Bezár

Tehetségtámogatás

Beszámoló a Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék félévnyitó Tudományos Diákköri Üléséről

Beszámoló a Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék félévnyitó Tudományos Diákköri Üléséről

2020. november 17.
3 perc

A koronavírus következtében beálló változások nagymértékben érintették a Kar Tudományos Diákköreinek tevékenységét is, azonban az új „módi”, az online lét, nem szabhat határokat a közös munkának, gondolkozásnak. A Nemzetközi jogi és Európa-jogi Tanszék 2020. október 19-én tartotta meg a 2020/21-es tan-év nyitó TDK ülését, „A TIK-től a Honvédségig, avagy hova juthat egy hallgató a nem-zetközi jog és az OTDK szárnyain” címmel.


Az ülésen Karunk egykori kiválóságát, Dr. Spitzer Jenőt, a Magyar Honvédség hadnagyát láttuk „online” vendégül. Jenőt arra kértük, hogy saját élményein ke-resztül világítsa meg, mire és mennyire juthat egy elhivatott és szorgalmas egyetemi hallgató tanulással és szakmai munkával. Jenő részletesen beszámolt tudományos tevékenységének kezdeteiről és annak későbbi szakmai pályafutására gyakorolt hatásairól.


Skype-20201019-173718


A Hadnagy Úr tudományos munkája 2015-ig vezet vissza, amikor a nemzetközi jog gyakorlat keretében, az erőszak tilalmáról tartott kiselőadást. A téma felkel-tette érdeklődését és a kiselőadás OTDK dolgozattá formálódott, amellyel 2017-ben, a Miskolcon megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián harmadik helyezést ért el, továbbá a Honvédelmi Minisztérium különdíjában is részesült (http://otdt.hu/site/resume/45387). Dolgozatának címe a „Az erőszak tilalma és a jogos önvédelem az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépés tükrében” volt, té-mavezetői Dr. Schiffner Imola és Dr. Hárs András. A Honvédelmi Minisztéri-umnál eltöltött szakmai gyakorlati időszak a diplomázás után jogász tisztként állandó munkahellyé változott. Azonban a tudományos lét és a hallgatóként megszeretett téma iránti elhivatottság megmaradt és a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság gondozásában, a Bibliotheca Juris Militaris sorozat harmadik köteteként önálló monográfiában is testet öltött, az „Önvédelem versus terrorizmus” címmel (a kötet a következő online elérhetőségen megtalálható: https://www.hadijog.hu/spitzer-jeno-munkajaval-megjelent-a-bibliotheca-juris-militaris-sorozat-iii-kotete/).


Hadnagy Úr a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság tagja és mindennapi munkája mellett a tudomány művelője, rendszeresen publikál és a Társaság hírle-velét is szerkeszti.

Beszámolójából részletesen megismerhettük a jelenlegi kutatási témáit is, így pél-dául kitért a drónok védelmi célú alkalmazásának és a dróntámadások nemzet-közi joggal való összeegyeztethetőségének egyes kérdéseire is.


Előadónk munkájának érdekes és a hallgatóság számára is nyilvános vonatkozá-saiba és kihívásaiba is bepillantást engedett, majd zárásként a hallgatóság kérdéseire is válaszolt.

Egykori oktatójaként e sorok írója úgy véli, hogy Dr. Spitzer Jenő kiváló példa-ként szolgálhat minden joghallgató számára. Esete szépen megvilágítja, hogy a hallgatóként felfedezett téma és a kitartó tudományos munkásság miként járul-hatnak hozzá a szakmai fejlődéshez és a későbbi karrierlehetőségekhez.


Az online térben megrendezett Diákköri Ülés kiválóan sikerült és szépszámú hallgatóság kísérte figyelemmel Előadónk érdekes beszámolóját.


Az ülésről készült összefoglalót Dr. Sziebig Orsolya Johanna készítette.


Szeged, 2020. október 27.


capture-20210127-104411

„A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása – SZTE ÁJTK Tudományos Diákköreinek támogatása (2019-2020) című, NTP-HHTDK-19-0035 kódjelű pályázat támogatásával valósul meg”

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek