Bezár

2020

alumni

Az SZTE Alma Mater hisz a tudás közösségteremtő erejében

Az SZTE Alma Mater hisz a tudás közösségteremtő erejében

2020. április 28.
4 perc

#együttújra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Missziónk:

SZTE Alma Mater, az egyetem alumni szervezeteként, a Szegeden végzett hallgatók, illetve a jelenlegi és egykori egyetemi dolgozók számára, a tudásközösség fejlesztése érdekében támogatja a tudásmegosztást, és információt szolgáltat. Az egyetem működésének javítása érdekében szakmai kapcsolatrendszert menedzsel, adományt gyűjt és fogad. A hagyomány- és szegedi egyetemi identitás ápolása érdekében közösségi programokat szervez, illetve támogat. Teszi mindezt központi egységként önállóan, valamint a kari alumni tevékenységek támogatása és koordinációja által, az egyetemi szolgáltató egységekkel együttműködve, az alumni tagok kezdeményezéseinek ösztönzése mellett.

Tevékenységeink:

Programok és rendezvények

Alumni Mentorprogram

A program során volt SZTE-s hallgatók mentorálnak jelenlegi hallgatókat.

Az Alumni Mentorprogram segít, hogy az SZTE-s hallgatók a szakmai gyakorlatukon kívül is értékes tapasztalatokat szerezhessenek a munkaerőpiacon, kiépítsék kapcsolati hálójukat, és bővítsék az egyetemen megszerzett tudásukat. A mentorok így kapcsolatban maradhatnak alma materükkel, gondoskodhatnak a cégek munkaerő-utánpótlásáról, és ami a legfontosabb: támogathatják a felnövő generáció szakmai előmenetelét és személyiségfejlődését.

AMUP – Alumni Mentor Utánpótlási Program (pilot)

A program során SZTE-s hallgatók nyújtanak segítséget az érettségi közelében álló középiskolás diákoknak, elősegítve ezzel a beiskolázást és az egyetemi kötődés minél korábbi kialakulását. Az AMUP-os mentorok tréningeken vehetnek részt, melyekkel kommunikációs készségeiket fejleszthetik, a középiskolás diákok pedig iránymutatást kapnak a felvételi folyamatával, az egyetemi élettel, szakokkal, karokkal kapcsolatosan.

Alumni Pedagógus Nagyköveti Rendszer – A tankönyveken túl

A tankönyveken túl rendezvénysorozat keretein belül középiskolás diákok és pedagógusok részére kerülnek megszervezésre egyszeri, egynapos előadások és workshopok, amelyek az emelt szintű érettségire való felkészülést segítik elő. Ezen előadások egy részén módszertani tájékoztatókra, másokon specifikus, egy-egy tantárgyra koncentráló felkészítőkre kerül sor.

Alumni Uni - Tudásműhely

Az Alumni Uni - Tudásműhely egy ingyenes előadássorozat, amelyben a tudásátadás és az oktatási szándék jelenléte mellett szórakoztató módon, egy-egy aktuális témát jár körbe két meghívott előadója, akik közül egyikük biztosan az SZTE oktatója vagy volt hallgatója egy moderátor segítségével. Résztvevője volt már az Alumni Uninak többek között Vecsei H. Miklós, Szirmai Gergely, Lakatos Márk és Arató András is.

Korábbi Alumni Uni előadásaink megtekinthetőek a YouTube csatornánkon.

SZTE Alma Mater Weekend Családi-és Sportnap

A 2005 óta nagy látogatottságnak örvendő rendezvény célja, hogy hasznos kikapcsolódási lehetőséget nyújtson SZTE-s öregdiákok valamint volt és jelenlegi oktatók, dolgozók és családjaik számára, mindemellett pedig kiváló alkalom a kapcsolatok ápolására, régi ismeretségek újraélesztésére. Az egynapos rendezvényen a látogatóknak lehetőségük van több sportág kipróbálására, a Gasztro MATER főzőversenyen való részvételre, mindemellett pedig a gyermekek részére rendezett sportversenyek nyertesei értékes nyereményekkel térhetnek haza.

Alma Mater Mikulás

Tizennégy alkalommal került már megrendezésre a volt SZTE-s diákok, SZTE-s dolgozók részére az Alma Mater Mikulás a TIK-ben, ahol a gyermekek számára szervezett rajzversennyel, színes programokkal és jótékonysági gyűjtéssel hangolódunk minden évben a karácsonyra.

Akciók, önkéntesség, adománygyűjtés

A 2019-es évben két felújítást is végrehajtottunk: a Hattyas sori kondiépület udvara, illetve a BTK Radnóti Kávézójának udvara is egészen új külsőt kapott önkéntes hallgatóknak köszönhetően. Kapcsolatainkon és csatornáinkon keresztül igyekszünk mi is segíteni: minden nyáron tankönyvgyűjtést hirdetünk, a Mikulás Napon pedig egy-egy szervezetet támogatva például játékokat, tisztálkodási szereket, vagy tartós élelmiszereket gyűjtünk.

 

Mindezen kívül számos tevékenységünk és csoportunk van, amelyek a www.uniszegedalumni.com oldalon érhetőek el. Támogatjuk az alulról induló kezdeményezéseket is, szívesen segítjük évfolyamtalálkozók, ösztöndíjak és egyéb ötletek megvalósulását.

Honlapunk: www.uniszegedalumni.com

Facebook: https://www.facebook.com/SzteAlmaMater/

Instagram: https://www.instagram.com/sztealmamater/

Munkatársaink:

Prof. Dr. Görög Márta, alumni ügyekért felelős rektori megbízott, SZTE Alma Mater vezető

 

Schwimmer-Tóth Tímea - alumni referens, irodavezetés, fundraising

Gerháth Györgyi – alumni mentorprogram, ambassador

Gila Adrienn – alumni pedagógus nagyköveti rendszer, Máskép(p) kiállítások

Kósa Boglárka – magazin, interjúk, Alumni Uni, önkéntesség

Károly Miklós – AMUP, adatbázis, online marketing

 

Kapcsolat: iroda@sztealmamater.hu, info@sztealmamater.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek