beszélgetéshez Zoomon keresztül csatlakozhattak az ÁJTK hallgatói, illetve a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetének Youtube csatornáján keresztül bárki élőben követhette az elhangzottakat.


A három intézet, illetve tanszék közös rendezvényén az orosz-ukrán konfliktus kitörésének okait, illetve lehetséges kimenetelét Jójárt Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa mutatta be, míg a háború nemzetközi jogi dimenzióit Szalai Anikó, a Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék docense, illetve az NRTI intézetvezetője ismertette. A rendezvényt Tribl Norbert, az SZTE ÁJTK Közjogi Intézetének adjunktusa moderálta.


Kep2


Az előadásokat követő intenzív tanácskozás keretében hallgatói kérdésre Jójárt Krisztián kiemelte: rendkívül csekély annak az esélye, hogy a katonai konfliktus hazánkra is kiterjedjen, Szalai Anikó pedig hangsúlyozta: a nemzetközi közösség a nemzetközi jog szinte teljes eszköztárával a háború mihamarabbi befejezésére igyekszik rászorítani a feleket.


Kep3


A rendezvény továbbra is megtekinthető a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetének Youtube csatornáján az alábbi linken keresztül: https://www.youtube.com/watch?v=p9nRAXo9Ci4


Köszönet illeti a közreműködő intézetek, illetve tanszék munkatársait a rendkívül rövid időkeret melletti szervezésért, illetve előadóinkat a színvonalas és lényegretörő előadások megtartásáért.



Miniszterelnokseg03


„A program a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Minisztere által kiírt Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, valamint tudományos műhelyein való részvétel és a lebonyolítási feladatok ellátása– A jogi kari hallgatók és a középiskolások megismertetése a diákkörökkel és motiválásuk a kutatásra című, NTP-HHTDK-21-0056 kódjelű pályázat támogatásával valósul meg”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek