Bezár

Jogklinika

Civil Fórum

Civil Fórum

2020. július 08.
2 perc

Az SZTE ÁJTK Jogklinika programja hosszú évekre visszavezethetően rendkívül jó kapcsolatot ápol a helyi civil szervezetekkel, sokukkal több éve együttműködési megállapodás jelenti ennek kereteit. Ezen kapcsolat erősítése érdekében a jogklinika szemeszterenként egy-két alkalommal Civil Fórumot szervez partner szervezeteinek, ahol a civil partnerek, tagok a jelen lévő jogi szakemberektől és hallgatóktól közérthető összegzést kaphatnak egy aktuális témáról.

 

A fórum keretében olyan kérdésköröket járunk körül, amely a szervezetek mindennapi működését, gyakorlatát érintik. Célja, az adott témát érintő jogszabály-módosítások, újonnan hatályba lépett jogszabályok gyakorlati példákon keresztüli ismertetése. Annak érdekében, hogy egy-egy témakörön belül biztosan a legszükségesebb kérdéseket, problémákat járjuk körül, ezért az alapítványok, egyesületek tagjai, képviselői már előzetesen is megküldhetik kérdéseiket, így az előadó ezeket is részeletesen ismertetheti.

 

Az első fórum témája a civil szervezeteknél történő munkavégzés. A közérdekű önkéntes alkalmazásának, bejelentésének kérdésköre, a megbízási szerződés Polgári Törvénykönyv szerinti szabályozása, az államilag támogatott foglalkoztatás, a szolgáltatásként igénybe vett munka került terítékre. Annak következtében, hogy a GDPR 2018. május 25-én alkalmazandóvá vált, a partner szervezeteknek számos kérdése merült fel ezen jogszabály mindennapi működésükre gyakorolt hatásairól, ezért a második fórum alkalmával az adatvédelem és adatkezelés témájában merültünk el. Az előadó részletesen kitért az adatvédelmi és iratkezelési szabályokra, az adatkezeléshez hozzájáruló nyilatkozat formai és tartalmi követelményeire, és az adatvédelmi biztos intézményére.

További fórumot tartottunk még a szerzői jog kapcsán is, mivel számos szervezet jelentet meg időszakosan prospektust, üzemeltet honlapot, így fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy egyes szerzői műveket, például verseket, zenéket, képeket miként használhatnak fel. Az előadó szakértő számos gyakorlati példát említett a szabad és a bejelentéshez kötött felhasználásra is.

 

Az eddigi tapasztalataink, és a jelenlévők visszajelzései alapján a fórumok rendkívül hasznosak, hiszen ténylegesen a mindennapi működésük egy-egy aspektusát járjuk körül gyakorlati szempontból. Mivel a partner intézmények további hasonló rendezvények szervezését szorgalmazzák, ezért a jövőben is tartani fogunk Civil Fórumokat!

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek