Bezár

Politológiai Tanszék

Hallgatói poszterverseny: Politika és politikatudomány a háború árnyékában

Hallgatói poszterverseny: Politika és politikatudomány a háború árnyékában

2023. március 22.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem

Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszéke

poszterversenyt hirdet az SZTE hallgatói számára

a következő címmel:

Politika és politikatudomány a háború árnyékában

Oroszország 2022. február 24-én Ukrajna ellen indított háborúja sokként érte a nemzetközi közösséget, benne az Európai Uniót és tagállamait is. Az elhúzódó háború és következményei – úgymint a több milliós menekülthullám, a gazdasági és különösképpen az energetikai konzekvenciák, az átalakuló nemzetközi rendszer és biztonsági környezet – a korábbi kríziseket követően újabb kihívások elé állítják a nemzetközi szereplőket és a társadalmakat egyaránt.

A háború következményei, valamint a rájuk adott válaszok is több szinten jelentkeznek, illetve fogalmazódnak meg, érintve a politika mindhárom (polity, politics, policy) dimenzióját. Nemzetközi szinten jelentkező kérdés a nemzetközi rendszer és működésének, valamint a hatalom természetének és elemeinek átalakulása, a transzatlanti kapcsolatok és a NATO jövője, Kína és Oroszország hatalmi pozíciójának, valamint egymással és a nyugati világgal fenntartott kapcsolatrendszerének változása.

Az Európai Unió viszonylatában központi jelentőségű körülmény, hogy hogyan reagál az EU a háború okozta többdimenziós válságra, ismét a több Európa opciót választja, vagy inkább a nemzeti válaszok preferálásának lehetünk majd szemtanúi. A válság nyomán az önkormányzatok és a civil szféra is új helyzettel szembesülnek, elsősorban a növekvő szociális bizonytalanság és a háború elől menekülők okán, az ebből fakadó feladatokat pedig az egyre szűkülő anyagi források ellenére kell(ene) ellátniuk.

A szervezők a fenti kérdésekhez kapcsolódóan várják az SZTE hallgatóinak jelentkezését a demokrácia- és politikaelmélet, politikai kommunikáció, választások, választói magatartás, önkormányzatiság és civil szervezetek, politikai rezsimek és politikai vezetés, pártok és pártrendszerek, közpolitikai folyamatok és trendek, a nemzetközi politika és biztonság, az európai uniós szakpolitikák és döntéshozatal témakörökben.

A pályázatra benyújtható

a nevezett témán felül bármilyen politikatudományi témájú pályamű is.


 

 

Az eredményhirdetésre a Magyar Politikatudományi Társaság XXVIII. Vándorgyűlésén kerül sor 2023. május 26-án, amire a pályázók meghívást kapnak.

A Politológiai Tanszék oktatóiból álló zsűri mind tartalmi, mind formai szempontból értékeli azokat. A verseny összdíjazása 180.000 forint.

Pályázati feltételek: Egy hallgató csak egy poszterrel nevezhet, de a versenyben csapatok is részt vehetnek. Az A2-es méretű poszterek elkészítéséhez a mellékelt sablon használata kötelező, az abban foglalt technikai paraméterek követése az érvényes pályázat feltétele.

Nevezni a meghirdetett címhez kapcsolódó bármilyen témával lehet, azonban a Politológiai Tanszék fenntartja a jogot, hogy a verseny szellemiségével nem egyező munkákat kizárja.

A végleges pályamunkákat 2023. április 30-án éjfélig kell eljuttatniuk Szabó Palócz Orsolya email címére: szabopalocz@polit.u-szeged.hu

Aktuális események

Kapcsolódó hírek