Bezár

2020

Mozaikok az SZTE ÁJTK Civilisztikai Tudományok Intézete történetéből

Mozaikok az SZTE ÁJTK Civilisztikai Tudományok Intézete történetéből

2020. szeptember 22.
2 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Civilisztikai Tudományok Intézete (korábbi nevén Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék) hosszú és színes múltra tekint vissza. Ebben kíván az érdeklődők számára betekintést nyújtani a Prof. Dr. Görög Márta intézetvezető asszony által szerkesztett Intézeti mozaikok című kötet. A szerkesztő munkáját Döme Tímea és Szivós Kristóf segítették.


borito


„Büszkék vagyunk elődeinkre, kollektívánkra, elért eredményeinkre, s egymásra.” – az előszó e mondata fejezi ki leginkább azt a szellemiséget, amely az Intézet mai munkáját is jellemzi, hiszen korábbi kollégáink szakmai munkássága és a kari, egyetemi kollektíva iránti elkötelezettsége az, ami például szolgál nemcsak a jelen, hanem a következő oktatói generációknak egyaránt. A kötet címe hűen tükrözi annak tartalmát: az olvasó nem az Intézet teljes történetét tarthatja kezében, hanem annak legfontosabb állomásairól kaphat ízelítőt.


A mozaikok négy részre osztva jelennek meg előttünk. Az első részben professzoraink emlékköteteiből elénk tárul a jubilánsok személye és munkássága. Az, hogy ilyen szép számmal készültek kötetek tanáraink tiszteletére, bizonyítja, hogy az Intézet (korábban Tanszék) professzorai mindig szívügyüknek tekintették az oktatást, a tudományos munkát és a Kar közéleti tevékenységében való részvételt.


A kötet második része visszaemlékezéseket tartalmaz. Mindben közös, hogy olyan intézeti kollégáktól származnak (Tóthné Prof. Dr. Fábián Eszter, Juhászné dr. Zvolenszki Anikó és dr. Gaál Sándor), akik hosszú évtizedeken át oktattak a jogi karon és hallgatók ezreit vezették be egy-egy jogág rejtelmeibe. Az olvasó a leírásokból az oktatói életutakon kívül megtudhatja, hogy milyen is volt korábban a kari, tanszéki közösség.


A harmadik részben a Dialógusból olyan cikkek kerültek kiemelésre, amelyek az Intézet által megvalósított programokkal kapcsolatosak, valamint ide tartoznak azon beszámolók is, amelyek az Intézet kollégái megvédett PhD értekezéseit mutatják be.


Mivel az Intézet életéhez szervesen hozzátartoznak a hallgatók is, ezért a negyedik rész a Magyar Közöny hallgatói újságban megjelent eseményeket mutatja be, amelyek az Intézet korábbi hallgatóinak tollából származnak.


Reményeink szerint a kötet sok olvasónak okoz majd örömet!


A kötet elérhető az SZTE Repozitóriumából, az alábbi linken: http://acta.bibl.u-szeged.hu/70509/

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek