Bezár

Tudományos és szakmai munka

Kerekasztal beszélgetések az üzleti jog világáról

Kerekasztal beszélgetések az üzleti jog világáról

2016. október 26.
2 perc

KEREKASZTAL2


Időpont: 2016. november 15.





Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara által újonnan létrehozott Üzleti Jogi Intézet egyik fontos területe a pénzügyi- és adójog, ezért kézenfekvő volt, hogy az Intézet tudományos-szakmai rendezvényeinek sorában a magyar adóigazgatás megkerülhetetlen szereplőjéről, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló kerekasztal beszélgetés is helyet kaphasson.

A magyar adó- és vámigazgatás központi rendszerének lassú, de annál mélyrehatóbb reformjának kezdetei 2010. évre nyúlnak vissza, amikor a Vám- és Pénzügyőrség és az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal összeolvadásának előkészítése megkezdődött. A 2011. január 1. napjával létrejött Nemzeti Adó- és Vámhivatal néhány éves múltja és jelenje azonban számos kihívással és megpróbáltatással terhelt, amely – ha nem is feltétlenül közvetlen formában –, de a gazdaság szereplőire is kihatással bírtak.


Az SZTE ÁJTK Üzleti Jogi Intézete szervezésében megrendezett kerekasztal beszélgetés témái között felmerült a NAV személyi állományának összetettségével, a munkatársak jogi helyzetével, személyi státusuk közötti eltérések kezelés e körében tapasztalható kihívások, továbbá a szervezeti átalakítás hatékonyságának, a NAV, mint az egyik legnagyobb költségvetési szerv működésének és gazdálkodásának kérdésköre. A rendezvényen szó esett a NAV által végzett és a NAV-ot érintő ellenőrzésekről (ÁSZ, KEHI és Európai Bizottság), a NAV előtt és a NAV-val szemben az érintett felek számára rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségekről (fellebbezések és adóperek), továbbá a NAV-on belül belső ellenőrzések jelentőségéről is.


Az SZTE ÁJTK Üzleti Jogi Intézetének rendezvényének vendégei között üdvözölhettük a NAV Fellebbviteli Igazgatósága részéről Daniné Dr. Égető Mária pénzügyőr alezredes asszonyt, a NAV Központi Igazgatása részéről Dr. Kiss Attila pénzügyőr ezredes urat, valamint Dr. Molnár Sándor pénzügyőr alezredes urat a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársaként, akik gyakorlati példákon keresztül, és közvetlen formában igyekeztek bemutatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mindennapi működését, munkatársainak szakmai munkáját.



Aktuális események

Kapcsolódó hírek