Bezár

Politológiai Tanszék

Poszterverseny középiskolásoknak: Magyarország 20 éve az Európai Unióban

Poszterverseny középiskolásoknak: Magyarország 20 éve az Európai Unióban

2023. november 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Politológiai Tanszéke

országos poszterversenyt hirdet középiskolások számára a következő címmel:

MAGYARORSZÁG 20 ÉVE AZ EURÓPAI UNIÓBAN

2004. május elsején került sor az Európai Unió legnagyobb bővítésére. Tíz ország nyert felvételt az EU-ba, köztük Magyarország. A tagság megszerzésével hazánk részese lett az EU egységes belső piacának és egyéb szakpolitikáinak, az uniós döntéshozatal szereplőjévé léphetett elő, valamint a kohéziós politika egyik legnagyobb kedvezményezettjévé vált. 2011 első félévében első ízben töltötte be a Tanács soros elnöki tisztségét, amelynek ismét várományosa a 2024. július 1 és december 31. közötti időszakban. Az utóbbi években számos kihívás érte az EU-t (menekültválság, Brexit, világjárvány, orosz-ukrán háború, energiaválság), amelyek kezelése kapcsán több alkalommal mutatkozott ellentét az uniós fősodor és a magyar kormány álláspontja között, illetve elhúzódó vitának lehetünk szemtanúi az EU alapértékének számító jogállamiság kérdésében is.

A poszterversenyben résztvevő diákoktól Magyarország EU-ban betöltött szerepének, az uniós tagságunk múltjának, jelenének, jövőjének bemutatását, illetve valamely szakasz társadalomtudományi aspektusának megragadását várjuk, mint például:

• Milyen politikai, gazdasági, társadalmi hatásai voltak Magyarország uniós csatlakozásának? Előnyök kontra hátrányok.

• Hogyan alakult Magyarország integrációja az EU belső piacába, jogrendszerébe, szakpolitikájába? Miként valósul meg a magyar érdekek képviselete az EU intézményeiben?

• Milyen eredményeket hozott Magyarország soros elnöksége 2011-ben?

• Milyen kihívásokkal néz szembe a 2024-es magyar soros elnökség?

• Hogyan határozható meg Magyarország szerepe az EU-ban?

• Milyen irányba tart Magyarország és az EU jogállamisági vitája?

A pályaműveket a SZTE Politológiai Tanszék oktatóiból álló zsűri értékeli, mind tartalmi, mind formai szempontból. A legjobb pályamunkák díjazásban részesülnek.

A verseny díjazottjai a SZTE ÁJTK szakjaira történő jelentkezéskor intézményi pontokban részesülnek az általános felvételi eljárás során.

Pályázati feltételek: A pályázaton minden középiskolás indulhat, egy diák csak egy poszterrel nevezhet, de a versenyben csapatok is részt vehetnek. Az A2-es méretű poszterek elkészítéséhez a mellékelt sablon használata kötelező, az abban foglalt technikai paraméterek követése az érvényes pályázat feltétele. Nevezni a meghirdetett címhez kapcsolódó bármilyen témával lehet, azonban a Politológiai Tanszék fenntartja a jogot, hogy a verseny szellemiségével nem egyező munkákat kizárja.

A végleges pályamunkákat 2024. január 15-e éjfélig kell eljuttatniuk Szabó Palócz Orsolya email címére: szabopalocz@polit.u-szeged.hu.

Az eredményhirdetésre 2024. február második hetében kerül sor.

Jelentkezésükkel a versenyzők beleegyezésüket adják az alábbi adatkezelési tájékoztatóban foglaltakhoz.

Szeged, 2023. november 15.


Aktuális események

Kapcsolódó hírek