Bezár

Politológiai Tanszék

Hallgatói poszterverseny: Magyarország 20 éve az Európai Unióban

Hallgatói poszterverseny: Magyarország 20 éve az Európai Unióban

2024. február 29.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar

Politológiai Tanszéke országos poszterversenyt hirdet egyetemi hallgatók számára

a következő címmel:

Magyarország 20 éve az Európai Unióban

2004. május elsején került sor az Európai Unió legnagyobb bővítésére. Tíz ország nyert felvételt az EU-ba, köztük Magyarország. A tagság megszerzésével hazánk részese lett az EU egységes belső piacának és egyéb szakpolitikáinak, az uniós döntéshozatal szereplőjévé léphetett elő, valamint a kohéziós politika egyik legnagyobb kedvezményezettjévé vált. 2011 első félévében első ízben töltötte be a Tanács soros elnöki tisztségét, amelynek ismét várományosa a 2024. július 1 és december 31. közötti időszakban. Az utóbbi években számos kihívás érte az EU-t (menekültválság, Brexit, világjárvány, orosz-ukrán háború, energiaválság), amelyek kezelése kapcsán több alkalommal mutatkozott ellentét az uniós fősodor és a magyar kormány álláspontja között, illetve elhúzódó vitának lehetünk szemtanúi az EU alapértékének számító jogállamiság kérdésében is.

A poszterversenyben résztvevő hallgatóktól Magyarország EU-ban betöltött szerepének, az uniós tagságunk múltjának, jelenének, jövőjének bemutatását, illetve valamely szakasz társadalomtudományi aspektusának megragadását várjuk, mint például:


· Milyen politikai, gazdasági, társadalmi hatásai, előnyei és hátrányai vannak Magyarország uniós tagságának?

· Hogyan alakult Magyarország integrációja az EU belső piacába, jogrendszerébe, szakpolitikájába? Miként valósul meg a magyar érdekek képviselete az EU intézményeiben?

· Hogyan jelenik meg az Európai Unió a hazai közéleti diskurzusokban, politikai vitákban? Miként változott az uniós tagság megítélése a csatlakozás óta?

· Milyen kihívásokkal néz szembe a 2024-es magyar soros elnökség?

· Milyenek a magyar európai parlamenti választások tapasztalatai, milyen sajátos jellemzők és mintázatok ismerhetők fel a kampányokban és az eredményekben?

· Milyen irányba tart Magyarország és az EU jogállamisági vitája?

· Hogyan alakult a regionális integráció fejlődése, jogi és intézményi feltételei Magyarországon? Miként jellemezhető a Régiók Európai Bizottsága és Magyarország kapcsolata?

A pályaműveket a SZTE Politológiai Tanszék oktatóiból álló zsűri értékeli, mind tartalmi, mind formai szempontból. A legjobb pályamunkák díjazásban részesülnek.

Pályázati feltételek: A pályázaton a SZTE ÁJTK minden alap- és mesterszakos, illetve osztatlan képzésben résztvevő hallgatója indulhat, egy hallgató csak egy poszterrel nevezhet. Az A2-es méretű poszterek elkészítéséhez a mellékelt sablon használata kötelező, az abban foglalt technikai paraméterek követése az érvényes pályázat feltétele. Nevezni a meghirdetett címhez kapcsolódó bármilyen témával lehet, azonban a Politológiai Tanszék fenntartja a jogot, hogy a verseny szellemiségével nem egyező munkákat kizárja.

A végleges pályamunkákat 2024. április 28. éjfélig kell eljuttatniuk Szabó Palócz Orsolya email címére: szabopalocz@polit.u-szeged.hu.

Az eredményhirdetésre 2024. májusában kerül sor.

Jelentkezésükkel a versenyzők beleegyezésüket adják az alábbi adatkezelési tájékoztatóban foglaltakhoz.

Szeged, 2024. február 29.

Aktuális események

Kapcsolódó hírek