Bezár

Civilisztikai Tudományok Intézete

Újabb szegedi sikerek az Országos Polgári Anyagi Jogi, Perszimulációs és Activity Versenyen

Újabb szegedi sikerek az Országos Polgári Anyagi Jogi, Perszimulációs és Activity Versenyen

2021. december 20.
3 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nagy múltra visszatekintő Polgári Jogi Jogesetmegoldó és Activity Versenyt 2009-ben az SZTE ÁJTK Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszéke hívta életre az akkori 8 jogi kar képviselőinek részvételével megalakuló Magánjogot Oktatók Egyesületének égisze alatt.

 

Tíz év elteltével a verseny megújítását az SZTE ÁJTK Civilisztikai Tudományok Intézete vállalta magára, biztosítva, hogy a polgári anyagi jogi és eljárásjogi tanulmányaikban eltérő szinten tartó hallgatók tudásuknak megfelelő megmérettetésen vehessenek részt.

 

A 2021-es évben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar szervezésében került megrendezésre az Országos Polgári Anyagi Jogi, Perszimulációs és Activity Verseny.

 

A kari selejtezőt követően az országos versenyen Karunk anyagi jogi és activity versenyszámban képviseltette magát.


Az anyagi jogi jogesetmegoldás során a versenyzőknek egy világjárvány miatt nehéz helyzetbe került bérlő jogesetét kellett önállóan feldolgozniuk és felperesi vagy alperesi pozícióból ütköztetni álláspontjaikat a dr. Welmann György, a Kúria nyugalmazott kollégiumvezető úr által vezetett zsűri előtt.

 

Az Activity versenyszámban a karok képviselőiből álló zsűri előtt, a közismert Acitivity játék szabályai szerint kellett különböző polgári jogi fogalmakat azonosítaniuk.

 

A versenyen Karunk hallgatói:

 

Anyagi Jogi jogesetmegoldás kategóriában:

Ádám Benedek Attila felperesi pozícióban II. helyezést

 

Activity versenyszámban:

Lauer Viktória, Paszt Adél, Tóth Lilla II. helyezést értek el.

 

Felkészítő tanáruk: dr. Telegdy Gergely mesteroktató volt.

 

IMG_3258IMG_3265

 

A verseny apropóján Ádám Benedek Attillával beszélgettünk:

 

A kari versenyen alperesi pozícióban első helyezést értél el, így képviselhetted a Karunkat az országos versenyen, hogyan készültél a megmérettetésre?

Bevallom, a helyi fordulóra nem volt időm külön készülni, így aznap az esélytelenek nyugalma, illetve egy nagy adag szerencse segített jó eredményt elérnem.

Az országos döntőn már komolyabb volt a tét, mivel a Kart is képviseltem, így erre az alkalomra alaposan áttanulmányoztam a kapcsolódó tananyagot. Emellett nagy segítségemre volt a felkészülés során Dr. Telegdy Gergely mesteroktató, akinek praktikus tanácsait ezúton is köszönöm.

 

 

Hogy érezted magad az országos versenyen?

Hatalmas megtiszteltetés volt Budapesten a szegedi jogi kart képviselni. Emiatt azonban eleinte feszült voltam, de az izgalom rögtön elmúlt, amint a zsűri elé állhattam. Összességében elképesztően emelkedett érzés volt ennyi felkészült hallgató és kiváló szakember között lenni.

 

 

Ajánlanád-e a versenyt hallgató társaidnak?

Határozottan ajánlom mindenkinek, hogy legalább egyszer nevezzen be a kari perbeszédversenyre. Egyrészről semmi vesztenivalója nincs a résztvevőknek, hiszen – mint ahogyan az országos döntőben Dr. Wellmann György (a zsűri elnöke) is fogalmazott – „a perbeszédverseny végső soron egy játék”.

Másrészről viszont a verseny egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy különösebb tét nélkül próbáljuk ki magunkat a „tárgyalóteremben”, megtapasztaljuk azt, hogy milyen érzés egy háromtagú bírói tanács előtt érvelni.

Egy esetleges pozitív visszajelzés a szakma legnagyobb kiválóságaitól már csak ráadás, mely mérhetetlen önbizalmat és motivációt tud adni egy joghallgatónak.

 

 

Hallgatóinknak ezúton is szívből gratulálunk!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek