Bezár

2020

1426-kutatok-ejszakaja

Kutatók Éjszakája 2020 - A tudomány idén mindenkihez házhoz megy!

Kutatók Éjszakája 2020 - A tudomány idén mindenkihez házhoz megy!

2020. november 17.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A koronavírus miatti szigorítások miatt a virtuális térben, de idén is megrendezésre kerül az ország legnépszerűbb tudományos ismeretterjesztő eseménysorozata, a Kutatók Éjszakája. Idén több, mint 80 intézmény, közel 700 izgalmas programja közül válogathatnak a tudomány szerelmesei kortól és érdeklődési körtől függetlenül.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar idén is képviselteti magát a Kutatók Éjszakáján:

Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária, Dr. Varga Norbert, Dr. Pétervári Máté: 
A világháború és a gazdasági világválság a jogtörténészek szemével

„A háború kitörésével a magánjog egésze (…) a nemzet védelmi eszközévé leszen” - A világháború és a gazdasági világválság a jogtörténészek szemével. Hogyan alakította át a gazdaság működését „az első világégés”? Az interaktív, videóbejátszásokkal színesített program alkalmával a tanszék oktatói a Magyar Jogtörténeti TDK hallgatóinak segítségével rávilágítanak arra, hogy a két világháború jelentős hatást gyakorolt a harcokban közvetlenül nem résztvevő lakosság életére is. Az így bekövetkező változások a magánjogi és az eljárásjogi szabályok, valamint a magánjogi jogviszonyok átalakulását generálták, amelynek köszönhetően korábbi gazdaságpolitikai tabuk omlottak le. Az előadássorozat alapvetően a magánjog, a kartell-eljárásjog és a csődjog témakörét érinti. A programra középiskolásokat és egyetemistákat várunk. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Jogtörténeti Tanszék programja.

Időpont: 2020. 11. 27. 15:00-16:00

Dr. Lukács Adrienn:
Míg a halál el nem választ... Avagy mi történik az online adatokkal a halál után?

Napjainkban igen fontos szerepet töltenek be a közösségi oldalak, és használatuk során rengeteg személyes adatot osztunk meg magunkról. Habár életünk során számos adatvédelmi problémával találhatjuk szembe magunkat, az élő természetes személyeket megilleti a személyes adatok védelméhez való jog, ellentétben a holtakkal. A közösségi oldalakon jelenlévő „szellem profilok” száma folyamatosan növekszik, így választ kell találni a kérdésre: a felhasználó halála után mi fog történni a még életében a közösségi oldalakra feltöltött adataival? Mi történik a közösségi oldalakra feltöltött adatainkkal a halálunk után? Miért fontos a személyes adatok védelme? Hogyan lehet rendelkezni arról, hogy halálunk esetén mi történjen a profilunkkal? Az előadásból megtudhatod! Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar MKTB Képzések Intézete programja.

Meeting ID: 764 2925 7470
Passcode: 6QupxG

Időpont: 2020.11.27 17.00-17:40

Dr. Sziebig Orsolya Johanna:
Jogom van-e az egészséges környezethez? - Egy választott bírósági eljárás szimulációja

A program során egy választottbírósági eljárás szimulációjára kerül sor, amely keretében a hallgatóság is aktívan bekapcsolódhat a tárgyalásba.

Az egészséges környezethez való jog és az élelemhez való jog az úgynevezett harmadik generációs emberi jogok közé tartoznak. Azonban ezek kikényszeríthetősége sokszor megkérdőjeleződik a gyakorlatban. A programon egy választottbírósági eljárásban, az említett kérdéskört járjuk körbe, a modellező Hallgatók segítségével. Az eljárásba a program résztvevői is aktívan bekapcsolódhatnak, ehhez előzetes felkészülésre nincsen szükség. A tárgyalás apropóját adó tényállás alapján - egy család állításai szerint - megsértették az egészséges környezethez és élelemhez való jogukat, mivel lakóhelyük közelében egy, a környezetet erőteljesen szennyező létesítményt helyeztek üzembe. A másik fél (állami vállalat) ezeket az állításokat igyekszik cáfolni. A választottbíróság feladata lesz, hogy döntést hozzon ebben az oly sok ember életét érintő ügyben. SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék Nemzetközi és Uniós Környezetjogi Kutatócsoport programja.

Meeting ID: 822 9860 7097

Időpont: 2020.11.27. 15:00-17:00

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek