Bezár

2022

kiemelt_hirek_1170x4301

Migrációs Nyári Egyetem

Migrációs Nyári Egyetem

2022. október 17.
3 perc

Karunk három hallgatója vett részt az Európai Közjogi Szervezet Migrációs Nyári Egyetem programján Görögországban idén júliusban, melynek keretében ellátogathattak menekültügyi létesítményekbe is!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Idén nyáron három hallgató vett részt a Jogi karról az Európai Közjogi Szervezet (EPLO) által szervezett „Migrációs Nyári Egyetem” című programon, melynek témája „A bevándorló és menekült integráció irányításának újragondolása helyi szinten” volt.

A program az Igazságügyi Minisztérium jogászképzés színvonalának emelését célzó programjai keretében valósult meg az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete közreműködésével.


Migration_Summer_School_2


A program elsődleges célja az volt, hogy a résztvevők elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek a bevándorlók, menedékkérők és menekültek jelenlegi helyzetéről, valamint átfogó képet kapjanak arról, hogy mi akadályozza az integrációjukat, és ez milyen hatással van rájuk. Az előadásokat különböző intézmények nemzetközileg elismert professzorai és szakértői tartották. Mi több, a hallgatóknak lehetőségük nyílt két görögországi menekültügyi létesítménybe is ellátogatni.


A program több szempontból is vizsgálta a migrációs kérdéseket. A rendezvény a téma általános áttekintésével kezdődött, majd migrációs elméletekre fókuszáló előadások, valamint ország- és régióspecifikus esettanulmányok következtek. Különböző társadalmi csoportokat is vizsgáltak, és végül a Covid-19 világjárvány hatása sem maradhatott el.


Migration_Summer_School_3


Főként az integrációról, és migrációs hullámok okairól, valamint az emberi jogi jogsértések és az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlatairól hallhattak előadásokat a résztvevők. Betekintést nyerhettek abba is, hogy a görög társadalom hogyan reagált a migrációs krízisre, illetve a menedékkérőket támogató és ellenző társadalmi mozgalmak is bemutatásra kerültek.


A hallgatók jobban megismerhették az Európai Unió menedékkérők kezelésével kapcsolatos régi és új rendszerét, és politikáit is. Továbbá bepillantást nyerhettek az Egyesült Államok bevándorláspolitikájába, és az ott elérhető egészségügyi szolgáltatásokba is, valamint Latin-Amerika és a Karib-térség migrációs mozgásaiba is.


Migration_Summer_School_4


Ezen felül, voltak előadások a női bevándorlók munkalehetőségiről és a kihívásaikról, illetve egy speciális csoportról, a kísérő nélküli kiskorúakról. Elkerülhetetlen volt természetesen az is, hogy a Covid-19 járvány hatásairól és a járvány alatti állapotokról is szó legyen a migrációs kérdések kapcsán.


Migration_Summer_School_5


Mindemellett, a hallgatóknak lehetőségük volt részt venni egy egynapos tanulmányi kiránduláson, mely során ellátogattak két menedékkérők számára fenntartott athéni táborba, így első kézből is megtapasztalhatták milyen megpróbáltatásokkal néznek szembe az ottlévők.

Thalyta Santos úgy nyilatkozott, hogy a megszerzett ismereteit már most fel tudja használni, és ezen túlmenően további kutatásokat kíván végezni a témában: főként a venezuelai migrációs válság kezelésére fókuszálva a latin-amerikai országokban.


Migration_Summer_School_1
Medvegy Dalma, Kókai Gábor, Thalyta Santos

Medvegy Dalma szerint a program előnyei túlmutattak a tudás megszerzésén, és nemzetközi barátságok kialakítására is ösztönözték őket. Kókai Gábor is egyetértett ezekkel az észrevételekkel, megjegyezve, hogy a nyári egyetemen több ukrán diák is részt vett, akik nyíltan beszéltek az otthoni tapasztalataikról. Mindhárom hallgató kiemelte, hogy az EPLO által szervezett előadások olyan többletet adtak, mind szakmai és magánéleti szempontból, amelyek pótolhatatlan értékkel bírnak.


Kovács Eszter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek