Bezár

2022

kiemelt_hirek_1170x4305

Kutatók Éjszakája az SZTE ÁJTK-n - 2022

Kutatók Éjszakája az SZTE ÁJTK-n - 2022

2022. szeptember 19.
8 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2022. szeptember 30-án az alábbi programokkal várjuk látogatóinkat:


Jogom van-e az egészséges környezethez? - egy választottbírósági eljárás szimulációja

A program során egy választottbírósági eljárás szimulációjára kerül sor, amely keretében a Hallgatóság is aktívan bekapcsolódhat a tárgyalásba.

Időpont: 18.00-20.00

Helyszín: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. 205. terem

Az esemény regisztráció köteles! >>>


Nemzetközi problémák a magánéletben? Nemzetközi Magánjog!

Külföldön akarsz dolgozni vagy házasodni? Netalán örökölnél külföldi ingatlant? Mit kell tenni ilyenkor, ha gondok merülnének fel? Ismerd meg a nemzetközi magánjog megoldásait. A programban egy kombinált beszélgetés-előadás során a résztvevők érdekes példákon és egy kapcsolt kvízjátékon keresztül megismerhetik a nemzetközi magánjogot és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok jogát gyakorlati szemszögből. Nemzetközi öröklési ügyektől kezdve az orosz energiaóriásig, a program során érdekes és részletes ismereteket szerezhetnek a diákok.

Időpont: 16.00-17.00

Helyszín: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. F07-es terem

Az esemény előzetes jelentkezés nélkül látogatható.


Övezet és Út Kezdeményezés - Kína új gyarmatrendszere?

Bár már nem új kezdeményezés az Övezet és Út, Kína egész világot átölelő - alapvetően gazdasági - terve, mégis rendkívül sok téves információ kering róla, illetve sokan egyértelműen pozitív vagy kizárólagosan negatív dolognak tartják. Ám az összkép korántsem ilyen egyszerű. Az előadás ezt járja körbe, megpróbálván objektíven bemutatni a projektet, illetve Kína viszonyát a világgal.

Időpont: 16.00-17.00

Helyszín: 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. 9-es tanterem

Hogyan veszítheti el a választást a legtöbb voksot szerző párt? Hogyan változtatható a többséggé a politikai kisebbség? Milyen hatása van a választási szabályoknak a közösségi döntéseink kimenetelére? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ a Politológiai Tanszék interaktív szimulációs játékában. Az esemény résztvevői szavaznak, de a szabályokat a tanszék két választásokkal foglalkozó kutatója határozza meg. Bemutatjuk, hogyan befolyásolják az eredményt a különböző választási formulák és a kerülethatárok módosítása.

Időpont: 16.00-17.00

Helyszín: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. 203. terem

A tréningelemekkel gazdagított programba aktívan szeretnénk valamennyi korosztályt bevonni, hogy lássuk miként vándorolnak adóforintjaink a mindennapi életben megvásárolt termékek árából a környezetvédelemmel foglalkozó vállalkozásokig. Célunk, hogy a pénz útját követve felfedjünk olyan összefüggéseket, amelyekkel mi magunk segíthetünk a közösségi környezetvédelmi célok elérésében. A játékelemekkel gazdagított közös beszélgetés során igyekszünk szélesíteni a résztvevők látókörét a zöld adózás területén, rávilágítva arra, hogy az adórendszer működése, az adópolitika szempontrendszere milyen módon alakíthatja a vállalkozások környezeti politikáját és természetes személyek környezetvédelemmel kapcsolatos szemléletét.
Időpont: 13.00-13.30
Helyszín: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. F07-es terem
Az esemény előzetes jelentkezés nélkül látogatható.

A 21. század munkavállalói számára gyakran nem ismeretlen jelenség, hogy munkaidő után is válaszolniuk kell egy munkahelyi üzenetre, vagy akár a nyaralás alatt is be kell lépniük a céges e-mail fiókba. Mindez kedvezőtlenül hathat nemcsak a munka és magánélet egyensúlyára, hanem a munkaidőre, valamint a munkavállalók egészségére is. Bár a digitalizáció rengeteg lehetőséget hordoz magában, a folyamatos „kapcsolódás” számos jogi kihívást is felvet. Felismerve ezeket a kihívásokat, az Európai Parlament 2021 januárjában tette közzé állásfoglalását a kijelentkezéshez való jogról, melyben egy EU-s szintű jogszabály elfogadását javasolja. Az előadás körbejárja, hogy miért fontos a kijelentkezéshez való jog, valamint mit tehetnek a munkavállalók annak érdekében, hogy a munka végeztével valóban pihenni tudjanak.
Időpont: 18.00-18.50
Helyszín: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. 201-es terem

30 perces interaktív előadás a gyermekek jogairól, melyek abban az esetben is megilletik őket, amikor a szüleik nyilvánosságra hozzák életük legfontosabb eseményeit. A digitalizáció világában ma már egyáltalán nem meglepő, hogy a szülők cseperedő gyermekük minden lépését és cselekedetét megörökítik és gyakran közzé is teszik a közösségi médiában. A gyermekek 92%-ának már van digitális lábnyoma 2 éves korára, 37%-ának már az előtt, hogy megszületett. A szülők által a gyermek beleegyezése nélkül közzétett adatok sok esetben érzékeny adatok. A szülők igénye a megosztásra teljesen érthető, hiszen szeretnék megosztani a világgal a büszkeségüket, kétségeiket, illetve szeretnének választ kapni kérdéseikre azonban magatartásuk egy sor kérdést vet fel. Közölhet-e a szülő a gyermekéről érzékeny adatokat annak hozzájárulása nélkül? Mikor mondhatjuk azt, hogy túl sok képet oszt meg a gyermekéről a szülő? Miért érzik fontosnak a szülők a posztolást? Médiaszereplőnek számít-e egy híres ember gyermeke? Joga van-e a szülőnek ahhoz, hogy a gyermeke felhasználásával pénzt keressen? Mit fog szólni ehhez a gyermek, ha felnő? Milyen hatásai lehetnek ennek a gyermek életére most és később a felnőtt életében? Mi az a sharenting? Két alapjog ütközik össze: a szülő szólásszabadsága és a gyermek magánélet tiszteletben tartáshoz való joga.
Időpont: 17.00-18.00
Helyszín: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. F07-es terem
Az esemény előzetes jelentkezés nélkül látogatható.

Az Egyesült Államok számos nagyvárosában jelentős problémát jelent a bűnözés, amelyet demográfiai és gazdasági okok is kísérnek. Az igazságügyi statisztikai adatokat felhasználó előadás kísérletet tesz a bűnözés és a vele korreláló jelenségek bemutatására. Többek között olyan városok kerülnek bemutatása, mint St. Louis, Baltimore, Detroit, New Orleans, Baton Rouge, de nem feledkezünk meg New Yorkról, Los Angelesről és az USA "gyilkosságfővárosáról", Chicagoról sem.
Időpont: 17.00-18.00
Helyszín: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. 201-es terem
Az esemény előzetes jelentkezés nélkül látogatható.

A közösségi médiában pár hete futó ismeretterjesztő kampány alkotói bemutatják a „Bűnös mítoszok” videósorozatukat. Az este során mesélnek az alkotási folyamatról, a közösségi kampányok sajátosságairól, az ismeretterjesztési tevékenység lehetséges eredményeiről. Szó lesz a kommunikációs nehézségekről és arról is, hogy miért nehéz az emberek fejéből száműzni a bűnözéssel vagy épp a bűnösök megbüntetésével kapcsolatos makacs mítoszokat, és bemutatják az ezzel kapcsolatos tudományos kutatásuk eredményeit (NKFIH MEC_N 140755). A „Bűnös mítoszokkal” is foglalkoznak az előadók - a kampány során felmerült, illetve a nézők által feltett kérdéseket is megválaszolják. A program az SZTE ÁJTK Bűnügyi Tudományok Intézete szervezésében valósul meg, Prof. Dr. Karsai Krisztina és Dr. Márki Dávid egyetemi oktatókkal beszélget a kreatív csapatot vezető Fabó Gergő (Simplex Communication).
Időpont: 20.00-22.00
Helyszín: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. F08-as terem.
Az esemény előzetes jelentkezés nélkül látogatható.

Bűnös rejtélyek nyomában (interaktív esettanulmány)

Az ördög a részletekben rejlik - de az igazság is. Képzeljük el, hogy egy hűvös nyári éjszakán Alex meglátja, hogy valaki - hívjuk Bálintnak - bemegy egy házba, ahol hetek óta nincs otthon a tulajdonos. Alex utánaered, majd odabent.... Szeretnéd tudni, mi történt a házban? Esetleg kedveled a szabadulószobákat, meg persze a bűnügyeket? Te is pörgeted a „Bűnös mítoszok” tartalmait a közösségi médiaplatformokon? Akkor itt a helyed Neked is, hogy kiderítsd, mi történt Alex és Bálint között... Ehhez nem kell más tenned, mint, hogy regisztrálsz és végigjátszod a bűnügyi és más feladványokkal teli pályát.

Fontos: a játékot több emberre terveztük, ezért csapatok jelentkezését várjuk, legalább két fős, legfeljebb négy fős csapatokat lehet regisztrálni. A játékidő kb. 20 perc

Időpont: 17.00-22.00

Helyszín:6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. 206-os terem.

Az esemény regisztráció köteles! >>>


Gazdaság - jog - politika a világháború árnyékában

Az előadók levéltári források felhasználásával konkrét jogeseteken keresztül szemléltetik a két világháború közötti időszak megváltozó gazdasági és jogi viszonyait. Az első világháborúval ebben a kérdésben gyökeres fordulat állt be, mivel a gazdasági problémák elhárítása érdekében fokozatosan belépett az állam a kereskedelmi életbe. A megváltozott szemlélet nyomon követhető az új jogi reformok esetében is, így az előadás keretében bemutatott jogesetek ezen átalakulásokat is jól érzékeltetik. A konkrét jogesetek bemutatását (pl. adásvétel, kartell, csőd, tisztességtelen verseny, polgári eljárásjog) a történelmi események kontextusába helyezve kívánjuk bemutatni az érdeklődők számára.

Időpont: 18.00-19.00

Helyszín: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. F07-es terem.

Az esemény regisztráció köteles! >>>


NFT-k, Metaverzum és szellemi tujaldonvédelem

A nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) 2021 óta a közbeszéd tárgyát képezik, óriási hatást gyakorolva a popkultúrára és a hagyományos művészetek világára is. Ezzel szoros összefüggésben, a web3 magával hozta a Metaverzumot, amely a digitális életterek bővülésével új jogi kihívásokat szült. E kihívások egy része a szerzői jog által védett alkotások és védjegyoltalom alatt álló termékek digitális leképezéseinek a felhasználásával függ össze. Tulajdonom-e az NFT vagy az általa megjelenített mű/dolog? Mit tehetek ezekkel a digitális tartalmakkal? Milyen jogi lehetőségeket és veszélyeket rejt az NFT-k és a Metaverzum világa? E kérdésekre keressük a választ az interaktív, millió-dolláros NFT-kről szóló előadás során.

Időpont: 18.00-19.00

Helyszín: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. F09-es terem.

Az esemény regisztráció köteles! >>>


Merre tovább? - Beszélgetés Magyarország és a 2022. évi jogállamisági mechanizmus viszonyáról

A HEAD Szeged és a Pro Jure Egyesület közös programján az érdeklődők betekintést kaphatnak a Magyarország ellen folyó jogállamisági eljárás jogi hátterébe és legújabb fejleményeibe. A beszélgetés célja, hogy a hallgatóság felé érthető és átlátható formában ismertesse Magyarország helyzetét az Európai Bizottság által kezdeményezett jogállamisági eljárás vonatkozásában. Napjaink felfokozott és szerteágazó hírközlési forrásokkal terhelt nyilvánosságában rengeteg megválaszolatlan, félreértett, sok esetben dezinformációs célzattal megfogalmazott üzenetek terjednek, melyek hiteles analízisére kívánunk sort keríteni e program megszervezése révén.

Időpont: 19.00-20.00

Helyszín: 6720 Szeged, Tisza Lajos krt. 54. F07-es terem

Az esemény előzetes jelentkezés nélkül látogatható.















Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek