Országos Tudományos Diákköri Konferencia – Az egyetemisták „OKTV”-je

Érdeklődsz a tudományos kutatás iránt? Már középiskolásként is többször megmérettetted magad az OKTV-n? Akkor a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán is várnak rád a diákkörök és az OTDK! De mi is az a TDK? Az alábbiakban erre a kérdésre kaphatsz választ!


A magyar felsőoktatás egyik egyedülálló intézménye és egyben szép hagyománya az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, amelynek célja, hogy teret engedjen a különböző egyetemekről érkező hallgatók tudományos dolgozatainak versengésének. A rendezvény immár hét évtizedes múltra tekint vissza. Összesen tizenhat szekcióban, különböző tudományterületeken versenyeznek az ifjú „tudóspalánták”, köztük az Állam- és Jogtudományi Szekcióban is. Az országos versenyre való felkészülés színtere viszont a kari tudományos diákköri élet, amely igencsak élénk a szegedi Jogi Karon. A tanszékek/intézetek mellett működő tudományos diákkörök hétről-hétre külsős előadók bevonásával, vagy éppen diákjaik előadásaival színesítik az egyetemi életet, amely remek terepe a kutatói és előadói képességek, készségek fejlesztésének.


A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap a középiskolás diákok bevonása is a diákköri munkába. Ez lehetőségek tárházát nyitja meg előttetek, ugyanis az előadások hallgatásától kezdve a kutatómunka folytatásán át egészen a Kari TDK-konferencián való részvételig számos módon részt vállalhattok ebben. Sőt, a legprofibbak még az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára is nevezhetnek már középiskolásként tudományos dolgozataikkal! Ha kedvet érzel némi tudományos munkálkodásra, vagy csak „belekóstolnál” néhány tudományos előadásba, akkor ne habozz jelentkezni a TDK-titkárunknál (Pétervári Máté, petervari.mate@juris.u-szeged.hu)!