Bezár

2020

tubingen__slider
Jogösszehasonlító szeminárium joghallgatóknak német nyelven

Jogösszehasonlító szeminárium joghallgatóknak német nyelven

2020. január 21.
4 perc

Tübingen (Németország) - Szeged

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Netzwerk Ost-West 2020

Légy részese egy igazi műhelymunkának, csatlakozz a Netzwerkhez 2020-ban is!

A szeminárium ideje:

2020. szept. 14. – 2020. szept. 28.

Helyszíne: Tübingen (Németország) - Szeged

A résztvevők a jogösszehasonlítás módszerének segítségül hívásával, német partnerükkel közösen egy előadás keretében dolgoznak fel egyet a megadott témák közül.

A szeminárium idei tematikája a kiberbűnözés.

Választható témák:

1. Digitaler Hausfriedensbruch als neuer Straftatbestand (?) – Digitális magánlaksértés mint új büntetőjogi tényállás (?)

2. Datenhehlerei – Információlopás és adat-orgazdaság

3. Darknet und die Kriminalität (Haftung von Darknet-Plattform-Betreibern für Gewalttaten) – A darknet és a bűnözés kapcsolata (A darknet oldalak üzemeltetőinek büntetőjogi felelőssége az erőszakos bűncselekményekért)

4. Cyber-Grooming/Sexueller Missbrauch von Kindern im Internet – Gyermekek szexuális kizsákmányolása az interneten

5. Hate-Speech im Internet – insbesondere in sozialen Netzwerken – A gyűlöletbeszéd az interneten, különösen a közösségi médiában

6. Phishing und das ID-Theft – Adathalászat és személyazonosság lopás

7. Ransomware, Digitale Erpressung – Digitális zsarolás

8. Cyber-Mobbing

9. Problematik strafrechtlicher Ermittlungen im Zusammenhang mit Cybercrime – A kiberbűnözéssel összefüggő problémák a nyomozásban

10. Geltungsbereich der Strafnormen bezüglich der im Internet begangenen Straftaten – Büntetőjogi normák érvényessége és területi hatálya az online térben elkövetett bűncselekményekre tekintettel

A szeminárium menete

Tübingenbe való kiérkezésünket követően mindenki megismerkedik azzal a német joghallgatóval, akivel közösen fogják megcsinálni a választott téma összehasonlító elemzését. A fölkészülésre több órás műhelymunka „Bearbeitungszeit” áll a párosok rendelkezésére. Ennek végeztével sor kerül a prezentációk bemutatására, amelynek keretében a párosok a témák szerinti sorrendben következnek. A párosok egyes tagjai – megegyezés szerinti sorrendben – először egy 15 perces kiselőadást tartanak, amelyben bemutatják az általuk választott témával összefüggő magyar, ill. német joghelyzetet és a saját országukban ezzel kapcsolatosan felmerülő problémákat. Ezután következik a műhelymunka során előkészített összehasonlító elemzés bemutatása kb. 10 percben. A témák tárgyalását diszkusszió zárja. 

A szeminárium első hetét (2020. szept. 21-ig) a patinás Eberhard Karls Universitäten töltjük a festői szépségű Tübingenben, ezt követően a németekkel közösen utazunk Szegedre, ahol folytatódik a szakmai program. Az előadásokat számos szabadidős program (pl. börtön-és gyárlátogatás) egészíti ki.


A jelentkezés feltétele: B2-es, társalgási szintű német nyelvtudás (nyelvvizsga-bizonyítvány nem feltétel, de a jelentkezésnél előnyt jelent), valamint büntetőjog általános részi tanulmányok sikeres teljesítése.

A részvétel költsége: 50 € vagy ennek megfelelő forintösszeg.


Jelentkezési határidő: február 29. szombat, éjfél.


Jelentkezés módja: Írj egy rövid motivációs levelet német nyelven (max. 2000 karakter) arról, hogy miért szeretnél részt venni a programban, és meglátásod szerint az hogyan szolgálná a szakmai fejlődésedet! Küldd el a nemeth.gyorgy.attila@juris.u-szeged.hu e-mail címre, valamint másolatban a lichten@juris.u-szeged.hu e-mail címre, a tárgy mezőbe írd be, hogy „Tübingen”. Ha már tudod, hogy melyik témát szeretnéd kiválasztani, írd meg a jelentkezésben! Ha nem tudsz dönteni, akkor várd meg az első felkészítő foglalkozást!


A kiutazást szakmai felkészítés előzi meg a Bűnügyi Tudományok Intézete szervezésében.


A program résztvevőinek tavasszal fel kell venniük a Comparative Criminal Law Seminar (Strafrechtvergleichung) nevű FK-s kurzust.


A kurzus kreditjét és az érdemjegyet a felkészülés alapján lehet megszerezni


A Bűnügyi Tudományok Intézete összesen öt felkészítő workshopot szervez a kurzus keretében. A foglalkozások pontos időpontjáról a résztvevőket később tájékoztatjuk. (Az ötödikre 2020. szeptemberében, közvetlenül az utazás előtt kerül sor.)


2020 szeptemberében megtörténik az online kapcsolatfelvétel a német partnerekkel, és a sikeres kivitelezés érdekében elindulhatnak az első egyeztetések.


fb_cover_3


Követelmények:

A workshop-on való részvétel kötelező, ugyanis itt kerül sor a témák közös feldolgozására.

Minden résztvevőnek a kiválasztott témából írnia kell egy 10 oldalas tanulmányt németül, amely a partnerekkel történő jogösszehasonlítás alapját képezi.

Minden jelentkezőt sok szeretettel vár a Bűnügyi Tudományok Intézete!

Koordinátor: dr. Almási Ibolya mesteroktató, Összehasonlító Jogi és Jogelméleti Intézet (almasiibolya@juris.u-szeged.hu), dr. Lichtenstein András tanársegéd, Bűnügyi Tudományok Intézete (lichten@juris.u-szeged.hu) és dr. Németh György Attila doktorandusz hallgató, Bűnügyi Tudományok Intézete (nemeth.gyorgy.attila@juris.u-szeged.hu).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek