Bezár

2022

A tavaszi félév első MIRACLE esemény összefoglalója: “Visegrad – US Relations: How Powerful Is the V4 Engine”, Michael O’Shea

A tavaszi félév első MIRACLE esemény összefoglalója: “Visegrad – US Relations: How Powerful Is the V4 Engine”, Michael O’Shea

2022. március 18.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tavaszi félév első “MIRACLE” eseménye a jelenlegi világpolitikai helyzetet tekintve is aktuálisnak bizonyult, ugyanis témája az Egyesült Államok és a Visegrádi Négyek kapcsolatát járta körül. Az előadást Michael O’Shea tartotta március 1-jén, amely a Visegrád és Egyesült Államok: Milyen erős a V4-es motor” címet kapta. Micael O’Shea az Egyesült Államok és Lengyelország kettős állampolgára, aki jelenleg a Hungary Foundation és a Mathias Corvinus Collegium által szponzorált Budapest Fellowship Program vendégkutatója a Duna Intézetnél.


01


A rendkívül tartalmas előadás keretében hallhattunk a V4 együttműködés kezdeteiről, hogy miként nőtte ki magát egy átmeneti társulásból valami igazán különlegessé. Michael O’Shea kiemelte a Visegrádi Együttműködés néhány kulcsfontosságú jellemzőjét is, például az exportvezérelt gazdaságát (amely nagymértékben függ a német autók gyártásától), katonai együttműködését és a V4-es harccsoport megalakítását, diplomáciai erejét, valamint azt, hogy milyen kérdések okoznak viszályt a tagok között. Emellett hangsúlyozta, hogy a Visegrádi Csoport „pusztán a közös érdekek szövetsége”, a tagok pedig „testvérek, de néha ellenségek is”.


02


Ami a Visegrádi Négyek és az Egyesült Államok kapcsolatát illeti, Michael O'Shea azt állítja, hogy a négy állam elkerülhetetlen geopolitikai blokkot képez az Európai Unióban. Mindemellett az Egyesült Államok politikai rendszerének „libikóka-szerűsége” miatt összehasonlítható a Visegrádi Csoporttal. Az utóbbi entitást nem kötik szerződések, így az ő külpolitikájuk is könnyen változhat az új vezetéssel.


Az eseményen sok érdeklődő hallgató vett részt, akik a világ különböző területeiről érkeztek, és többen most hallottak először a V4-ről. Emiatt az előadás végén sok kérdésük volt Michael O'Shea-hoz. Hogy csak néhányat említsünk, kérdések merültek fel azzal kapcsolatban, hogy működni fog-e valaha a nyugati típusú demokrácia Kelet-Európában, és hogy a Visegrádi Négyek fognak-e befogadni új tagokat. Az is érdekelte a résztvevőket hogy a jövőben kialakíthatnak-e szorosabb partnerséget a Visegrádi Csoport tagjai.


04

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek