Bezár

2022

kiemelt_hirek

Esküt tettek az SZTE ÁJTK elsőéves hallgatói

Esküt tettek az SZTE ÁJTK elsőéves hallgatói

2022. szeptember 08.
4 perc

2022. szeptember 7-én esküt tettek a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar 2022-ben felvételt nyert hallgatói. A hagyományteremtő eseménynek a felújított központi épület adott otthont. A 2022/23-as tanévet az SZTE ÁJTK-n összesen 670 hallgató kezdte meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A hallgatókat Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja köszöntötte.

 

- Tisztelt Kollégák! Szeretettel köszöntöm Önöket a Jogi Kar oktatói, dolgozói és hallgatói közössége nevében. Az SZTE ÁJTK a 2022/23-as tanévben ünnepli fennállásának 150. évfordulóját – az eskütétellel, amelyet hagyományteremtő célzattal vezettünk be idén, ünnepi tanévet nyitunk. A mai nap több szempontból is rendhagyó. Néhány nap múlva lesz ugyanis három éve annak, hogy egy nem várt vihar eredményeként el kellett hagynunk a főépületünket. Három éven keresztül viszontagságos körülmények között épületről-épületre, a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet idején pedig az online térből-online térbe vándoroltunk. Rendhagyó ez a mai nap azért is, mert Önök az első évfolyam, akik a megújult épületben esküt tesznek. Fontos, hogy tudják: Önök ma megérkeztek egy nagyon jól működő közösségbe, oda, ahol odafigyelünk egymásra. Rendhagyó emellett azért is, mert ez az a tanév, amelyben lezárjuk a Szegedi Tudományegyetem Kolozsvárról-Szegedre költözésének Centenáriumi évét. Van okunk tehát az ünneplésre. Egy olyan közösség tagjává váltak, ahol már most kollégaként tekintünk Önökre. Büszkék vagyunk múltunkra, elődeinkre, büszkék vagyunk arra, hogy olyan kiváló kollégákat tudhatunk magunk mögött, mint: Menyhárt Gáspár, a kolozsvári jogi kar utolsó dékánja, a Szegedre átköltözött egyetem első rektora, Perbíró József, aki a MEFESZ alakuló ülését elnökölte, vagy Bibó István, aki a XX. század egyik legnagyobb politikai gondolkodója volt. Kitartást, szorgalmat, tudást, hitet és bátorságot tanultunk tőlük. Ezek a szegedi jogi kari lét egy nagyon fontos elemét képezik még ma is. Az azonban, hogy az Önök előtt álló éveket, hogyan élik meg, csak és kizárólag Önökön múlik. Mi, oktatóként, egyetemi polgárként, kollégaként, mindent megteszünk majd azért, hogy segítsük Önöknek végigmenni a kiválasztott úton. Mi azonban nem lineáris tanításban részesítjük majd Önöket, sokkal inkább szeretnénk megtanítani Önöket a gondolkodásra, az együtt gondolkodásra, partnerként szeretnénk tekinteni mindannyiukra. De nem csak szakmai szempontból lesznek ezek az évek meghatározók. Itt olyan barátságok köttethetnek, amelyek életre szólnak. Az együtt töltött évek, átizgult vizsgaidőszakok, mind-mind olyan erős kapcsot képeznek, amelyre szívesen emlékeznek majd vissza. Ezért törekedjenek arra, hogy éljék meg az Önök előtt álló éveket. Kívánom, hogy mindannyian találják meg azt a célt, amiért a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát választották – köszöntötte a hallgatókat gondolataival az SZTE ÁJTK dékánja.

 

Majd az elsősök esküt tettek, ezt követően Prof. Dr. Görög Márta kézfogással a Jogi Kar polgárává fogadta őket. A hallgatók miután kezet fogtak Dékán Asszonnyal, a Jogi Kar fennállásának 150. évfordulója alkalmából évfolyamszalagot tűztek a zászlóra.

 

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara kiemelten fontos céljának tekinti a tehetséggondozást, amelynek keretében immáron második alkalommal került megrendezésre a Both Ödön Közjogtörténeti Emlékverseny a középiskolás diákok számára. A versenyen kiemelkedően teljesítő diákok közül az eskütételen többen is jelen voltak. Őket Prof. Dr. Görög Márta oklevélben részesítette.

 

2022-ben csapatával első helyezést ért el, és Both Ödön ösztöndíjban részesült Farkas Lili. Második helyezést ért el Hussein Mira Rana és Szilágyi Réka. Harmadik helyezést ért el Telek Patrik. 2021-ben második helyezést ért el: Igaz Dániel, Szűcs Lili és Gachályi Gergő. Ugyanebben az évben harmadik helyezést ért el Molnár Adrienn Judit.

 

Az eskütételt Prof. Dr. Görög Márta zárta.

 

- A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán nem csak tiszteljük a hagyományokat, de meg is teremtjük azokat. A mai napon megteremtettük az eskütétel és a zászlóra való szalaghelyezés hagyományát az elsős hallgatók körében. Bízunk benne, hogy ez a hagyomány hosszú évekre, évtizedekre előremutató lesz. Olyan esemény részesei voltak, amely a szegedi Jogi Kar életében mérföldkőnek számít. Legyenek büszkék arra, hogy a közösség tagjai úgy, ahogyan mi is büszkék vagyunk Önökre. Mindenkinek sok sikert kívánok – zárta a rendezvényt a dékán.


Pósa Tamara

Fotó: Buza Nóra


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek